Deliciosa eller adansonii, variegerad eller inte – monstera tar nog hem priset i kategorin “mest populära krukväxt anno 2018”. Till och med utanför den växtintresserandes krets florerade bilder på de yviga, håliga bladen i alla typer av sociala medier. Och med rätta! En välskött och välmående monstera kan verkligen förgylla ett rum med all sin prakt.
Monstera-släktet kommer ursprungligen från tropiska områden och kan därför vara lite kinkiga i våra torra inomhusklimat. Men frukta ej! Här kommer en guide fullproppad med tips om hur du får din monstera att trivas som en fisk i vattnet.
Plantering
🌿 När du först kommer hem med en sprillans ny växt är det bra att plantera om den – och monstera är inget undantag. Vanlig blomjord fungerar fint, gärna uppblandad med lite perlite eller pimpsten för att skapa ett mer dränerande substrat. Har du möjlighet att även tillsätta kokosjord eller pinjebark är det toppen. Vattna och låt växten återhämta sig efter färden.
🌿 Den bästa tiden för att plantera om en monstera är på våren i samband med att ljuset och värmen återvänder. Plantera då om växten i ny fräsch jord, gärna uppblandad mer lite perlite eller pimpsten. Om monsteran verkar ha det trångt om rötterna, till exempel om rötterna sticker ut ur ”krukhålen”, kan du gott uppgradera krukan till en drygt 15% större modell. Detta behöver du i regel dock bara göra vartannat eller var tredje år.
🌿 När plantan har vuxit till sig lite kan monstera ibland bli något “hängig”. Ute i naturen är den ju trots allt en klättrande växt som slingrar sig runt stammar och grenar för att komma upp mot solen. Bind då gärna upp växten, kring en mosspåle till exempel. Utöver att se riktigt snyggt ut hjälper mosspålen även monstera att växa snabbare. Tänk på att använda ett mjukt snöre när du binder, till exempel bomullssnöre eller lintråd. Materialet ska vara mjukare än växtens stam – annars riskerar du att snöret skär genom växten. Vill man inte knåpa ihop ett exet stöd själv kan man exempelvis kika på en av dessa guldklimpar:
🌿 Luftrötterna då? De gör man lite som man vill med – inomhus fyller de nämligen ingen större funktion. Tycker du att de är fula eller i vägen kan du försiktigt leda ner dem i jorden. Det går också bra att klippa ner dem.
Placering
🌿 Monstera älskar sol! Men inte hur mycket eller vilken sol som helst. Den absoluta drömplaceringen är cirka två meter in i ett ljust och varmt rum – kanske på en piedestal eller på en bänk av något slag. Nu är det inte alla som har den möjligheter och det är helt okej, det enda man verkligen ska undvika är att ställa en monstera i söderfönster (eller annan plats med stark direktsol) under sommaren. Då bränns bladen och får bruna fläckar som inte går att rädda.
🌿 Skulle det vara så att du verkligen inte har någon annan tillgänglig plats i hemmet än i ett söderfönster kan du testa att ha en tunn, något genomskinlig vit gardin mellan fönstret och monsteran, eller att ha en frostad plastfilm på rutan. Man får pröva sig fram.
Monstera adansonii
Så vattnar du din monstera
🌿 Det är alltid svårt att säga exakt hur mycket och ofta en växt vill bli bevattnad i och med att det beror mycket på storlek och placering, men mellan tummen och pekfingret vill en monstera få en rejäl mängd vatten och sedan torka ut något. Tänk cirka en gång i veckan under sommaren och en gång varannan vecka under vintern. Är du osäker? Stoppa ner ett finger ett par centimeter ner i jorden – är det bara lite fuktigt kan du gott vattna.
🌿 Utöver att bli bevattnad älskar monsteran att bli duschad! I och med att den härstammar från områden med fuktigt klimat trivs den sällan till 100% i vår torra luft – speciellt på vintern när alla elementen är på. Spraya gärna bladen med vatten flera gånger i veckan.
Näring
🌿 Monstera gillar näringsrik jord och behöver regelbundet få sig en extra skjuts. Bäst är märket ”Blomstra” som har tagits fram tillsammans med proffsen på SLU. Annars funkar även Substrals näring för gröna växter toppenbra att ge runt var eller varannan vecka under sommaren och var fjärde till var sjätte vecka under vintern. Föredrar du näring i pinnform fungerar den versionen lika bra.
Att köpa en monstera
Trots att det bor ett enormt antal monsteror i våra fönsterkarmar kan det ibland verka snudd på omöjligt att köpa på ett eget exemplar ute i handeln, särskilt om man är ute efter en lite mer ovanliga sorter som variegata eller monkey mask. Märkligt, men så är det! För att spara både tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med ett monster eller två. Vill man ha tips på affärer är Plantrédo ett riktigt starkt kort – en Stockholmsbaserad webbutik som drivs av ett gäng riktigt växtnördar. Där kan man hitta de flesta sorters monstera av riktigt bra kvalité.
Ta sticklingar på monstera
Du kan ta sticklingar på en monstera genom två olika metoder.
• Sidoskott: om din monstera får nya mindre blad vid sidan av moderplantan kan du försiktigt ta upp växten ut krukan och sära på rötterna. Plantera om din nya monstera i en mindre kruka och vattna.
• Stickling: om du inte får sidoskott kan du föröka din monstera genom att skära av ett par blad och en del av stjälken från moderplantan och ställa i vatten. När nya rötter har vuxit fram, vanligtvis efter ett par veckor, är det dags att plantera den i en kruka med jord. Tänk på att sticklingen måste få med sig en luftrot (alltså den bruna “bulan” eller “pinnen” som sticker ut ur stammen) eller en nod (förhöjningen på stammen där en luftrot kan växa) och beskäras en bit under en förgrening (det vill säga en par centimeter under ett utstickande blad). Drar du bara av ett blad och sätter i vatten blir det en jättefin dekorationsväxt i någon vecka men den kommer inte att utveckla rötter.
De röda linjerna visar där det går bra att skära av stammen för att rota sticklingarna. Monstera adansonii (vänster) och deliciosa (höger).
Sådär! Frågor på det? Lämna gärna en kommentar och dela gärna med dig av dina egna tips och erfarenheter. Lycka till med växterna!