Nu är slutet nära! Med två stycken kryp kvar att presentera ska vi nu ta oss an en riktigt rälig krabat som gör livet surt för oss krukväxtentusiaster på många olika sätt. Den suger. Och den förstör. Den kladdar. Ja, en riktig liten marodör. Den förökar sig tusen gånger om utan att behöva en endaste hane som tillbehör. Japp, du har säkert gissat rätt – idag är det bladlöss som står på schemat!
Av alla sorters ohyra som finns ute i världen är bladlöss nog den som flest av oss känner igen. De bladlöss som kryper runt på våra krukväxter är nämligen exakt samma som de som dryper ner från hängbjörken en varm sommardag och som färgar rosenknopparna svarta när de precis ska slå ut. Men! Tur för oss inomhushängare så är ett bladlusangrepp mycket enklare att få bukt med inne i fönsterkarmen än ute i trädgården, trots att vi inte har nyckelpigorna till hjälp. Det gäller bara att ha ett par ess i rockärmen och inte vara rädd att bli kladdig om fingrarna!
Identifiera bladlöss på krukväxter
De flesta känner nog igen bladlöss när de ser dem, men vi tar en genomgång för att vara säkra på att alla hänger med. Den klassiska bladlusangreppet upptäcks i ett relativt sent skede, när större del av växten (ofta i toppen av plantan) helt plötsligt sväller upp och ser minst dubbelt så stor ut som den brukar vara. Kikar man lite närmare på eländet kan man klart och tydligt identifiera en flock av sexbenta små insekter med ovala kroppar som ligger huller om buller ovanpå varandra på den ”uppsvällda” delen. Bladlöss är den enda skadegörare som lever så tätt inpå varandra så det är ingen tvekan om men det är som har kommit på besök. Men! Ett angrepp av bladlöss går faktiskt att identifiera i ett mycket tidigare skede om man är uppmärksam. Två andra symptom är nämligen klibbiga delar på växten (bladlössens bajs, ibland inlindat i det fina ordet honungsdagg) samt små, vita flagor på ovansidan på bladen. Bladlössen ömsar nämligen skinn när de växer, så vänder man på det nästkommande bladet hänger där ofta ett par krabater i godan ro.
Kännetecken för bladlöss är alltså:
—> Kluster av små insekter, främst på nya växtdelar och knoppar.
—> Klibbiga ytor på växen, fönsterbrädan och ibland fönstret.
—> Små vita flingor på och runt om växten.
Sätta växten i karantän
Hittar man en växt med tecken på ohyra där hemma är det viktigt att separera den från resten av krukväxterna. Ohyra är riktiga kämpar på att förflytta sig från en växt till en annan, sina små storlekar till trots. Ställ därför växten rejält avskiljt medan ohyran bekämpas och se till att göra en noggrann kontroll av alla närstående växter. Tvätta av ytan där växten står med såpavatten (recept finns längre ner i texten) för att bli av med eventuella avhoppare. Vill man läsa mer om hur man sätter växten i karantän finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här.
Så bekämpar du bladlöss
Plocka bort ohyran för hand
En första åtgärd mot en angrepp av bladlöss är att plocka bort ohyran för hand. Eller ja, för hand och för hand. Med lite tidningspapper är att föredra för alla oss som inte gillar känslan av liv som bokstavligen talat smäller mellan fingrarna. Denna åtgärd fungerar bäst när det bara är enstaka löss som spatserar runt bland bladen. Om man istället upptäcker angreppet i ett senare skede kan man istället ta till mitt absoluta favorittrick från kapitlet om ullöss: silvertejpen. Gör då en bak-och-framvänd loop med silvertejp så att den klibbiga sidan pekar utåt och rulla den sedan runt stammen och bladen så att lössen fastnar och dör. Hemskt, äckligt, och väldigt, väldigt tillfredsställande. Det gäller bara att vara försiktig så att man inte drar veck bladen av misstag!
Duscha av med hård stråle
Vill man inte ha närkontakt med de små krypen kan man istället duscha av växten med en relativt hård stråle. Så länge den drabbade plantan inte är av extremt ömtålig natur det vill säga. Detta trick används ofta inom trädgårdskretsar där man fräser bort ohyran med hjälp av ett högt tryck i vattenslangen. Duschandet är inte skadligt för växten och kan göras så länge ohyran vägrar att flytta ut. Det kan dock vara bra att skydda jorden med en plastpåse eller liknande så att växten inte får allt för mycket vatten ner till rötterna. Då riskerar man att istället få rotröta vilket kanske är ännu tråkigare än bladlöss!
Såpavatten
För att inte bara vräka de små kräken utan även utplåna dem inifrån och ut så kan man behandla växten med ett så kallat såpavatten. Såpavatten består av en halv deciliter gul- eller grönsåpa uppblandat med en liter ljummet vatten som sprayas över hela växter. Översida, undersida och in i alla små skrymslen och vrår – heeela växter alltså. Behandlingen går att upprepa någon gång i veckan, behöver inte torkas av och är inte det minste skadlig för plantan. Så länge man inte ställer tillbaka den i solen innan bladen har torkat upp alltså! Då riskerar det starka ljuset att bränna sönder vävnaden vilket varken är roligt för människa eller växt. Om angreppet är riktigt jäkligt kan man även ha i ett par droppar T-röd som gör såpavattnet extra starkt.
Nyttodjur mot bladlöss
Sist ut av alla alternativ är nyttodjuret! En liten insekt som kommer oss människor till gagn genom att vara naturliga fiender mot ohyran vi så gärna vill bli av med. I bladlusens fall så finns det ett par olika alternativ att välja mellan: parasitstekel, gallmygga och guldögonslända. Dessa superhjältar placeras ut på plantan och äter sedan upp både den vuxna och unga ohyran en efter en. När maten är slut så dör nyttodjuren och problemet är löst. Giftfritt, naturligt och bra för miljön – ett riktigt toppenalternativ med andra ord. Förutom för plånboken då. En dos nyttodjur kostar nämligen nästan lika mycket som ett halvt dussin stora Ben&Jerry-paket, och är därför en sista utväg för många. Nyttodjur går att köpa hos Wexthuset eller Nyttodjur under våra varma månader.
Sådär! Nu kan du allt du behöver veta för att ta dig an ett angrepp av bladlöss. Har du något annat knep får du gärna dela med dig i kommentarerna!