Ta sticklingar på din suckulent (+ kaktus)!

SponsorInlägget innehåller annonslänkar till Odla.nu

Jag tänkte att vi ska prata lite om konsten att ta sticklingar på suckulenter (eller fetbladiga växter som de ibland benämns som)! Suckulenter är, som du kanske redan vet, ett riktigt stort växtsläkte som främst härstammar från öknar och regnskogar runt om i världen. De kännetecknas genom deras speciella utseende –  tjocka, lite gummiaktiga blad i dovare toner av grönt, blått och rött (även om det självklart finns exemplar som inte faller in i stereotypen). Ett exempel på en suckulent som många känner till från växtvärlden men även från hundvårdsvärlden är Aloe vera. Ute i blomsterhandels hittas de ofta som miniväxter men tar man hand om dem kan de växa sig riktigt stora med åren.

Lite kuriosa är att kaktusar faktiskt är en typ av suckulent – man kan alltså ta sticklingar på dem genom samma metod som vi kommer att gå igenom här. Men mer om det en annan dag!

Förberedelser

Precis som med alla andra växter är det bäst att föröka suckulenter under våren och sommaren, i alla fall om man bor i Sverige eller något annat nordiskt land med långdragna vintermånader. Med det sagt så går det att genomföra året runt om man har ett riktigt soligt fönster eller kanske en redig växtlampa.

För att föröka din suckulent behöver du följande:

  • En välmående suckulent som du vill föröka
  • Väldränerande jord, alltså antingen köpt kaktusjord eller en hemmablandad mix
  • En förökningssstation (kruka, fat, odlingsplugg, äggkartong eller annat som kan hålla lite jord)
  • En värmematta om man vill att det hela ska gå lite fortare
  • Vatten
  • Händer

Alla klara? Då sätter vi igång!
Ta stickling på en suckulent

Det absolut enklaste sättet att ta en stickling på en suckulent är genom bladförökning. Vi börjar med att försiktigt ta bort ett par blad från moderplantan – jag brukar ta de undre bladen av estetiska skäl. När du plockar bladen ska du tänka på att försiktigt vrida loss dem och inte rycka eller dra då det är viktigt att hela bladet kommer med, ända in till stammen. Känner du att det lösa bladet är ”urgröpt” i änden kommer den inte att klara sig och kan slängas i komposten. Skulle bladet vara skrumpet eller se ut av vara i allmänt dåligt skicka kommer det med största sannolikhet inte heller att klara sig, så även de exemplaren kan gå till komposten.

Plantbyrån stickling suckulent
Till vänster: ett blad som inte kommer att klara sig då en för stor del av toppen saknas. Till höger: ett blad med stor potential att skapa rötter.

När det önskvärda antalet blad är plockade ska det ligga på en torr yta (en tallrik, skål, tidning…) och torka i ett par dagar. Förvara dem på en lagom ljus plats och undvik långvarig exponering av starkt direkt solljus, kyla eller drag. Beroende på sort och storlek kan torkningen ta mellan 3-7 dagar – det viktiga är att det öppna “såret” (alltså delen av bladet som tidigare satt mot stammen) har skapat en skorpa och slutit sig helt.

Att födas ur ett blad

När änden på bladen har läkt är det dags att förflytta dem till förökningsstationen. Och vet du vad – det finns nog inget simplare än det här. Det enda du gör är att lägga bladet ovanpå jorden i försökningsstationen och spraya lite vatten så att jorden blir fuktig. Klart! Busenkelt!

Suckulenter skapar alltså nya skott genom det gamla bladet om omständigheterna är rätt. Bladen behöver inte så mycket personligt utrymme så det går bra att lägga dem relativt tätt. Har man tid och lust kan man lägga dem i vackra mandala-liknande mönster (finns massa exempel på pinterest eller instagram om man vill ha inspiration). Skotten växer då upp i samma mönster vilket kan vara jättefint om man inte tänker plantera om dem senare.
The waiting game

När allt är fixat och undanstädat börjar den långa väntan. Förökningsstationen ligger gärna lite varm och lagom soligt – i en fönsterkarm utan gassande eftermiddagssol till exempel. Obs på att inte lägga den i växthus, oavsett storlek, på grund av den höga luftfuktigheten som ofta tar kål på bladen. Alla blad tar sig ofta inte så börjar vissa skrumpna eller se allmänt tråkiga ut kan de slängas utan att känna sorg – det hade ändå inte blivit något av dem. Spraya gärna jorden någon gång då och då, var eller varannan vecka blir ofta bra.

Efter några veckor kommer små minisuckulenter kika ut ur jorden och då är det viktigt att ha koll på att de nya rötterna alltid är täckta av jord. Ibland kan de växa fel eller hamna lite på sniskan vilket kan leda till att den nya plantan ruttnar.

Plantbyrån sticklingar suckulent
Fint arrangerade blad som väntar på att få rötter

Omplantering

När det gamla moderbladet väl skrumpnar ihop och lossnar från det nya skottet har den nya suckulenten använt all näring och vatten som fanns därinne.Det är ett ypperligt tillfälle att plantera om till individuella krukor om man så vill – växer de nya skotten redan där man vill ha dem är det bara att plocka bort de ruttna moderbladen. Här är det inte heller något svårt eller komplicerat som ska göras – lyft varsamt upp plantan och plantera om den i en kruka med kaktusjord.

Toppsticklingar och sidoskott som alternativ

Om det inte känns bra att dra av blad från din suckulent går det fint att ta toppsticklingar. Tillvägagångssättet är mer eller mindre det samma: Du skär av toppen av plantan, låter ytan torka helt (viktigt!) och sätter sedan ner den i fuktig jord likt vilken toppstickling som helst. En toppstickling tar lika lång tid att rota som med en bladstickling men ger mindre utdelning i och med att varje planta har många blad men endast en topp 🙂

Har man turen att ha en suckulent som även ger sidoskott (alltså en bebisplanta vid sidan om moderplantan) gäller följande: Ta ut moderplantan ur krukan och skär försiktigt av skottet med så långa rötter som möjligt. Behöver du luckra upp lite jord skadar det inte moderplantans rotsystem – fyll bara på med ny fräsch jord när du stoppar tillbaka den i krukan. Plantera sedan om skottet i en mindre kruka med kaktusjord och spraya jorden fuktig de första veckorna. Undvik att rota sidoskotten i vatten – då får de för mycket vatten och dör förr eller senare.

Grattis! Nu är du klar och officiellt förälder till en liten armé av suckulenter.  Hela projektet kan vara en utmaning för tålamodet men så värt belöningen när väntan väl är över. Som nämnt tidigare förökas kaktusar som har individuella blad eller sido/toppskott på ganska exakt samma sätt – den öppnas sårytan torkas i ett par dygn och läggs sedan på fuktig jord. Vill du veta mer om hur man tar hand om en suckulent? Det kan du läsa mer om här.
Lycka till nu med förökningen! Kommentera gärna och berätta hur det gick!

Upp