Stamma upp en växt och skapa ett mini-träd

Om det finns något som är mer beroendeframkallande i växtvärlden än att ta egna fröer eller att rota ens första stickling så är det nog ta mig tusan att stamma upp en krukväxt. Jag menar, hur vackert är det inte med en uppstammad palettblad i miniformat? Dessutom är det busenkelt att göra!

Vilka växter kan man stamma upp?

Många växter kan stammas upp, men inte alla! Den gyllene egenskapen ligger i förmågan att kunna skapa bark (eller lignin, som ämnet så vackert heter på botaniska). Du har kanske sett hur den nedre delen av stammen på en gammal palettblad eller paraplyaralia blir brun och träig? Det är resultatet av lignin. Om växten inte kan tillverka ämnet, som är fallet med till exempel oxalis eller koriander, så kan stammen aldrig bli tillräckligt stark för att kunna bära upp kronans tyngd.




Vilka växter passar då bra att stamma upp? Palettblad, pelargoner och elefantöra är poppis och lätta att börja med. Paradisträd är ett annat exempel om man har stort tålamod. Bara din fantasi sätter gränser! Ja, plus ligninen då.

Nödvändigheter

Följande krävs för att kunna stamma upp en krukväxt:

  • En växt i mindre format, eller en stickling (helst rotad)
  • En kruka
  • Jord
  • Solljus
  • Vatten
  • Tålamod

Plantera och stamma upp

När jag stammar upp en växt brukar jag börja med att plantera den i krukan. Än så länge är det inga konstigheter – häll upp lite jord i en kruka (gärna en som har hål i botten), stoppa ner sticklingen, fyll på med lite extra jord och kärlek, vattna sparsamt. Man kan gärna låta växten stå i någon dag för att låta den hämta andan lite innan man fortsätter, men det är inget måste.

Vill du ha ett träd med en rak stam? Välj då en stickling som är så rak som möjligt. Väl planterad kan du gärna vända på krukan någon gång i veckan – växter vänder sig ju naturligt mot solen och har en tendens att börja luta mot fönstret om de står stilla. Man kan binda upp stammen mot en blomsterpinne för att få den att växa rakt, med risk att stammen blir för klen och inte kommer att klara av vikten av bladen.




Nästa steg i processen är att påbörja skapandet av en stam. Det låter svårare än det är! Du plockar helt enkelt bort bladen upp till den höjd du till att “kronan” ska träda fram från. När stammen har nått önskad höjd (10-20 cm brukar vara att rekommendera, högre än så blir det lätt lite vingligt) knipsar du av det översta bladparet. Då kommer växten att förgrena sig och växa ut mot sidorna.

Det finns oändligt många möjligheter i utseendet på en uppstammad växt. Vill du skapa en boll på pinne, som i en engelsk trädgård? Då tar du bort prick alla blad och grenar upp till trädkronans början. Vill du istället göra ett lite mer naturligt, bonsai-liknande träd? Lämna då en gren eller två längre ner på stammen och plocka bort bladen på den efter hand.

Plantbyrån träd i miniformat eller att stamma upp en växt
Framtida boll på pinne
Plantbyrån, träd i miniformat eller att stamma upp en växt
I och med grenen som lämnades kvar på stammen kommer denna få ett lite mer ”naturligt” utseende.

Underhåll

Utöver vanlig skötsel (dvs vattna och ge näring) behöver man ha koll på att inga ovälkomna blad börjar växa fram. Knipsa av dem så fort som möjligt – om bladen är små blir det nästan inga fläckar på stammen.

För att stammen ska växa sig så tjock och stark som möjligt är det viktigt att utsätta växten för “väder och vind”. Det kan du göra genom att ställa ut den på balkongen eller vid ett öppet fönster. Annars går det också bra att skapa artificiellt väder och vind – en köksfläkt kan återskapa en storm klass 2. Eller så kan man helt enkelt kärleksfullt skaka om krukan någon gång i veckan!

Upp