Bröstkruka

Bröstkruka, tuttvas eller boppekärl: gör den själv!

Pysseldags! Och inte vilket pyssel som helst, det är nämligen dags att göra en egen bröstkruka! Bröstkrukan, eller tuttkrukan om du föredrar, har blivit rejält poppis på senaste och syns lite överallt på nätet och i sociala medier. Det många inte vet är att det är busenkelt att göra en egen version utan att ha några förkunskaper i varken keramik eller pyssel. Projektet tar bara någon timme att göra (exklusive torketid), är typ gratis och resultatet blir riktigt proffsigt och snyggt.

Det finns två enkla metoder att använda sig av när man ska göra en bröstkruka – antingen klär man hela krukan eller vasen i lera, eller så görs tuttarna i lera för att sedan täckas med papier maché. Den sistnämnda metoden som vi kommer att gå igenom i det här inlägget är enligt mig något enklare än metoden med själv- eller ugnstorkande lera då det dels är mindre pill med att få allt slätt och jämt, plus att det inte är lika tidskänsligt (butiksköpt lera blir snabbt torr och svår att arbeta med). Dessutom använder vi nästan enbart naturliga och återvunna material vilket kan kännas lite extra bra i själen. Den andra metoden kommer i ett inlägg lite längre fram om man vill testa på den!

✂️ Material till en bröstkruka

För att skapa en bröstkruka behöver du:

  • Kruka, glas, vas, flaska eller liknande 
  • Vetemjöl
  • Vatten
  • Salt
  • Olja
  • Potatismjöl eller maizena
  • Tidningspapper
  • Sandpapper (så finsandigt det bara går)
  • Akrylfärg
  • Vattentätt spraylack

För att göra bröstkrukan kommer vi att använda oss av både tapetklister och trolldeg, och för att göra beskrivningen lite kortare blir det istället länkar till bra recept. Här hittar du hur man gör trolldeg, och här hittar du hur man gör tapetklister.

En sak jag vill lägga till innan vi börjar, både som pysselentusiast men även som gammal konststudent, är att det alltid är mycket enklare att få ett fint resultat om man jobbar stort än om man jobbar smått. Det kommer alltså att vara enklare att få fina, släta ytor om du jobbar på en normalstor kruka än på en liten sticklingsvas. Tips tips!


Med det sagt är vi klara att köra!




Steg ett: Förbereda brösten

→ Vi kommer att börja projekt bröstkruka med att göra en sats trolldeg och en sats tapetklister. Häll tapetklistret i en skål och ställ åt sidan för att svalna. Sätt sedan ugnen på 100 grader.

→ För att forma brösten – ta en mindre klutt trolldeg och dela den i två lika delar. Rulla båda delarna till små bollar. Fukta baksidan av bollen med lite vatten (görs inte i video nedan pga glömde), lägg dem mot krukan och börja försiktigt att trycka ut kanterna så tunt det bara går. Vill man ha väldigt toppiga bröst så trycker man ut det yttersta lagret runt hela bröstet – då blir brösten “utstående”, tänk Madonna med strut-bh:n. Vill man få ett lite mer naturligt fall på brösten trycker man endast ut den övre hälften av tuttens ytterkant och för sedan trycka ner bröstmassan så långt ner man vill att de ska hänga. Forma brösten som du tycker är snyggt. När du är nöjd med formen är det bra att försiktigt trycka fingret över degen för att försöka jämna ut alla kullar och dalar som finns – då blir det enklare för de framtida stegen.

Tryck ut och ner degen för att forma brösten

→ Vill man ha en bröstvårta så rullar man en pytteliten degbit till en boll och plattar till den något. Fukta den ena tillplattade sidan med en droppe vatten och fäst i bröstet. Vattnet blir som klister och vårtan sitter som berget.

→ Nu ska hela alltet in i ugnen! Beroende på hur tjock degen är tar det lite olika tid, men för en normal kruka där brösten är någon centimeter som bredast brukar runt 1,5-2 timmar räcka. Känn så att leran är hård innan du tar ut dem ur ugnen. Skulle brösten trilla av under uppvärmningen gör det inget, de går att fästa igen i ett senare skede.

Steg två: Sandpappra

→ När bröstkrukan har fått svalna är det dags att börja sandpappra. Detta steg är egentligen inget måste om man inte vill eller kan, men för bästa möjliga slutresultat rekommenderar jag starkt att man tar sig tid för att göra det. Vi sandpapprar för att ta bort ojämnheter som, även om det inte känns så just nu, 100% garanterat kommer att synas när allt är målat och klart. Varje dal och kulle blir mycket tydligare då.

→ Börja med att riva av en mindre bit av sandpappret – någon centimeter på varje sidan blir ofta lagom storlek. Börja med att gå över hela bröstet i små cirkulära rörselser för att jämna ut ytan och få den så slät som möjligt. Hur slät den ska vara är självklart en smaksak, och även om bröst kommer i alla möjliga former och storlekar är det nog mycket sällan något har bröst med medelstora gropar lite här och var – du behöver alltså inte vara oroligt för att ta bort det naturliga utseendet om det är ett lite mer vanligt bröst du är ute efter att återskapa. Rörelser från sida till sida istället för upp och ner är att föredra för att inte skapa vertikala kanter på brösten. Även om sandpappret är otroligt fint bildas ränderna relativt fort. Gå över bröstet med fingret när du känner dig klar för att känna av eventuella hårdare kanter.

Sandpappra brösten och kanterna

→ När du är nöjd med ytan på brösten är det dags att tunna ut ytterkanterna. Ju tunnare kanter man har desto mindre blir skarven mellan krukan och bröstet vilket resulterar i ett mer “trovärdigt” resultat (hur trovärdigt det nu kan vara med ett par boppar på en flaska). Med ett lättare tryck, sandpappra ner den yttersta delen av bröstet med fokus på den absoluta kanten. Skulle en liten del brytas av är det ingen katastrof. När du är nöjd är det dags att gå vidare till nästa steg!

→ Om dina bröst ramlade av krukan i ugnen gör du exakt samma process medan du håller bröstet i handen.




Steg tre: Täcka bröstkrukan med papier mâché


→ Ta fram din sats med tapetklister (som nu ska vara kallt, eller i alla fall rumstempererat) tillsammans med tidningen. Riv av smala remsor av pappret – hur stora de ska vara exakt får man nästan testa sig fram till själv, men ju smalare de är, desto rynkfriare blir resultatet. För mindre vaser, typ kryddburkar och liknande, brukar jag köra på drygt 1cm tjocka remsor, upp till några centimeter för normalstora vaser. Remsorna bör vara något längre är höjden på din vas/kruka. Om brösten trillade av i ugnen är det bara att ta lite av tapetklistret på baksidan och fästa dem på krukan. De kommer inte att sitta som berget direkt, men tillräckligt för att fortsätta processen.

→ Nu till pappersremsorna. Jag brukar börja med att täcka hela ytan som inte är bröstsidan. Ta en pappersremsa, dränk den i tapetklister på både fram och baksida och klistra sedan fast den vertikalt på vasen/krukan, alltså från toppen till botten, och lämna en sån liten bit som möjligt på insidan av krukan/vasen. Stryk fingrarna över pappret ett par gånger för att se till att det inte blir några veck eller rynkor – dessa kommer att synas i slutresultatet. Upprepa tills hela krukan/vasen är täckt av papper.

Här används någon typ av brunt inslagspapper – rekommenderas ej då det inte alls är lika följsamt som tidningspapper.

→ När du kommer till bröstdelen av krukan är det enklare att arbeta i halva remsor, det vill säga att klistra en del från botten upp till bröstvårtan, och sedan en annan remsa från bröstvårtan till toppen. I och med att brösten inte är raka i formen är det lätt att pappret veckar sig, och efter många olika försök tror jag att denna metod ger bäst resultat. Får du tomma ytor, som runt bröstvårtorna till exempel, är det bara att riva av en bit i lämplig storlek och klistra fast den. Ett hett tips är att verkligen dränka pappret i klistret – ju blötare pappret är, desto enklare är det att forma det efter runda ytor. Precis som med resten av kroppen är det bra att stryka pappret med fingertoppen för att släta ut eventuella veck.

→ När hela krukan är täckt med papper är det dags att låta det torka. Ett soligt fönster är en typiskt bra plats för ändamålet. Jag brukar låta mina projekt stå i minst 24 timmar och vänder upp och ner på dem efter halva tiden för att både toppen och botten ska torka ordentligt. När krukan/vasen är helt 100%:igt torr kan man gå över med sandpappret lite mer aggressivt över hela din bröstkruka för att ta bort veck, skarvar och ojämnheter.

Steg fyra: Måla måla måla

→ Väl torkad och sandpapprad är det dags att måla krukan. Ta fram dina färger, penslar och en liten skål vatten. Om du inte har färdigblandade hudfärger hemma går det minst lika bra att blanda själv, även om det kan ta en stund att få till de rätta nyanserna. Det här inlägget är den bra guide om man inte har gjort det tidigare.

→ Måla hela krukan i den färg du har valt. Har du problem med penseldrag som syns hjälper det ibland att ta en droppe vatten på penseln innan du plockar upp färgen. En annan lösning är att måla med en mjukare pensel. Låt stå tills färgen har torkat helt och måla sedan ett lager till. Det brukar räcka med två lager för att få en jämn och helt täckande färg. Skulle tidningspappret fortfarande synas igenom kan du måla på ytterligare ett lager.

→ När basfärgen har torkat helt är det hög tid att måla fram detaljer – alltså en mörkare bröstvårta/vårtgård och eventuella leverfläckar, tatueringar eller bristningar. Vill du ha en helt spräcklig bröstkruka kan du doppa en gammal tandborste i färg och sprätta runt. Det är bara fantasin som sätter gränser!




Steg fem: Vattentäta bröstkrukan

→ Nu är vi nästan klara! När all färg har fått torka ordentligt återstår det bara att vattensäkra krukan/vasen. Även om den självklart inte under några omständigheter ska diskas eller dränkas i vatten är det ändå bra att se till att den inte tar skada om man skulle råka spilla några droppar vid vattningen.

→ Spraya bröstkrukan/vasen med det vattentätande lacket utomhus enligt bruksanvisningen på sprayflaskan. Upprepa minst 2 gånger. Glöm inte att även spraya precis vid början av insidan av krukan/vasen, där pappersremsorna tar slut.

Voilà! När lacket har torkat är du helt klar med din bröstkruka! Vill man inte ha just bröst på krukan kan man självklart göra precis vad man vill som dekoration – näsor, ögon, snoppar och snippor, former, band… If you can think it, you can do it!

Färdig!

Om du gör en bröstkruka och delar med med dig i sociala medier får du jättegärna tagga Plantbyrån i bilden, eller hashtagga #plantbyrån så vi kan se alla vackra kreationer. Lycka till, och skulle något vara otydligt är det bara att lämna en kommentar!

  1. Åh så söta! Måste prova att göra en. Himla bra med de små filmerna för mig som inte är så van att pyssla :).

  2. Hej,

    Jag tycker det är svårt att hitta vilken vattentäta spraylack jag ska köpa. Vilken använder du dig av? Tacksam för svar 🙂

    1. Hej Mathilda!

      Har inte koll på exakt vilket lack jag har, utan brukar bara åka till någon byggvaruaffär och förklara vad det ska användas för. Annars kan man säkert också använda flytande lackfärger för båtar eller utomhusbruk!

      /Sofia

    1. Hej Emma!

      Om färgen är anpassad för materialet som krukan är gjord av behöver man inte använda papier mâché. Däremot hjälper pappersmassan till att göra ”skarven” mellan bröstet och behållaren mindre synlig så det är bra att ha det med om man kan!

      /Sofia

    1. Hej Julia!

      Om de trillar av i ugnen trots att du har duttat lite vatten på baksidan så kan du fästa dem med tapetklistret istället, alternativ lite superlim. I slutändan så fästs brösten permanent av tidningsremsorna :).

      Lycka till!

      /Sofia

  3. Hej, jag har kommit till steget där papier mâché:n håller på att torka. Dessvärre har en av katterna varit uppe och gnagt av en av bröstvårtorna. Kan jag bygga upp en ny i trolldeg och låta den lufttorka? Eller måste den bränna i ugnen för att hålla? Eller funkar det att sätta i ugnen trots att jag redan har P M på?

    1. Hej Jeanette!

      Jag hade nog gjort en ny vårta, lagt den i ugnen i ett par minuter och sedan fäst den på bröstet med hjälp av lite klister. Har du ingen färsk deg kvar kan du testa att täcka en tidningssida med klister, rulla ihop den till en ”pinne” och sedan skära ut en lagom stor bit i mitten där det är som jämnast – då får du en vårtliknande plupp som även den går att fästa med lite extra klister 🙂

      Lycka till!

      /Sofia

  4. Hejsan! Jag har sökt på Vattentätt spraylack men hittar inte ått där det står Vattentätt spraylack.
    vilken använder du? hur vet man om det gör det vattentätt?

    1. Hej Jenny!

      Om man är försiktig med vattnandet och inte kräver att krukan ska hålla livet ut så räcker det att gå till Bauhaus och be om deras vattentätaste lackspray. Kommer tyvärr inte ihåg vilket märke jag fick sist, men personalen hämtade flaskan från ett sånt där brandsäkert skåp i färgavdelningen. Tror att det var Dupli-Colour Aqua high quality lackspray men är som sagt osäker.
      Om syftet å andra sidan är att sälja vaserna/krukorna hade jag istället kikat på klarlack för båtar. Har ingen erfarenhet av att använda det själv så kan tyvärr inte guida där, men vet att det används för att vattentäta trädgårdsskulpturer i papier maché. Tänker att om det funkar utomhus så borde det rimligtvis funka för en kruka också 🙂

      Lycka till med pysslandet!

      /Sofia

  5. Hej!
    Tack för utförlig beskrivning av superfina krukor! Jag har ett par frågor bara.
    Ska man lägga flera lager papier mâché?
    Och hur funkar det med sandpappret, riskerar det inte att riva bort pappret?

    1. Hej Madeleine!

      Inget måste, men för att inte riskera att få ”kala fläckar” när pappret torkar brukar jag köra två lager runt hela behållaren. Vad gäller sandpapprandet så brukar det inte vara något problem så länge man inte trycker för hårt. 🙂

      Lycka till!

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp