Idag ska vi snacka om konsten att ta sticklingar på en suckulent, eller en fetbladig växt som den ibland även kallas för! Suckulenter är, som du kanske redan vet, ett riktigt stort växtsläkte som som härstammar från olika platser på vår blågröna planet. De kännetecknas genom deras speciella utseende – tjocka, lite gummiaktiga blad i dovare toner av grönt, blått och rött (även om det självklart finns exemplar som inte faller in i stereotypen). Ute i blomsterhandels hittas de ofta som miniväxter men tar man hand om dem kan de växa sig riktigt stora med åren.
Lite kuriosa är att kaktusar faktiskt är en typ av suckulent – man kan alltså ta sticklingar på dem genom samma metod som vi kommer att gå igenom här. Men mer om det en annan dag!
Förberedelser
Precis som med alla andra växter är det bäst att föröka suckulenter under våren och sommaren, särskilt om man bor i Sverige eller något annat nordiskt land med långdragna vintermånader. Med det sagt så går det såklart att föröka en suckulent året runt, men då ska man gärna ha ett riktigt soligt fönster eller en redig växtlampa.
För att föröka din suckulent behöver du:
- En välmående suckulent som du vill föröka
- Väldränerande jord, alltså antingen köpt kaktusjord eller en hemmagjord mix
- En förökningssstation (kruka, fat, odlingsplugg, äggkartong eller annat som kan hålla lite jord)
- En värmematta om man vill att det hela ska gå lite fortare
- Vatten
- Händer
Allt klara? Då sätter vi igång!
Ta stickling på en suckulent
Det absolut enklaste sättet att ta en stickling på en suckulent är genom bladförökning. Du börjar med att plocka bort ett par blad från moderplantan – jag brukar ta de undre bladen av estetiska skäl. När du plockar bort bladen ska du tänka på att försiktigt vrida loss dem och inte rycka eller dra. Det är nämligen viktigt att hela bladet kommer med, ända in till stammen. Känner du att det lösa bladet är ”urgröpt” i änden kommer den inte att klara sig och kan slängas i komposten. Skulle bladet vara skrumpet eller se ut av vara i allmänt dåligt skicka kommer det med största sannolikhet inte heller att klara sig, så även de exemplaren kan gå till komposten.
När du är färdigplockad ska bladen ligga på en torr yta (tänk en tallrik, skål, tidning…) och ”torka upp såret” i ett par dagar. Förvara dem på en lagom ljus plats som inte har långvarig exponering av starkt direkt solljus, kyla eller drag. Beroende på sort och storlek kan det hela ta mellan 3-7 dagar – det viktiga är att det öppna “såret” (alltså delen av bladet som tidigare satt mot stammen) har skapat en skorpa och slutit sig helt.
Att födas ur ett blad
När ändarna av bladen har läkt är det dags att förflytta dem till förökningsstationen. Och vet du vad – det finns nog inget simplare än det här. Det enda du behöver göra är att lägga bladen ovanpå jorden i försökningsstationen och spraya lite vatten så att jorden blir fuktig. Klart! Busenkelt!
Suckulenter skapar alltså nya skott genom det gamla bladen om omständigheterna är rätt. Bladen behöver inte så mycket personligt utrymme så det går bra att lägga dem relativt tätt. Har du tid och lust kan du lägga dem i vackra mandala-liknande mönster. (Det finns massa exempel på pinterest eller instagram om du vill ha inspiration). Skotten växer då upp i samma mönster vilket kan vara jättefint om man inte tänker plantera om dem senare.
The waiting game
När allt är fixat och undanstädat börjar den långa väntan. Förökningsstationen ska gärna stå på en varma och lagom solig plats – i en fönsterkarm utan gassande eftermiddagssol till exempel. Obs på att inte lägga den i växthus, oavsett storlek, på grund av den höga luftfuktigheten som ofta tar kål på bladen. Alla blad tar sig ofta inte så börjar vissa skrumpna eller se allmänt tråkiga ut kan du slänga dem utan att känna sorg – det hade ändå inte blivit något av dem. Spraya gärna jorden någon gång då och då, var eller varannan vecka blir ofta bra.
Efter några veckor kommer små minisuckulenter kika ut ur jorden. Då är det viktigt att ha koll på att de nya rötterna alltid är täckta av jord. Ibland kan de växa fel eller hamna lite på sniskan vilket kan leda till att den nya plantan torkar eller ruttnar.
Omplantering
När det gamla moderbladet väl skrumpnar ihop och lossnar från det nya skottet är det hög tid att låta den nya växten flytta till en egen bostad. Här är det inte heller något svårt eller komplicerat som du ska göra. Lyft varsamt upp plantan och plantera om den i en kruka med kaktusjord.
Toppsticklingar och sidoskott som alternativ
Om det inte känns bra att dra av blad från din suckulent går det fint att ta toppsticklingar. Tillvägagångssättet är mer eller mindre det samma: du skär av toppen av plantan, låter ytan torka helt (viktigt!) och sätter sedan ner den i fuktig jord likt vilken toppstickling som helst. En toppstickling tar lika lång tid att rota som med en bladstickling men ger mindre utdelning i och med att varje planta har många blad men endast en topp :).
Har du turen att ha en suckulent som ger sidoskott (alltså en bebisplanta vid sidan om moderplantan) gäller följande: ta ut moderplantan ur krukan och skär försiktigt av skottet med så långa rötter som möjligt. Behöver du luckra upp lite jord skadar det inte moderplantans rotsystem – fyll bara på med ny fräsch jord när du stoppar tillbaka den i krukan. Plantera sedan om skottet i en mindre kruka med kaktusjord och spraya jorden med lite vattenunder de första veckorna. Undvik att rota sidoskotten i vatten – då ruttnar de och dör.
Grattis! Nu är du klar och officiellt förälder till en liten armé av suckulenter. Hela projektet kan vara en utmaning för tålamodet men är så värt belöningen när väntan väl är över. Som tidigare nämnt förökas kaktusar som har individuella blad eller sido/toppskott på ganska exakt samma sätt – den öppnas sårytan torkas i ett par dygn och läggs sedan på fuktig jord. Vill du veta mer om hur man tar hand om en suckulent? Det kan du läsa mer om här.
Lycka till nu med förökningen! Kommentera gärna och berätta hur det gick!