Skötsel Monstera

Få ett monster till Monstera

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Lalaplants, Wexthuset, Odla, Granit och Amazon.

Deliciosa eller adansonii, variegerad eller inte – monstera tar nog hem priset i kategorin “mest populära krukväxt anno 2018”. Till och med utanför den växtintresserandes krets florerade bilder på de yviga, håliga bladen i alla typer av sociala medier. Och med rätta! En välskött och välmående monstera kan verkligen förgylla ett rum med all sin prakt.

Monstera-släktet kommer ursprungligen från tropiska områden och kan därför vara lite kinkiga i våra torra inomhusklimat. Men frukta ej! Här kommer en guide fullproppad med tips om hur du får din monstera att trivas som en fisk i vattnet.

Plantering

🌿 När du först kommer hem med en sprillans ny växt är det bra att plantera om den – och monstera är inget undantag. Vanlig blomjord fungerar fint, gärna uppblandad med lite perlite eller pimpsten för att skapa ett mer dränerande substrat. Har du möjlighet att även tillsätta kokosjord eller pinjebark är det toppen. Vattna och låt växten återhämta sig efter färden.

🌿 Den bästa tiden för att plantera om en monstera är på våren i samband med att ljuset och värmen återvänder. Plantera då om växten i ny fräsch jord, gärna uppblandad mer lite perlite eller pimpsten. Om monsteran verkar ha det trångt om rötterna, till exempel om rötterna sticker ut ur ”krukhålen”, kan du gott uppgradera krukan till en drygt 15% större modell. Detta behöver du i regel dock bara göra vartannat eller var tredje år.

🌿 När plantan har vuxit till sig lite kan monstera ibland bli något “hängig”. Ute i naturen är den ju trots allt en klättrande växt som slingrar sig runt stammar och grenar för att komma upp mot solen. Bind då gärna upp växten, kring en mosspåle till exempel. Utöver att se riktigt snyggt ut hjälper mosspålen även monstera att växa snabbare. Tänk på att använda ett mjukt snöre när du binder, till exempel bomullssnöre eller lintråd. Materialet ska vara mjukare än växtens stam – annars riskerar du att snöret skär genom växten. Vill man inte knåpa ihop ett exet stöd själv kan man exempelvis kika på en av dessa guldklimpar:

🌿 Luftrötterna då? De gör man lite som man vill med – inomhus fyller de nämligen ingen större funktion. Tycker du att de är fula eller i vägen kan du försiktigt leda ner dem i jorden. Det går också bra att klippa ner dem.

Placering

🌿 Monstera älskar sol! Men inte hur mycket eller vilken sol som helst. Den absoluta drömplaceringen är cirka två meter in i ett ljust och varmt rum – kanske på en piedestal eller på en bänk av något slag. Nu är det inte alla som har den möjligheter och det är helt okej, det enda man verkligen ska undvika är att ställa en monstera i söderfönster (eller annan plats med stark direktsol) under sommaren. Då bränns bladen och får bruna fläckar som inte går att rädda.

🌿 Skulle det vara så att du verkligen inte har någon annan tillgänglig plats i hemmet än i ett söderfönster kan du testa att ha en tunn, något genomskinlig vit gardin mellan fönstret och monsteran, eller att ha en frostad plastfilm på rutan. Man får pröva sig fram.

Plantbyrån skötsel monstera adansonii

Monstera adansonii

Så vattnar du din monstera

🌿 Det är alltid svårt att säga exakt hur mycket och ofta en växt vill bli bevattnad i och med att det beror mycket på storlek och placering, men mellan tummen och pekfingret vill en monstera få en rejäl mängd vatten och sedan torka ut något. Tänk cirka en gång i veckan under sommaren och en gång varannan vecka under vintern. Är du osäker? Stoppa ner ett finger ett par centimeter ner i jorden – är det bara lite fuktigt kan du gott vattna.

🌿 Utöver att bli bevattnad älskar monsteran att bli duschad! I och med att den härstammar från områden med fuktigt klimat trivs den sällan till 100% i vår torra luft – speciellt på vintern när alla elementen är på. Spraya gärna bladen med vatten flera gånger i veckan.

Näring

🌿 Monstera gillar näringsrik jord och behöver regelbundet få sig en extra skjuts. Bäst är märket ”Blomstra” som har tagits fram tillsammans med proffsen på SLU. Annars funkar även Substrals näring för gröna växter toppenbra att ge runt var eller varannan vecka under sommaren och var fjärde till var sjätte vecka under vintern. Föredrar du näring i pinnform fungerar den versionen lika bra.

Att köpa en monstera

Trots att det bor ett enormt antal monsteror i våra fönsterkarmar kan det ibland verka snudd på omöjligt att köpa på ett eget exemplar ute i handeln, särskilt om man är ute efter en lite mer ovanliga sorter som variegata eller monkey mask. Märkligt, men så är det! För att spara både tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med ett monster eller två. Vill man ha tips på affärer är Plantrédo ett riktigt starkt kort – en Stockholmsbaserad webbutik som drivs av ett gäng riktigt växtnördar. Där kan man hitta de flesta sorters monstera av riktigt bra kvalité.

Ta sticklingar på monstera

Du kan ta sticklingar på en monstera genom två olika metoder.

Sidoskott: om din monstera får nya mindre blad vid sidan av moderplantan kan du försiktigt ta upp växten ut krukan och sära på rötterna. Plantera om din nya monstera i en mindre kruka och vattna.

Stickling: om du inte får sidoskott kan du föröka din monstera genom att skära av ett par blad och en del av stjälken från moderplantan och ställa i vatten. När nya rötter har vuxit fram, vanligtvis efter ett par veckor, är det dags att plantera den i en kruka med jord. Tänk på att sticklingen måste få med sig en luftrot (alltså den bruna “bulan” eller “pinnen” som sticker ut ur stammen) eller en nod (förhöjningen på stammen där en luftrot kan växa) och beskäras en bit under en förgrening (det vill säga en par centimeter under ett utstickande blad). Drar du bara av ett blad och sätter i vatten blir det en jättefin dekorationsväxt i någon vecka men den kommer inte att utveckla rötter.

Plantbyrån, ta stickling på en monstera

De röda linjerna visar där det går bra att skära av stammen för att rota sticklingarna. Monstera adansonii (vänster) och deliciosa (höger).

Sådär! Frågor på det? Lämna gärna en kommentar och dela gärna med dig av dina egna tips och erfarenheter. Lycka till med växterna!

  1. Jag har satt ett monstera blad i en vas och den har fått flera kraftiga rötter, så det verkar fungera.
    Frågan är om den överlever och fortsätter att växa ifall jag planterar den i jord.

    1. Hej Barbro,

      Så kul att ditt blad har utvecklat rötter! Ibland har man tur och får ett blad med nod (alltså den delen av stammen som kan utveckla rötter) och då fungerar det fint. Jag tycker absolut att du ska testa att plantera bladet i jord, har det rötter så borde det inte vara något problem.

      /Sofia

    1. Hej Cecilia!

      En eller två gånger i veckan brukar vara lagom, eventuellt lite oftare om vasen står väldigt ljust och varmt =)

      /Sofia

  2. Hej!

    Jag har precis fått hem en stickling av Monstera Variegata med en lång luftrot på, tänkte sätta sticklingen i vatten för att sen plantera i jord. Bör luftroten också ligga i vatten eller ovanför?

    1. Hej Tilde!

      Du kan gott stoppa ner hela luftroten i vattnet om den får plats. Det viktiga är att noden, alltså det lite tjockare området på stammen kring luftroten, är helt täckt med vatten =). Lycka till med din nya stickling!

      /Sofia

  3. Min deliciosa gillar inte att stå trångt, då böjer de nya bladen sig. Får den då större kruka så blir nästa nya blad slät och fint.

    1. Hej Lotta,

      Så kan det vara! Skötselråd är alltid bara generella riktlinjer – det viktigaste är att man lyssnar in växten och ser vad just den behöver.

      /Sofia

  4. Hej, Jag har köpt en stambit av Monstera Variegata, den har en över luftrot och en undre, i mitten av stambitenfinns en ”bula” där jag antar att själva tillvxten skall ske såsmåningom.
    Jag har försöktt att läsa mig till hur jag skall sköta denna stambit på bästa möjliga sätt, men jag hittar ingen information.
    Jag har fått tipset att ha stambiten i spagnummossa vilket jag har, men jag är ständigt orolig att jag gör fel.
    Kan du hjälpa mig att reda ut hur man driver upp en planta från stambiten?
    Med vänlig hälsning
    Sara

    1. Hej Sara!

      Spännande med en monstera variegata 😀 Jag antar att det är en ”naken” stambit du har fått tag på i och med att du inte beskriver några blad.
      Den enklaste metoden för att rota monstera är i vatten, oavsett om sticklingen har blad eller ej. Luftrötterna och bulan ska då båda vara under vattenytan för att nya rötter ska börja utvecklas, medan toppen är ovanför ytan. Det är bra att byta vattnet någon gång i veckan för att hålla det färskt. Förvara sticklingen borta från starkt solljus och allra helst i en mörk vas eller liknande. När de nya rötterna är ett par centimeter långa kan du plantera om stambiten i en kruka med jord. Tänk på att hela processen tar längre tid när det inte finns några blad. Det är inte ovanligt att det tar flera månader innan något händer.

      Det går även jättebra att rota stambiten i mossan som du har hemma. Det är inget jag har gjort själv men vet många som kör på den metoden. Vill du testa så lindar du in bulan i fuktig mossa (dränk den och krama ur rejält) och knyter om med ett snöre i bomull eller annat naturmaterial för att hålla mossan på plats. Täck sedan den mossinlindade delen i en plastpåse för att bevara fukten. Det går även lika bra att stoppa ner en massa fuktig mossa i en burk och rota stammen där i upprätt läge, täckt med en plastpåse.

      Har du fler frågor är det bara att säga till 😊.

      /Sofia

  5. Hej!

    Jag köpte en variegata med 3 små blad (stickling) i april. Nu i dec så har den 7 blad som är små-mellanstora men de har inte börjat ”se ut som en monstera med delade blad”.
    Hur lång tid tar detta tror du? Och vad kan jag göra för att den ska växa snabbare.

    Jag är så rädd för att göra fel för den var sååå dyr.

    Mvh,

    Jo

    1. Hej Jo! Kul med en monstera variegata!

      Revorna i bladen kommer när växten blir äldre, så om din stickling var ett ungt exemplar när du fick den kan det ta en stund. Det går inte riktigt att skynda på processen (förutom att ge växten rätt jord, en extra ljuskälla nu under vintern och låta den stå varmt så att den trivs och mår bra) utan det gäller att plocka fram det stora tålamodet. Det är alltså inte du som sköter den fel, utan bara tiden som måste ha sin gång.
      Men! Om din monstera redan har sju stycken blad borde revorna börja dyka upp när som helst. När bladen blir medelstora (typ som en hel hand) brukar de börja få ändras form 🙂

      Lycka till!

      1. Hej! Tack för superbra inlägg!

        Vi fick en monstera i inflyttningspresent i november. Det var bara två planterade rötter från en annan gammal stor monstera som de plockat isär.

        Blad började komma ganska fort och sen i januari har de tre bladen vuxit sig stora.

        Jag planterade om den för två veckor sen (i den stora fina krukar som medföljde som present) och sen dess har det inte hänt någonting. Jag vattnade efter omplanteringen med näring men jorden är fortfarande fuktig. Jag la massor av lekakulor i botten och försökte att inte packa jorden för mycket. Men den verkar inte ha druckit så mycket och bladen hänger lite mer än förut.

        Hur ska vi göra tror du?

        1. Hej Terese,

          Det låter som att den har fått lite för mycket vatten! Två veckor är väldigt länge för en monstera att stå i fuktig jord, och då är det inte konstigt att den blir lite deppig. Om jorden fortfarande är jätteblöt hade jag tagit upp växten och antingen bytt ut jorden helt, eller försökt att torka upp det på lite tidningspapper. Annars kan växten stå kvar i krukan tills jorden torkar upp, men vattna då inte mer fram tills dess. Har du tillgång till perlite eller pimpsten kan du blanda ner det i jorden – det hjälper vattnet att rinna ut lite snabbare.
          Att inga nya blad har kikat fram sedan du planterade om den är inget konstigt. Bladproduktionen är aldrig helt regelbunden och stannar ofta upp lite medan växten gör sig hemmastadd i den nya krukan.

          Hoppas att din monstera piggnar till snart!
          /Sofia

  6. Jag har en monsterastickling med ett kraftigt rotsystem i vatten. Det skedde en olycka och alla tre bladen knäcktes, jag agerade snabbt, troligtvis fel, och klippte av dem. Tänkte slänga den men nu, 3 veckor senare, är skälkarna fortfarande gröna. Tror du att det går att rädda och hur?
    Hälsningar Clara

    1. Hej Clara!

      Slänga den tycker jag absolut inte att du ska göra! Så länge stammen inte börjar mjukna eller bli brun/svart i färgen är din monstera fullt frisk och kan producera nya blad.
      Det du kan göra för att hjälpa den i nuläget är att klippa ner bladens stjälkar om de sitter kvar, ända ner till stammen. Det kommer inte att växa något nytt från dem vilket betyder att de bara sitter och tar en massa energi i onödan. Annars är det bara att vänta – det kan ta ett bra tag innan nya blad kikar ut =)

      /Sofia

  7. Hej!

    Min monstera börjar få lite mörka fläckar i bladen? Kan jag rädda den & varför blir den så? Den har varit fin i ca 1,5 år men nu börjat bli lite ledsen… 🙁

    Tack för hjälp!
    /Amanda

    1. Hej Amanda!

      Mörka fläckar på bladen kan ha lite olika orsaker. Om fläckarna är ute vid kanterna beror det förmodligen på köldskador från ett öppet fönster eller annat typ av drag. Sitter fläckarna i mitten av bladen är det överbevattning som är boven. Testa att antingen flytta växten till en varmare plats, eller att låta den torka upp så borde det bli bättre.
      Fläckarna kommer inte att försvinna så man får själv avgöra om man vill behålla bladen eller ta bort dem. För växtens del är det bäst att inte låta dem vara kvar, i och med att sjuka eller skadade blad bara tar en massa värdefull energi och ändå kommer att falla ner förr eller senare.

      Håller tummarna för att det blir bättre!

      /Sofia

  8. Hej,

    Tack för ett superbra inlägg om den här vackra men lite småkluriga växten.

    Jag har en monstera som helt plötsligt har vänt på ett blad så att undersidan är uppåt. Vad kan detta bero på och vad skulle jag kunna göra för att den ska vända tillbaks bladet? Det är ju fullt rimligt att de kan vinkla om sina blad för att få sol på sig, men att den vridit endast ett blad ett halvt varv är för mig en gåta…

    Vänliga hälsningar,
    H

    1. Hej Heléne!

      Så roligt att du gillar inlägget 🙂
      Hmm, jag har aldrig varit med om blad som vrider på sig helt och hållet, men jag skulle också gissa på att det har försökt att rätta sig efter solen och sedan fortsatt vidare åt fel håll. Testa att vrida på krukan så att bladet i fråga kommer lite närmare närmaste ljuskälla så borde det vrida tillbaka sig!

      /Sofia

  9. Hej,
    Jag har en monstera där de nyaste bladen verkligen har skjutit på höjden och är superlånga.
    Bör jag tolka det som ett tecken på att det är dags att byta till en större kruka?

    Tack på förhand för svar!

    1. Hej Viktoria!

      Längden på bladen varierar alltid lite, men om det känns onormalt långt så beror det troligen på att växten står lite för mörkt. Då sträcker sig bladen mot ljuskällan för att komma närmare solen och blir snabbt långa och rangliga. Testa att ställa den lite närmre fönstret så borde det lösa sig 🙂

      /Sofia

  10. Har precis fått hem en stor monstera som skulle slängad, men den är kal förutom på toppen där där finns några blad.
    Den är rätt otymplig/faller ner.

    Har dock en mosspåle men ej fast.

    Hur ska jag göra? Börja om och byta jord? Skära av den delen av de fyra som ej här några blad för att få liv i den?
    Tycker den ser lite tråkig ut men vill få liv i den igen! Supermycket luftrötter har den också.

    Tacksam för svar

    1. Hej Anna!

      Det är alltid svårt att avgöra när man inte ser växten framför sig, men jag tänker såhär: om växten verkar frisk i största allmänhet och du gillar hur den ser ut just nu hade jag bytt ut jorden, stoppat ner mosspålen i krukan och bundit upp växten så att den inte hänger och riskerar att knäckas. Tänk i så fall på att använda ett mjukt snöre som är gjort för ändamålet (som tex. jutesnöre eller bindtråd) och inte metalltråd som med tiden kommer att skära genom stammen. Om det är en stambit på toppen som är kal kan du absolut klippa ner den.
      Om du hellre vill att växten ska vara buskig och kompakt kan du klippa av toppen som har blad under en nod och stoppa ner den en vas fylld med vatten. Om det sitter luftrötter kvar på stammen kan du stoppa ner dem också. När den har rotat sig planterar du ut den i krukan igen. Det är inte nödvändigt att ha med mosspålen i krukan i och med att växten då inte är så stor, men tycker du om den kan den självklart också vara med!

      Lycka till!

      /Sofia

  11. Hej,

    Jag köpte en liten jordad stickning monstera variegata (såjord). Den började snabbt bli hängig och märkte att det började flyga små flugor runt den (har inte haft det problemet tidigare så gissar att det kommer från jorden blomman kom i). Då de inte fastnade en enda fluga i min husmorsblandning gissar jag att det är sorgmyggor.

    Då sticklingen inte rotat sig planerade jag om den igår i vanlig blomjord med kaffesump i. själva grenen till blomman var dock mjuk och mörk i botten, det vill säga det som var under jord.

    Är den utom räddning eller hur kan man göra? den har stått under växtljus i flera veckor och är osäker på avståndet man ska hålla.

    1. Hej Sara!

      Så roligt att du har fått tag på en monstera variegata! Det låter onekligen som att du fick ett par sorgmygg med på köpet. Så länge jorden inte kryllar av larver är det ingen fara för en stor växt som monstera, men det var ändå bra att du tog initiativet att byta ut jorden. Annars hade risken varit stor att de flyger runt sprider sig till dina andra växter 🙂

      Gällande din stickling låter det inte som att det finns allt för stor grund att vara orolig. Om den inte redan har utvecklat rötter, eller om de är mycket små, är det bäst att rota den i vatten istället för i jord. Låt den då stå i ett par veckor tills de har blivit ett par centimeter stora och flytta sedan över sticklingen till krukan. Har den å andra sidan redan utvecklat ett mindre rotsystem är det förmodligen något med skötseln som ställer till det – så länge den inte är nyanländ hos dig. Se till att jorden är väl dränerande, att växten inte får för mycket vatten men tillräckligt med soltimmar. En växtlampa ska vara placerad drygt 30cm från ovanför växten för att vara så effektiv som möjligt. Har du bara haft sticklingen i någon vecka är den förmodligen lite hängig för att den fortfarande behöver acklimatisera sig. Det brukar gå över ganska fort.
      Så länge den bruna delen av stammen inte sitter ovanför noden kan du antingen låta den sitta kvar eller klippa bort den. Växten slutar mata den nu onödiga stamdelen med energi vilket får den att skrumpna.

      Hoppas att det hjälper lite! Jag håller tummarna för att den tar sig 🙂

      /Sofia

  12. Halloj!

    Min stora monstera har börjat få en lite ljusare ton ute i kanterna på bladen, lite gult ute i några toppar. Jag har inte planterat om den på kanske två år så tänker att det kanske är dags?

    Håller just nu på att jobba mot ohyra (trips) som jag bara har sett ett pat enstaka rackare av. Behandlar med såpa-vatten-Tröd och provade oruisbaggar innan, utan framgång. Ska fortsätta med sprayen en månad och hoppas det löser sig. Min fråga är om jag borde vänta med omplanteringen, om det kanske blir för mycket för monsteran med behandling mot ohyra (om än milt) och en omplantering till ny kruka samtidigt? Jag vill dock inte låta de gula i topparna på bladen sprida sig och få fäste. . Vill inte att min älskling ska bli dålig!

    Tack på förhand
    Linnéa

    1. Hej Linnea!

      Det låter jättebra med en omplantering tycker jag. Gula blad kan ha lite olika orsaker, men om det var två år sedan du bytte jorden sist låter det ganska troligt att det beror på näringsbrist som är en bieffekt av gammal jord. Att det kryper omkring en trips eller två är inte så jättefarligt och växten kommer inte att ska om du både omplanterar och behandlar den samtidigt.

      /Sofia

    1. Hej Eva!

      Smidigast är nog att köpa en mosspåle ute i handeln 😅. Finns i de flesta butiker som säljer växter och brukar kosta under hundralappen. Går under namnet växtstöd ibland om man söker på nätet.
      Vill man göra en egen mosspåle finns det två olika metoder. Det första är att köpa en liten rulle hönsnät som man beskär till önskad höjd och bredd. Sedan fäster man ihop långsidorna så att nätet formar en ihålig påle genom att böja de avklippta metalltrådarna genom ”hålen” på den andra sidan. Man kan även fästa ihop dem med vanlig metalltråd eller buntband om man föredrar det. Sen fyller man pålen med blötlagd spaghnummossa och stoppar ner den i krukan.
      Den andra metoden går ut på att man köper en färdiggjord påle – en grov bambupinne eller ett pvc-rör i lämplig storlek till exempel. Sedan lindar man in pålen i blötlagd mossa, eller kokosfiber om man har tålamod för det, och virrar in hela paketet i ett par varv metalltråd. Lite finare rent utseendemässigt om du frågar mig, men pilligare än den första metoden :).

      Lycka till!

      /Sofia

      1. Hej,

        Jag förstår inte riktigt hur man går tillväga när det gäller en påle:) jag har precis köpt en monsterea och skulle vilja få den växa utåt med en mosspåle men är så rädd att jag kan skada rötterna. Är det kanske bättre att lägga pålen i krukan först och sedan plantera om växten. Jag ska precis plantera om den.

        Bästa hälsningar

  13. Hej!

    Jag har en Monstera som verkar må bra men har blivit för gänglig. Den har stora fina blad men alldeles för tunn i stammarna. Den är ärvd och var gänglig då den kom och har inte velat gå på den för hårt i ny miljö. Nu har den varit hos oss i ca 2 år och nu är det dax att klippa. Kan jag klippa ned den nu? Hur länge tar det innan den vuxit ut något blad? En huvudstam och två ”nya” bredvid som man säker kan ta bort.

    1. Hej Maria,

      Du kan absolut klippa ner den nu om du vill! Våra soltimmar räcker gott och väl så här i början av April, speciellt om du ställer de nerklippta grenarna i söderläge. Det är alltid svårt att säga exakt hur lång tid det tar innan bladproduktionen återupptas, men rötterna brukar kika fram efter bara någon vecka och det första bladskottet efter någon vecka till. Jag tror att min senaste orotade monsterastickling fick sitt första nya blad 3-4 veckor efter det att jag hade fått hem den.
      Ett alternativ till att klippa ner växten om du gillar utseendet på den är att stötta upp växten med en mosspåle eller någon annan typ av stöd. Då riskerar inte stammen att knäckas på grund av vikten och växten växer uppåt istället för att hänga ut ur krukan. Tänk även på att gärna ställa den på en något ljusare plats – taniga stammar och långa blad är typisk symptom på ljusbrist :).

      /Sofia

  14. Hej!
    Tog en stickling på en gigantisk monstrera i november (lite fel årstid, men men..) genom att klippa av en medelstor kvist. Har haft den i såjord nu rätt länge och det har inte hänt nånting med sticklingen. Den råkade bli lite trasig i bladet men i övrigt verkar den leva.

    Kommer den få fler grenar och blad om jag planterar om den? Eller behöver man sätta många grenar i samma kruka för att det ska se ut som en stor växt?

    1. Hej Agnes!

      Jag hade börjat med att ta upp din stickling ur jorden för att kolla om den har utvecklat rötter. Ser den likadan ut som när du klippte ner grenen har du nog tyvärr inte fått med något rotanlag (nod) och då kommer den inte att utveckla några nya blad. Detta scenario känns dock ganska osannolikt om du tog sticklingar i november – utan tillgång till vatten och näring hade bladen inte klarat sig så länge.
      Om du hittar rötter är det bara att vänta. Grenar med många blad kan ta jättelång tid på sig att återgå till tillväxtfasen, speciellt nu under vinterhalvåret. Om tålamodet tryter kan du alltid klippa ner grenen i två delar så länge varje bit kan få en nod. En skvätt med näring och en ljus placering kan också hjälpa till att få igång bladproduktionen.

      En monsterastickling kommer inte att förgrena sig då den naturligt växer likt en lian och inte som ett träd. Vill du få en buskigare planta är det bäst att samplantera flera sticklingar och att kontinuerligt klippa ner växten så att den håller sig låg och buskig.

      /Sofia

  15. Hej, så bra och lärorik läsning här, tack. Jag har två Monstera verigata som jag haft sen i sommar (2019). På båda blommorna har bladen blivit bruna på spridda ställen. Trodde först det var vattning eller för lite ljus. Har varit noga med vattningen efter det. De har jord blandat med perlite 50%.. Problemet är att båda dom små plantorna fått nya blad. På den ena blev det nya bladet brunt och dog i princip direkt, det håller nu på att få ett nytt blad som även det börjar bli brunt(det har inte ens slagit ut ännu). Det samma har nu hänt den andra plantan. Det fina vita och gröna bladet börjar bli brunt innan det ens slagit ut. Så jag har totalt tre ny blad på två olika plantor där det ser ut att bli på samma sätt. Jag har kollat rötterna efter ev rotröta. Rötterna ser fina ut. Växterna står ljust men inte i direkt ljus. Jag har nu precis försökt spraya dom med vatten med bikarbonat(det enda jag funnit på nätet) men ser ingen ohyra. Är så enormt glad för mina Monstera V och vet inte vad jag ska göra. Har ni några tips?

    Skulle vara så tacksam för hjälp:)

    Carina

    1. Hej Carina!

      Så tråkigt att höra att din monstera får bruna blad. Tyvärr så är det jättevanligt att variegerade monsteror får bruna fläckar på den vita delarna av bladen då de är så otroligt känsliga för både vatten och ljus. Lite handfasta tips för att det inte ska fortsätta att hända i framtiden är att ställa växten lite mörkare än man hade ställt en vanlig monstera, samt att se till att bladen är helt torra innan man ställer tillbaka växten efter att ha duschat den. Vattendroppar som glider in i en oupprullat blad är en klassisk orsak för nya blad som vecklas ut skadade. Jämn och regelbunden vattning brukar också hjälpa att hålla växten fin och fläckfri. Annars är ju överbevattning en typisk fälla som ställer till det för variegerade växter, men med tanke på din fina jordblandning (tummen upp på den!) och det faktum att du redan har inspekterat rötterna så kan jag inte tänka mig att det skulle vara det.

      Kan även tipsa om att klippa bort de bruna delarna om de sitter på ytterkanterna. Då blir bladen finare rent utseendemässigt och spridningen brukar hejdas.

      Hoppas att det hjälper till lite!
      /Sofia

  16. Hej, tack för en bra artikel och informativa svar på frågorna! Jag lärde mig mycket som kommer till användning nu.
    Jag har en fråga: min monstera är riktigt lång och stammarna ser fina ut, men den har tappat många blad och har egentligen bara blad precis i toppen. Jag har sett här att jag kan skära ner den och ta sticklingar. Men vad jag undrar är vad jag gör med de gamla stammarna? Om monsteran ska bli fin så får jag beskära den så långt ner att det inte blir några blad kvar på originalstammarna. Kan det komma nya blad, eller är det adjöss med dem?

    Vänliga hälsningar
    Jenny

    1. Hej Jenny!

      Jag hade satsat på att göra nya växter av stammarna istället – det känns något tveksamt att de kommer att producera nya blad om dem låter den vara.
      Toppen med bladen kan rotas som en vanlig stickling, medans stammen klipps ner till lagom stort bitar. Minst en nod måste finnas med på varje för att rötter och blad ska kunna produceras. Lägg sedan stambitarna i en burk (lunchlåda fungerar utmärkt) med fuktigt hushållspapper i botten, alternativt fuktig sphagnummossa och ställ varmt och relativt ljust. Det kan ta ett par veckor för rötterna att kika fram. När de är några centimeter långa kan de nya sticklingarna antingen samplanteras med din befintliga monstera eller planteras i en helt egna krukor. Eller säljas på tradera om man känner för det! 😅

      Lycka till!

      /Sofia

  17. Hej!
    Tack för ett superbra och hjälpsamt inlägg!

    Jag har haft min monstera i ca 5 år, tror jag. Oftast har den stått i, eller ett hörn nära, söderfönster – skyddad från direkt sol, men absolut väldigt ljust. Det verkar den ha stormtrivits i. Efter flytt är bästa platsen i ett nytt hörn fast i västerläge, och det är inte alls lika ljust. Dessutom på bottenvåning. Ungefär hälften av bladen har de klassiska ihåligheterna, men det ser ut som många av de nyare bladen blir hela blad, utan ihåligheter. Beror det på ljuset tro? Eller kommer de nya mindre bladen utveckla ihåligheter av sig själv, tids nog?

    Allt gott!
    Hanne

    1. Hej Hanne,

      Ingenting jag har erfarenhet av själv, men det låter högst troligt att de mindre bladen orsakas av den minskade mängden ljus. Monsteror är trots allt väldigt ljuskrävande växter, om än på ett något skyddat läge. Tyvärr så kommer ett helt slätt blad inte bli ihåligt med tiden – hela blad förblir alltid hela, och håliga blad förblir alltid håliga. Om den inte är för stor kan din Monstera kanske stå i fönsterkarmen istället för i hörnet? I västerläge behöver de inte skyddas mot solen på samma sätt som i söder.

      /Sofia

  18. Hej! Tack för ett superbra inlägg.
    Jag har en ledsen monstera hemma som tyvärr blivit bränd på grund av för mycket sol i söderläge. I inlägget står det att dessa inte går att rädda – men menar du då att hela växten är ett hopplöst fall eller kan man rädda rotsystemet på något sätt? Den har gott om luftrötter och ca 5 blad – där nästan alla är brända i kanterna men det finns ett fint stort blad som enbart blivit lite ljusare.
    Den är nu flyttad till en bättre plats och skulle vilja ha alla tips för att få den att överleva!

    Har den i en terracotta-kruka med lerkulor i botten – vad tycker vi om det? 🙂

    Tack på förhand, / Nathalie

    1. Hej Nathalie!

      Varken eller faktiskt – det är de brända delarna av bladen som inte går att rädda. Om du har en tydlig kant mellan det brända och det friska, och inte ett större gult parti däremellan, kan du bara precis skära av de torra delarna. Om skadan är mer omfattande hade jag plockat bort alla blad förutom det som bara blivit lite ljust. Växten kan stå kvar i samma kruka så kommer det nya skott när den har återhämtat sig =).

      Terracotta och lerkulor får helt klart tummen upp!

      /Sofia

  19. Hej och tack för en superbra guide!

    Jag har en monstera som är ett par år som nu efter omplantering blev väldigt hängig. Jag tänkte att krukan var för stor och planterade om i en porös jordblandning i en något mindre kruka än den första.

    När jag inspekterat växten har jag sett att den på Visa ställen blivit ljusbrun på något ställe på stammen, ljusare än luftrötterna men ser likadana ut i texturen. Kan det vara så eller håller den på att dö?

    Sedan undrar jag hur det fungerar om man skulle klippa ner och ta stamsticklingar, skapas nya rötter då? Både på stickningen och på moderplantan. Jag har försökt googla mig fram till svar men tänkte att du kanske kunde hjälpa mig med svar.

    Mvh Johanna

    1. Hej Johanna!

      Tråkigt att höra att din monstera har blivit lite hängig. Så länge fläckarna inte är mjuka handlar det med största sannolikhet om ärr efter mekaniska skador (alltså något hårt som har stött mot stammen), eller bara något som växten har utvecklat med åldern. Gamla monsteror får ofta lite torra och hårda märken här och var – inget konstigt alls. Växter som planteras om har en tendens att bli lite hängiga de första dagarna efter flytten, så jag hade inte oroat mig för att växten mår dåligt.
      Klipper du ner stammen så att varje bit har en tillväxtpunkt kommer varje stickling att utveckla rötter och bli en egen planta. Även moderplantan kommer fortsätta att växa på som vanligt när den har återhämtat sig. Tänk bara på att det kan ta lite längre tid för kraftiga sticklingar att rota sig, så ge inte upp om inget händer de första veckorna.

      Lycka till!

      /Sofia

  20. Hej! Jag har en monstera deliciosa hemma, som jag haft i snart fyra år. Den verkar må ganska bra, förutom att den knappt växer något. Har läst om monsteror och folk hävdar ju att de mer eller mindre växer som ogräs, men min är fortfarande ganska liten. Har tidigare haft den i blomjord med lecakulor i botten, men nu vid omplanteringen fick den kokosfiber istället. Näring får den kanske varannan vecka. Den står ljust, men inte i direkt sol. Vad gör jag fel? Krukan är en terracotta. Kanske är det att den är lite för stor? Är det någon idé att plantera om den igen och låta den ha en mindre kruka?

    Tack på förhand för svar!
    Agnes

    1. Hej Agnes,

      Så knepigt! Det låter ju onekligen som att du redan tar mycket väl hand om din monstera. Storleken på krukan spelar ingen avgörande roll, speciellt inte om växten inte har vuxit särskilt mycket de senaste åren. Det jag kan tänka mig är att den antingen inte får tillräckligt med vatten, eller att den står lite för mörkt för att orka producera blad i hög takt. Det kan också gå långsammare om det är väldigt kallt där den står. Alternativt så är det kanske bara en växt som växer långsamt? Vissa exemplar växter ju faktiskt inte i linje med resten av släktet, så det behöver inte vara något som är fel.

      Hoppas att det hjälpte lite!

      /Sofia

  21. Hej!

    Jag behöver hjälp, har inga gröna fingrar! Jag har en monstera jag haft i ett halvår. Alla bladen blev bruna till 50% varför jag till slut härom dagen i uppgivenhet klippte av dem halvvägs ner på sina ”grenar”. Så nu är det alltså rötter kvar, samt ett par intakta grenar med blad, och 3-4 avklippta grenar på 15 cm längd. Ska jag lämna grenarna så? Ska jag klippa av dem ner mot roten?

    Tack!

    1. Hej Jessica!

      Om du bara har klippt ner bladstjälkarna till hälften är det bäst om du knipsar av dem vid stammen. Det kommer inte att växa ut något därifrån utan stumparna kommer bara att mjukna och ruttna med tiden. Om det är de ”nyaste” bladen du har klippt bort kan du även klippa ner stammen i bitar fram till där de senaste bladet sitter, en bit för varje gammalt blad, och sedan rota dem för att få nya sticklingar. Du kan även bara låta stammen vara intakt om det inte stör dig att det blir tomt lite här och var :).

      /Sofia

  22. Hej Sofia!
    Jag har precis fått hem en monstera variegerad. Det är ett jordrotat skott med 1 stort, flikat blad. Den har ett ordentligt rotsystem redan. Man kan också se att den redan ”delat” sig på stjälken vid bladet. Strax ovanför har något litet börjat bukta ut, men jag kan inte avgöra om det är en ny nod eller en luftrot. Hur tar jag bäst hand om denna lilla planta för att den ska växa till sig? Eftersom den redan växt vidare/delat sig på stjälken, är det svårare för den att få fart? Hoppas att du förstår hur jag menar. Direkt när jag fick hem den åkte den ner i en terrakottakruka med jord. Där står den fortfarande.

    Jättetacksam för svar 🙂
    / Ida

    1. Hej Ida!

      Grattis till din nya monstera!
      Det är förmodligen en liten luftrot som börjar kika ut bredvid bladet :). Skötseln för en variegata är densamma som för en ”vanlig” monstera, så du kan följa råden som står i artikeln. Tänk bara på att inte ställa den i för starkt solljus – då riskerar de vita delarna att bli bruna på nolltid. Det är även viktigt att ha i dränerande substrat i jorden (runt 25% brukar bli lagom) då monsteror i allmänhet är känsliga för överbevattning och variegerade monsteror är typ dubbelt så snabba med att reagera när något är fel. Att den redan har delat på sig och börjat producera blad är bara bra signaler, värre är det om den inte har något på g. Då vet man aldrig hur lång tid det tar innan tillväxten tar fart.
      Terrakottakruka låter toppen tycker jag.

      Lycka till!

      /Sofia

  23. Hej,
    Jag har köpt en Monstera variegata stickling som är ett toppskott på ca 20 cm med ett blad och en nod mitt på stjälken. Den står i vatten upp över noden men känner mig osäker på om denna kan utveckla rötter el om jag blivit lurad?!
    Sen är stjälken svart o mjuk (ca 1cm) längst ned vid kapningsytan, bör jag klippa bort detta så stjälken får en frisk snittyta?
    TACK på förhand från stickling-rookien Theréze 🌱

    1. Hej Theréze!

      Lurad har du absolut inte blivit! Så länge det finns en nod så kommer sticklingen att utveckla rötter – det gäller bara att ha tålamod då det ibland kan ta lite tid, speciellt om moderplantan har några år på nacken. Den mörka stumpen kan sitta kvar eller klippas bort, det bestämmer du själv. För växten spelar det ingen roll :).

      Lycka till!
      Sofia

  24. Hej Sofia!

    Vilken bra blogg du har, väldigt välskrivna och informativa inlägg – bra jobbat!

    Jag är väldigt ny på det här men mitt intresse har vuxit sig stort väldigt fort. Jag har en Monstera Adansonii jag köpte för några dagar sedan från House of Flowers via Ellos. Den klarade frakten jättefint och hade inga skador över huvudtaget. Men – jag märkte att 2-3 blad var ljust spräckliga, jag frågade i flera grupper på facebook och vissa sa att det var mosaikvirus. Sen skrev en annan tjej att hon också köpt en planta därifrån som hade liknande symtom på bladen. Hon gav sin näring, planterade om den och klippte av de konstiga bladen. Det kom aldrig tillbaka.

    Måste det vara mosaikvirus min är drabbad av? De bladen som är drabbade ser ut som bilderna på google när man söker på ”monstera mosaikvirus”. Men min planta har flera nya blad som är jättefina och friska, den håller på att skjuta ut 2 blad till, stammen är kraftig och stor. Kan det vara någonting annat som påverkar den på detta sätt? Jag kommer att plantera om den i dagarna då rötterna har kommit ut på botten av krukan under dessa dagar som den varit hos mig. Den verkar trivas i övrigt. Kan det ha varit för trångt för den? Näringsbrist? Ursäkta att det blev lite långt, men jag vill verkligen inte behöva slänga min planta…

    1. Hej Julia,

      Tack snälla för dina fina ord 🙂

      Åh, detta himla virus alltså! Sannolikheten är tyvärr ganska hög att din växt är drabbad då de flesta monkey maskar bär på det just nu, med det behöver absolut inte vara fallet. Näringsbrist och dåligt skötsel får växten att se spräcklig och lite bubblig ut, precis på samma sätt som mosaikviruset. Jag har själv en adansonii som klipptes ner hårt och sedan försummades i ett alldeles för soligt fönster varpå den snabbt fick det där typiska utseendet. I och med att din växt har nya blad som ser friska ut så känns det som att den inte nödvändigtvis behöver vara sjuk – symptomen drabbar annars bladen från det att de vecklas ut.

      Väljer du att behålla växten är det bra att hålla den lite separerad från resten av plantorna, samt att inte klippa ner den samtidigt som du klipper ner resten av sin samling. Skulle det vara så att den faktiskt är drabbad av viruset så sprids det via växtsaften. Därför är det viktigt att dels desinfektera saxen/kniven med lite alkohol om man tar sticklingar, samt att se till att eventuell ohyra inte kan sprida sjukdomen vidare. Det inte farligt för växten att vara drabbad – vissa bönder som odlar alocasior för att sälja de ätbara rötterna bryr sig till exempel inte om att bladen ser lite knasiga ut – med precis som med alla andra virus är det bra om man kan begränsa spridningen. Skulle det gå vidare till andra växter kan det få stora konsekvenser för alla växtodlare där ute.

      Håller tummarna för att din monstera fortsätter att vara symptomfri!

      /Sofia

  25. Vilken fantastisk kunskapskälla! 💚

    Jag letar efter erfarenheter av att ställa monstera på balkong. Min tanke är att ställa den på hylla nära taket och hänga grenarna längs med taket, på så vis slipper den direkt solljus, men frågan är om sommarnätterna kommer att bli för kalla?Vad tror du, ska jag våga testa? ☺️

    1. Hej Katarina!

      Om balkongen är inglasad är det inget problem så länge växten står i skuggan. Om det däremot är en ”vanlig” balkong känner jag mig lite tveksam – inte för att det blir för kallt under natten, utan för att monsteror vill ha jämna, stabila temperaturer dygnet runt. Om det inte gör något att växten tar lite skada vid ett eventuellt ogillande av den nya placeringen kan du absolut testa, men är det en växt som du inte vill förlora hade jag låtit den stanna inomhus.

      Vänligen,
      Sofia

  26. Hej!

    Jag har köpt en stickling av Monstera Variegata och haft den i cirka 4 veckor nu. Den har sedan start sett lite ledsen ut, men jag trodde att det kanske kunde vara så i början.
    Har följt skötselanvisningar enligt det som jag fått höra, men nu bladet gulnat ordentligt och hänger. Har du något tips på hur jag kan rädda den? Känner mig lite lurad då sticklingen endast hade en rot och ett blad, ingen luftrot eller liknande. Går den att rädda? Har betalat ganska mycket för den och vill gärna få liv i den. Den verkar inte ha fäst ordentligt i jorden heller. Finns det hopp om att den kanske överlever?

    1. Hej IM!

      Så tråkigt att höra att din stickling inte mår så bra. Det är alltid svårt att veta exakt vad som är fel när man inte ser växten, men i mina öron låter det som att den antingen inte trivs på platsen den står på, eller att jordblandningen inte är tillräckligt dränerande och att den står i blöt för länge. Jag hade börjat med att plantera om sticklingen i jord uppblandad med kanske 30-40% perlite/pimpsten/scoria och sedan placera den något mörkare än den står i dagsläget. Enligt min egen erfarenhet är just variegerade monsteror extremt känsliga för soggig jord, och i de allra flesta fall där växten inte mår bra är det just det som spökar. Om du tycker att växten har svårt att ankra sig kan du plantera den lite djupare än tidigare – det brukar göra susen.

      Beroende på hur stor sticklingar är kan du även testa att trä en stor, genomskinlig plastpåse (typ en sådan sån med handtag man får när man handlar) över krukan för att skapa ett fuktigt mikroklimat. Det brukar hjälpa dem att piggna till om det är så att den fortfarande är lite flyttrött.

      Hoppas att den mår bättre inom kort!

      /Sofia

  27. Tusen tack! Har gjort precis som du skrivit och håller tummarna för att den ska klara sig! Har dock inte planterat roten så djupt, finns en liten ”bula” längst upp vid roten som jag trodde skulle vara ovanför jorden?! Åter jättetack för snabbt svar. Jag hoppas att jag kan lyckas rädda min bebismonstera!

    1. Du kan alltid stötta upp sticklingen med en bambupinne (eller ett par grillspettpinnar om den inte är så stor) tills den har rotat sig ordentligt i jorden. Det är jag som tackar för att du läser! 🙂

      /Sofia

  28. Jag har en stor Mostera deliciösa som jag tog nångra sticklingar ifrån. Så nu har min moderplanta började se ledsen ut. Några blad hänger och rullar sig inåt. Och många blad är typ sönder rivna antigen i mitten av bladen eller från kanten. Antar att det hände i samband med slarvig hantering av plantan. Så min fråga är: kommer de bladen som är lite rivna återhämta sig eller bör jag klippa bort dom?

    1. Hej Olga!

      Om bladen har blivit skadade vid hantering kommer de tyvärr inte att ”läka ihop” igen. Däremot är det mycket möjligt att det bara blir en brun skorpa runt sårets kant, beroende på hur omfattande skadan är. Så länge bladet inte börjar gulna kan du absolut låta det sitta kvar :).

      /Sofia

  29. Hej!
    Jag har två medelstora monsteror som står i en varsin 24 diamaterskruka. Jag undrar om det går att plantera ihop dem i en större kruka för att få en sådär maffig växt? Har googlat men hittar inget riktigt bra svar på om man kan plantera ihop monstera.

    Mvh Ida

    1. Hej Ida!

      Det går jättebra att plantera ihop två stycken monsteror :). Se bara till att välja en så pass stor kruka att rötterna får gott om plats.

      /Sofia

  30. Hej!

    Tack för alla grymma tips 🙂

    Jag har haft min Monstera i ca 2-3 år nu och den har hela tiden växt bra. Fick senast i juni/juli tre nya blad. Men – nu har många av de bladen som sitter lite längre ner börjat bli hängiga och har liksom ingen ”spänst” i sig längre. Färgen börjar också blekna på bladen. Vidare har några av de luftrötter som jag inte kan få ner i jorden börjat torka ut/dö.
    Monsteran står några meter in i rummet från ett Sydost-fönster och jag bytte upp storleken på krukan i våras då rötterna snurrat till sig ordentligt.

    Vad kan felet vara? Och vad kan jag i så fall göra åt det?
    Tack!

    //Isabella

    1. Hej Isabella,

      Så tråkigt att höra att din monstera inte mår bra!
      Förlorad spänst och bleknande färg på blad som sitter långt ner låter som ett riktigt klassiskt fall av övervattning i mina öron. Låt växten torka upp ordentligt och vattna sedan lite mer sällan så blir det jättebra. Du kan även blanda ner något dränerande substrat i jorden vilket hjälper vattnet att rinna ut lite snabbare- här finns mer att läsa om det.
      Luftrötter som torka ut är ingen större fara för växten. Låt dem vara om de inte stör, annars kan du klippa ner dem med en vass sax eller kniv.

      Hoppas att det blir bättre snart!

      /Sofia

  31. Hej! Jag har en väldigt stor monster deliciosa (typ en meter bred och 1,5 meter hög) som bor i en cementkruka som är ca 30×40 cm. Krukan har börjat spricka längst ner som att den har för lite plats för rötterna. Det var länge sedan vi planterade om växten… behöver den en större kruka och ny jord? Sen har den även börjat få en del blad som blivit gula längst ut. Några blad har även börjat bli bruna och torkat ut längst ut. Vad kan jag göra för att ta hand om mitt fina monster till monstera? I övrigt tycker jag att den mår väldigt bra. Den står ca 3 meter in i ett rum som har sol från tidig morgon till ca kl 14.

    1. Hej Sanne!

      Yesbox – om krukan börjar spricka är det hög tid att plantera om den monstera.
      Blad som gulnar är alltid knepigt, men om det bara är på kanterna som är drabbade skulle jag tippa på att det antingen är näringsbrist eller undervattning beroende på hur växten har blivit ompysslad de senaste månaderna. Problemet kommer med största sannolikhet att lösa sig när du planterar om den 🙂 Ha gärna i lite perlite i krukan när du ändå är igång, det hjälper jorden att förbli lucker och håller fukt så att växten inte står och är törstig. Jag har skrivit om ämnet här om du vill läsa mer.

      Håller tummarna för att det löser sig!

      /Sofia

  32. Hej! Min monstera Variegata-stickling jag köpte har en ”knöl” nedanför bladet, men under den är det ca 12 -15cm utan någon knöl. Dock 2 luftrötter långt ner plus en tredje på knölen. Är det bäst att ställa ner allt under knölen i vatten? Eller endast en luftrot i taget? Eller bör jag kanske klippa av så att det bara är ca 5 cm under knölen?

    1. Hej Dennis!

      Du kan gott klippa ner den nakna stambiten till 5cm under knölen för att minimera risken för röta. Ett förökningsområde (nod) räcker gott och väl hos monsteror :).
      Luftroten kan du antingen ha ovanför vasen eller stoppa ner den under vattenytan – som du själv föredrar.

      Lycka till med rotandet!
      /Sofia

  33. Hej!
    Vilken fantastisk informationskälla, tack!

    Jag har en fundering kring monstera. Om jag tar en stickling från en stam på moderplantan, hur beter sig den avklippta stammen på moderplantan då? Fortsätter den växa och det kommer nya blad, grenar den sig eller stannar den av vid snittet?

    Min monstera växer så det knakar och jag har inte mycket plats kvar uppåt (har mosspåle som jag skarvat). Skulle vilja att den buskade till sig lite nerifrån istället.

    Tacksam för hjälp hur jag ska tänka!

    // Sabine

    1. Hej Sabine,

      Visst fortsätter moderplantan att växa! I och med att monsteror växer i rankor så förgrenar de sig inte, utan producerar helt enkelt nya blad från den översta noden (tjocka områden där tillväxten sker). Därför kan det vara snyggast rent visuellt att klippa sticklingen så långt ner mot noden som det går, alternativt att klippa ner stamstumpen när man är klar med sticklingstagandet. Buska till plantan gör du genom att plantera sticklingen så tätt inpå den stora växten som möjligt :).

      /Sofia

  34. Hej (igen) Sofia🙂
    Jag köpte en MONSTERA variegata toppskott i våras och det var bara ett blad med en nod mitt på stjälken… Först trodde jag att jag blivit helt lurad o bara fått ett blad innan jag upptäckte den lilla lilla upphöjningen/noden. Sedan i maj har bladet stått i vatten o varit ståtligt men inget mer har hänt med rötter osv så tänkt att det får stå i vasen tills det börjar sloka o sedan slängas. Men nu senaste veckan har det plötsligt skjutit ut en tjock vit rot på nästan 5 cm ur noden🤗 men fortsatt inga rötter vid snittytan på stjälken (som dessutom är brun/svart) Vad är nästa steg? Låta stå kvar i vatten, plantera etc? Haha helt galet men det tog över 7 månader för den där roten att sticka fram🙈 #skamdensomgersig

    1. Hej Theréze,

      Så roligt att du äntligen har fått en rot! Snacka om att det har tagit lång tid 😛 Några rötter från själva snittytan kommer det aldrig att komma då tillväxten enbart sker från noden, så det behöver du inte vänta på. Jag hade nog gett stickling några veckor till i vatten för att ge rotsystemet chans att utvecklas ytterligare några centimeter. Gällande den bruna snittytan så kan du gott låta den vara så länge området inte blir nämnbart större. Annars är det bara att skära bort den med en vass kniv 🙂

      När sticklingen är redo att lämna vasen är det toppenbra att ha i mycket dränerande substrat i jorden när du planterar ut den – det kan vara allt från perlite till kokosjord eller orkidébark. Just variegerade monsteror är så himla känsliga för överbevattning och det vore synd om det inte går hela vägen efter all väntan 🙂

      Lycka till!

      /Sofia

    2. Ett litet tillägg – känner du för att testa något nytt är vattenrotade kallaväxter alldeles utmärka att plantera i det som kallas för ”semi-hydro”. Det kommer ett stort inlägg om ämnet i januari eller februari, men i stora drag så växer plantorna i en kruka fylld med pimpsten/leca och lite näringvatten (hydroponisk näring) i botten. Genom kapillärkraften så sugs vattnet upp genom stenarna och skapar en perfekt fuktig miljö för växterna att gro i. Vill du testa så finns det jättemånga videos på youtube om man söker på ”semi-hydro” eller ”passive-hyrdo”.

      /Sofia

  35. Hej, Jag har köpt en monstera Leaf för några månader sedan.det kommer nya blad på toppen, men de orkar inte slå ut, är först ljusgröna sedan blir det mörka fläckar och skrumpnar.
    Tacksam för svar
    Mvh

    1. Hej Inger!

      Är bladet redan brunt när det börjar vecklas ut, eller blir det brunt precis när det har vecklats ut? Nya blad som redan är skadade när kikar fram har ofta fått in lite vatten/fukt precis när ”stamfliken” har börjat öppnas upp, vilket gör att de ruttnar i ett tidigt stadium. Detta åtgärdas lätt genom att undvika att spraya/duscha växten på de ställen där tillväxten sker. Om de nya bladen istället blir bruna precis när de vecklas ut kan det till exempel vara så att växten står lite för ljust (matta fläckar som ofta har en gul aura), alternativt rotröta av för fuktig jord (bruna fläckar och en allmänt medtagen planta). Ställ då växten på en något mörkare plats och/eller vattna lite mer sällan så borde det bli bättre.

      Håller tummarna för att det löser sig!

      /Sofia

  36. Hej Sofia!

    Råkade knäcka en stor gren med 6 jättefina flikiga/ hålade blad ikväll när jag skulle förstärka stödet till plantan 🥺
    (stor flerårig monstera deliciosa)

    Måste jag kapa ner den i delar eller kan jag göra en monsterstickling dvs sätta hela grenen i vatten och driva upp? Den har flera luftrötter men någon nod ser jag inte. Mer som korta luftrötter ca 0,5-1 cm och flera längre. Är nod ett måste?

    Kan inget om sticklingar men det vore så tråkigt att kasta en hel gren.
    Tips tas tacksamt emot 🙏🏼

    Med vänlig hälsning, Karin

    1. Hej Karin,

      Vilken otur att grenen knäcktes! Om du verkligen inte vill klippa ner din stora stickling kan du absolut testa att rota den hel, men generellt sett så brukar man säga att ju fler blad som sitter på grenen desto längre tid tar det för tillväxten att återupptas, vilket i sin tur ökar risken för att stammen ska drabbas av röta avsevärt. Jag kan tyvärr inte förklara exakt varför men kan tänka mig att det handlar om att växten då måste spendera mycket energi på att hålla bladen vid liv och inte har särskilt mycket ork kvar för att producera rötter. En bra kompromiss hade varit om du kan kapa grenen i mitten så att du får två sticklingar med 3 blad var – ett mycket bättre utgångsläge för växten och större chans att den klarar sig.
      Noden är det något upphöjda område vid varje blad där stjälken och luftrötterna sticker ut från, så det har du garanterat 6 stycken av på din gren. Kapa stammen på det lite smalare området mellan blad 3 och blad 4 så blir det jättebra. Se sen bara till att minst ett av dessa upphöjda områden är under vattenytan så sköter sticklingen resten själv 🙂

      Lycka till!

      /Sofia

  37. Hej Sofia!

    Jag tog en stickling från min monstera som jag satte i vatten och den fick sedan rötter så jag kunde plantera den, superkul! Men problemet är att på denna sticklingen som jag tog var det ett blad som höll på att utveckla sig och som hade kommit ungefär halvvägs (det är fortfarande ihopsurrat). När jag då tog sticklingen var det som att detta bladet stannade i sin utveckling och slutade att veckla ut sig. Tror du att det kommer att fortsätta veckla ut sig nu när jag har planterat det i jord eller har jag förstört utvecklingen av det genom att ta sticklingen just då?

    //Sara

    1. Hej Sara,

      Nejdå, det går jättebra att ta sticklingar med blad som är på väg ut! Kan dock ta ett tag innan de fortsätter att växa på, så det gäller att vara lite tålmodig. Om bladet försöker komma ut ur stjälken men verkar sitta fast kan du alltid föröka att pilla loss det lite försiktigt – annars är det bäst att låta det sköta sig själv.

      Vänligen,
      Sofia

  38. Hej Sofia!
    Köpte en monstera variegata strax innan jul. Försöker vattenrota den och den hade fått flera vita utskott på luftroten. När jag kom hem förra fredag såg jag att sticklingen hade åkt ur vasen, och jag vet inte hur länge den legat utan vatten. Vattenskotten som fanns har dessvärre blivit bruna. Men stammen är hård samt bladet är fortfarande fint. Köparen rekommenderade att jag bara skulle ha själva luftroten i vatten så jag har lagt sticklingen ner då luftbroten pekar uppåt mot bladet (om du förstår vad jag menar). Det har inte hänt något på en vecka nu och jag går runt och oroar mig… kan det finnas hopp? 😅 och jag undrar också vart sticklingen vill stå placerad nu för bästa möjlighet? Jag har ett rum med växtlampor där det är lite varmare och ”fuktigare”. Men jag har ju aldrig haft min vanliga monstera på ett sådant ställe så jag har aldrig reflekterat över det.

    Tack på förhand!
    /Malin

    1. Hej Malin,

      Klart att det finns hopp! Sticklingar är tåliga grejer, och så länge den inte verkar ha tagit skada så kommer rotningen garanterat att sätta igång igen. Om du vill ha hela noden eller bara luftroten i vasen bestämmer du själv – säljarens rekommendation kom nog från det faktum att monsteror ibland börjar ruttna vid snittet om de rotas i vatten för länge, men om du inte har sett något sådant än så länge kan du gott välja det som blir mest praktiskt för dig. Det låter lite omständligt att ha växten liggandes på sniskan 🤪.

      Gällande placeringen hade jag nog ställt sticklingen i en fönsterkarm eller under en växtlampa i alla fall ett par veckor till. Bra med ljus brukar få utvecklingen att gå lite snabbare :).

      Lycka till med din stickling!

      /Sofia

  39. Hej, jag har fått en stickling med jättelång luftrot, vad gör jag med den? Den är ganska styv, så jag får nog inte ner hela roten i ett glas eller i en kruka. Kan jag klippa den kortare? Eller bara låta den hänga i luften? 😅

    1. Hej Evelina!

      Luftrötter som stör kan man både klippa bort och klippa ner med gott samvete – växten klarar sig jättebra ändå :).

      /Sofia

  40. Hej! Jag har en ganska ny monstera adansonii som sprutar ut nya blad, jag har förstått att den gillar att duschas men att om man duschar på nya blad innan de vecklas ut blir de bruna innan de är ”klara”. Har nu 2-3 blad som skadats innan utvecklingen och förmodligen är väl det för att jag duschat den?
    Men hur ska man göra för att duscha den utan att blöta ner nya blad :0

    1. Hej!

      Det stämmer bra det! Jag brukar bara undvika att spraya bladet + stambiten högst upp på rankan för att minimera risken för skada. Vill man så kan man alltid torka av toppbladet med en fuktig handduk för att kompensera 🙂

      /Sofia

  41. Hej!
    Jag har en stor monstera jag ärvt som börjat må riktigt dåligt. I princip alla blad på den har blivit gula/bruna/prickiga. Jag misstänker att det kan vara en köldskada, utifrån vad jag läst, eftersom den genomgått en flytt nyligen + stått i mitt fönster där det nog blir rätt kallt & dragigt nu på vintern. Har också funderat på om det kan vara att jag råkat övervattna så rötterna är ruttna och om jag borde plantera om den? Verkar finnas så många olika orsaker på samma symptom så det är svårt å veta!
    Men iallafall – vad jag förstått kommer bladen inte att hämta sig även om jag skulle lyckas få till det med skötseln? I så fall, finns det en chans att plantan kommer repa sig och få nya blad som mår bra till slut om jag skulle kapa alla och ställa den längre in i rummet där det är varmare? Detsamma gäller sticklingar, om jag ställer stjälkar med luftrötter/nodes i vatten men tar bort bladen, kan det komma å växa ut blad som kan planteras till slut?

    Tack på förhand!

    1. Hejsan!

      Det stämmer (tyvärr) bra att bladen inte återhämtar sig när de väl har blivit gula och/eller bruna. Jag håller också med om att det låter som typiska skador från kyla och/eller överbevattning, så en flytt och en omplantering är definitivt att rekommendera. Blanda gärna ut jorden med perlite och eventuellt lite kokosfiber – då rinner vattnet ut mycket snabbare vilket minskar risken för rotöta 🙂
      Hur du sedan vill göra med växten bestämmer du helt själv. Bladproduktionen kommer att puttra på som vanligt, så du kan antingen låta plantan vara som den är eller klippa ner stammen om du tycker att den blir allt för kal. Sticklingarna går jättebra att rota utan blad så länge man har tålamod.

      Lycka till med allt!

      /Sofia

  42. Hej min stickling har stått 3 veckor i vatten utan att ha fått några rötter 🙁
    Den är fortf grön och fin och luftroten (eller vad det heter :P) växer men det kommer inga rötter? Har jag klippt den fel då?

    1. Hej Jessica!

      Monsteror är (tyvärr) riktigt sega växter när det kommer till rotbildning – det är inget konstigt att det tar många veckor innan något händer, speciellt om det är en stickling från ett gammalt exemplar. Har du en nod på stammen (upphöjt litet område där blad/luftrötter kommer ut ifrån) så är det alltså bara att vänta lite till så borde den komma igång snart!

      /Sofia

  43. Hej!
    Jag undrar vilken tid på dygnet det är bäst att spraya eller duscha monsteran. Är det sant att blöta blad med direkt solljus gör så att växten lätt får ”brännskador”?

    1. Hej G!

      Det stämmer bra att blöta blad och stark sol inte är någon särskilt bra kombo. Jag brukar spraya/duscha mina växter på kvällen för att minimera risk för brännskada.

      /Sofia

  44. Hej!
    Jag har fått hem 3 st fröer av Monstera variegata. Har försökt googla mig till hur jag hanterar dem för att kanske, med litet tur, fa fram plantor från dessa. Hittar bara ett par luddiga sidor på mycket knagglig svenska (google som översatt, gissar jag) men båda skriver att man ska lägga fröna i en plastpåse tillsammans med vidmossa och sedan förvara varmt. Vet du om detta stämmer? Känns som om jag skulle kväva fröna, alternativt göra så att de ruttnar, om jag lägger dem i plastpåse!
    Hälsningar Kajsa

    1. Hej Kajsa,

      Så spännande med frösådd av monstera! Jag har tyvärr ingen erfarenhet av den här typen av projekt utan rekommenderar istället Planterinas video om ämnet: https://www.youtube.com/watch?v=izsbLWvqe3s
      Vitmossa i plastpåse funkar säkert men personligen hade jag nog kört på Planterinas modell (såjord – fröer – vermiculite) i en plastfolietäckt behållare för att skapa ett fuktigt klimat utan att riskera röta/mögel.

      Lycka till!

      /Sofia

  45. Hej Sofia! Jag har en monstera som verkligen blivit ett monster. Den växter upp i taket och är jättefin, men nu börjar de blad som kommer och liksom stryker längs med taket bli lite mindre. Mannen tycker det är dags att beskära, men jag är orolig. Har haft den i 8 år sisådär, planterade om i en större utekruka för ca 5år sedan efter det bara tillfört näring och lite extra jord då och då. Min fråga. Om jag toppar den, förgrenar den sig då från snittstället, eller kommer det nytt nedifrån? Tack för toppen bra blogg. 🙂

    1. Hej Maria!

      Ja, det låter ju onekligen som att du har en riktig monstermonstera där hemma 😅. Precis som du skriver så kommer förgreningen att ske uppe vid snittet, närmare bestämt i ”armhålan” mellan stammen och det översta bladet.

      Lycka till!

      /Sofia

  46. Hej Sofia! Jag har haft min Monstera i snart 6 månader och inte förens nu kommer första bladet med ”revor” i. Jag har tyvärr haft den i ett för mörkt hörn så de finns en massa små, hela blad men bara några få stora. Om man klipper bort de små kommer plantan få mer energi till nya stora blad eller är de bäst att låta dom vara?

    1. Hej Camilla,

      Så kul att din monstera har fått ett revat blad! Det är faktiskt jättevanligt att det tar lite tid för det första att komma, speciellt om växten var liten när du fick den, då variationer i utseendet är kopplat till plantans ålder. Det behöver alltså inte nödvändigtvis vara du som har placerat den fel 🙂
      Huruvida du ska klippa bladen eller inte är en smaksak och helt upp till dig själv. För utvecklingens skull spelar det ingen större roll – när ett blad väl har fått en reva brukar de som följer alltid vara håliga på ett eller annat sätt. Personligen hade jag nog behållit dem för att inte riskera att plantan måste pausa tillväxten för att hämta andan, men tycker du inte om utseendet kan du absolut klippa ner de blad som stör.

      Lycka till!

      /Sofia

      1. Hej,
        Jag har en Monstera variegata som råkade stå för nära ett öppet fönster i julas. Det översta bladet blev brunt och gick av men resten av växten har mått bra sedan dess. Nya blad har kommit också.

        Men, vad jag förstår kan Monstera inte förgrena sig. Min har nu gjort det ändå, precis där bladet gick av samt lite längre ned men det är bara den nedre förgreningen som tagit ordentlig fart. Den övre är bara som en ”pinne” på ca 3 cm. Denna pinne sitter på en liten bit stam som man skulle kunna klippa av om man vill, utan att skada den rikliga förgreningen.
        Frågan är nu om den där mindre förgreningen kommer att ta fart eller vissna ned. Ska man hellre klippa av den och försöka rota den till en egen planta?
        Kan den klara det med ett litet bladskott och två små rotstumpar som precis börjat titta fram?

        Svårt att förklara men jag hoppas att det är hyffsat begripligt.

        Mvh

  47. Hej! Tack för all info! Jag har en stor Monstera Deliciosa som har växt till sig rejält sista året. När jag köpte den var inte uppbunden och jag visste inte då att jag borde ha skaffat en mosspåle. Nu har den blivit för stor och buskig. Jag undrar hur hårt jag kan beskära den och hur jag gör det på bästa sätt? Bör jag beskära de nya bladen eller de äldre?

    1. Hej Therese!

      Min personliga upplevelse är att monsteror tål relativt tuffa tag, så jag hade nog bara klippt ner plantan till den höjd som känns lagom för dig. Rent praktiskt brukar det vara lättast att börja uppifrån och beskära stammen ett eller två blad i taget om du önskar rota skotten, då enligt den bild på hur du tar sticklingar. Annars kan du bara kapa plantan i önskvärd höjd med ett enda snitt 🙂

      Lycka till!

      /Sofia

  48. Hej! Jag har köpt två monstera variegata sticklingar, båda rotade i vatten men bara den ena har fått rötter och den andra håller på. Undrar lite i vilken jord man ska plantera dom i när rötterna växt till sig? Såjord? Planteringsjord? Blomjord? Har köpt perlite och orkidejord för och blanda ut jorden med men spelar har inte riktigt kunnat hitta vilken jord jag ska använda.

    1. Oj sista meningen blev lite konstig. Menar att jag inte riktigt hittat vilken sort jord man ska använda efter att man vattenrotat fram rötter.

      1. Hej Lisa!

        Det här med jordmixar är ju lite av ett kreativt kaos där alla har sina egna recept, men här hemma brukar jag använda en blandning av 1/3 planteringsjord, 1/3 pimpsten och 1/3 kokosfiber eller orkidébark, beroende på vad som finns till hands. Då ger du plantan ett riktigt luftig och dränerande substrat samtidigt som du inte behöver hålla på med speciella näringslösningar och annat tidskrävande :).

        /Sofia

  49. Min Monstera har en väldigt lång luftrot där jag stoppade änden i vatten. Nu har den änden utvecklat rötter och jag söker febrilt på internet om det är möjligt att stoppa dessa i jord och om det kommer en planta av dessa.
    Har du någon fundering kring detta?
    Mvh

    1. Hej Emelie!

      Nya plantor kommer det inte att komma, utan luftroten ”omvandlas” till en vanlig vattenrot när den stoppas i vatten :).

      /Sofia

  50. Hej,
    Min monstera är ganska stor. Den har börjat hänga och ser ut som den liksom sjunker ihop lite. Inga bruna fläckar. Det var länge sen den fick nytt blad. Jorden är lite fuktig och verkar inte torka upp helt. Den har ganska mycket luftrötter som jag liksom slingrat runt ovanför jorden. Såg nu att en del av dem har ruttnat. Vad händer? Har jag vattnat för mycket? Hur gör jag för att rädda den?
    Tacksam för råd.

    1. Hej Pia,

      Så tråkigt att din monstera inte är i toppform! Om bladen inte skiftar färg skulle jag tippa på att det handlar om ett klassiskt fall av tidig vinterdepp. Minskad bevattning och en flytt till en något soligare plats brukar göra susen!

      /Sofia

  51. Hej! Jag har en monstera som är köpt på Ikea för 1 år sedan. Den har nu växt till sig riktigt bra och jag har fått binda upp den mot en mosspåle. Men jag funderar på hur många grenar/växter som bör vara i en och samma kruka(krukan är ca 25cm i diameter). Den har 4st stora grenar och har även fått 3st små sidosticklingar. Bör de delas på? Främjar det tillväxten eller spelar det ingen roll? Tänker på om de små sidosticklingarna måste tävla om näringen mot de större, resp tävla om plats på mosspålen.

    1. Hej My,

      Så härligt det låter med en så stor monstera! Alltid kul när växterna frodas =).
      Det finns inga särskilda riktlinjer när det kommer till antalet monsteror i en kruka, men över fyra stycken låter ganska trångbott tycker jag. Jag skulle rekommendera att flytta sticklingarna till egna hem om möjligheten finns.

      Lycka till!
      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp