Få ett monster till Monstera

Deliciosa eller adansonii, variegerad eller inte – monstera tar nog hem priset i kategorin “mest populära krukväxt anno 2018”. Till och med utanför den växtintresserandes krets florerade bilder på de yviga, håliga bladen i alla typer av sociala medier. Och med rätta! En välskött och välmående monstera kan verkligen förgylla ett rum med all sin prakt.

Monstera-släktet kommer ursprungligen från tropiska områden och kan därför vara lite kinkiga i våra torra inomhusklimat. Men frukta ej! Här kommer en guide fullproppad med tips om hur du får din monstera att trivas som en fisk i vattnet.

Plantering

🌿 När du först kommer hem med en sprillans ny växt är det bra att plantera om den – och monstera är inget undantag. Vanlig blomjord        fungerar fint. Vattna och låt växten återhämta sig efter färden. Till skillnad från många andra växter gillar monstera att ha det trångt om fötterna så välj gärna en kruka storlek mindre än vad du hade valt i vanliga fall.

🌿 Den bästa tiden för att plantera om en monstera är på våren när ljuset och värmen återvänder. Men! Här får man se till att inte byta ut krukan lite slentrianmässigt. I och med att monstera gillar att stå trångt behöver man inte byta storlek på krukan varje år. Två bra indikationer på att monsteran vill flytta ut är att rötterna börjar sticka ut ovanför jorden, eller att de “snurrar till sig” i krukan – välj då en runt 15% större kruka. Jorden å andra sidan ska bytas ut varje år för att tillföra näring och luftighet.

🌿 När plantan har vuxit till sig lite kan monstera ibland bli något “hängig”. Ute i naturen är den ju trots allt en klättrande växt som slingrar sig runt stammar och grenar för att komma upp mot solen. Bind då gärna upp växten, kring en mosspåle till exempel. Utöver att se riktigt snyggt ut hjälper mosspålen även monstera att växa snabbare. Tänk på att använda ett mjukt snöre när du binder, till exempel bomullssnöre eller lintråd. Materialet ska vara mjukare än växtens stam – annars riskerar du att snöret skär genom växten.

🌿 Luftrötterna då? Stör de inte för mycket är det jättebra att ha dem kvar. De hjälper nämligen växten att ta upp extra syre genom luften. Tycker man att de är fula eller i vägen kan man försiktigt leda ner dem i jorden.

Placering

🌿 Monstera älskar sol! Men inte hur mycket eller vilken sol som helst. Den absoluta drömplaceringen är cirka två meter in i ett ljust och varmt rum – kanske på en piedestal eller på en bänk av något slag. Nu är det inte alla som har den möjligheter och det är helt okej, det enda man verkligen ska undvika är att ställa en monstera i söderfönster (eller annan plats med stark direktsol) under sommaren. Då bränns bladen och får bruna fläckar som inte går att rädda.

🌿 Skulle det vara så att man verkligen inte har någon annan tillgänglig plats i hemmet än i ett söderfönster kan man testa att ha en tunn, något genomskinlig vit gardin mellan fönstret och monsteran, eller att ha en frostad plastfilm på rutan. Man får pröva sig fram.

Plantbyrån skötsel monstera adansonii

Monstera adansonii

Så vattnar du din monstera

🌿 Det är alltid svårt att säga exakt hur mycket och ofta en växt vill bli bevattnad i och med att det beror mycket på storlek och placering, men en bra riktlinje är att monstera vill få en rejäl mängd vatten och sedan torka ut. Tänk cirka en gång i veckan under sommaren och en gång varannan vecka under vintern. Är du osäker? Stoppa ner ett finger ett par centimeter ner i jorden – är det torrt kan du gott vattna.

🌿 Har du en monstera som gråter? Alltså får vattendroppar på tippen av bladen? Då får den för mycket vatten och gör sig av med överflödet. Sluta vattna omedelbums och låt den stå i någon vecka – vattna sedan mer sparsamt.

🌿 Utöver att bli bevattnad älskar monsteran att bli duschad! I och med att den härstammar från områden med fuktigt klimat trivs den sällan till 100% i vår torra luft – speciellt på vintern när alla elementen är på. Spraya gärna bladen med vatten flera gånger i veckan.

Näring

🌿 Monstera gillar näringsrik jord och behöver regelbundet få sig en extra skjuts. Rekommenderad dos brukar ligga på runt var eller varannan vecka under sommaren och var fjärde till var sjätte vecka under vintern. Jag tänker att det viktigaste här är att lära känna sin monstera och se vad just den behöver? Vanlig näring från tex. Plantagen eller Blomsterlandet fungerar fint. Vågar man är även guldvatten ett hett tips!

Ta sticklingar på monstera

Du kan ta sticklingar på en monstera genom två olika metoder:

→ Sidoskott. Om din monstera får nya mindre blad vid sidan av moderplantan kan du försiktigt ta upp växten ut krukan och sära på rötterna. Plantera om din nya monstera i en mindre kruka och vattna.

→ Stickling. Om du inte får sidoskott kan du föröka din monstera genom att skära av ett par blad och en del av stjälken från moderplantan och ställa i vatten. När nya rötter har vuxit fram, vanligtvis efter ett par veckor, är det dags att plantera den i en kruka med jord. Tänk på att sticklingen måste få med sig en luftrot (alltså den bruna “bulan” eller “pinnen” som sticker ut ur stammen) eller en nod (förhöjningen på stammen där en luftrot kan växa) och beskäras en bit under en förgrening (det vill säga en par centimeter under ett utstickande blad). Drar du bara av ett blad och sätter i vatten blir det en jättefin dekorationsväxt i någon vecka men den kommer inte att utveckla rötter.

Plantbyrån, ta stickling på en monstera

De röda linjerna visar där det går bra att skära av stammen för att rota sticklingarna på både monstera adansonii (vänster) och deliciosa (höger).

Sådär! Frågor på det? Lämna gärna en kommentar och dela gärna med dig av dina egna tips och erfarenheter. Lycka till med växterna!

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed
Upp