Går det att rädda en överbevattnad krukväxt?

Nämen! Vad skådar mitt öga om inte ett till trevligt mail i inkorgen? Ett kort ett som jag tänker att vi ska svara på idag. Mailet löd ungefär såhär:

Fråga: Går det att rädda en överbevattnad växt?

Svar: Det beror lite på! Låt oss ta det från början.

Hur vet jag att jag överbevattnar min växt?

Trots att det ofta känns som ett av de enklare skötselmomenten är det svårt att få till rätt bevattning – speciellt för nya växter som man inte har lärt känna än. Det gäller inte bara att få ett hum om hur ofta växten är törstig, utan även hur mycket den vill dricka vill varje tillfälle. Många av oss har tendens att gå loss lite för mycket med vattenkannan i hopp om att skapa en trivsam miljö för växterna vilket slutar med att vi stjälper mer än vi hjälper. Men, lyckans ostar som vi är brukar växterna vara ganska tydliga med att visa deras missnöje. Överbevattnar du en bladväxt så kommer bladen först att blekna och sedan gulna innan de så småningom trillar av. Stammen kan även tappa sin spänst och kännas mjuk när man klämmer på den och växten brukar allmänt se lite trött och hängig ut. Suckulenter å andra sidan får soggiga blad som även dem ger vika när man klämmer på dem, medan kaktusar ofta ser ut att vara i toppform för att helt plötsligt säcka ihop.




Går det att rädda en växt som har fått för mycket vatten?

Om växten går att rädda eller inte beror på hur länge den har stått med fötterna i blöt. Det första att åtgärda är själva bevattningen såklart – sluta med det omedelbums och låt jorden stå tills den är torr ända ner i botten. Misstänker man grov överbevattning kan man ta ut växten ur krukan och linda in jorden i tidningspapper för att låta vattnet sugas upp. Därefter kan man plantera om växten i krukan igen och vattna sparsamt. Tillsätt gärna lite dränerande substrat i jorden, det hjälper vattnet att rinna ut snabbare vilket kan vara till hjälp för alla som har tendens att vattna lite för mycket. Blad som har börjat gulna är bortom räddning och kan plockas bort. Om växten går att rädda brukar den piggna till efter någon vecka.


Ibland händer det att växten har fått så mycket vatten att alla rötter har börjat ruttna och då går den tyvärr inte att rädda. Ruttna rötter är mjuka och soggiga istället för fasta och spänstiga och faller isär när man drar lite i dem. Är det en vanlig bladväxt kan man trösta sig genom att ta ett par sticklingar högt upp på växten. På så sätt lever växten vidare, om än i något mindre storlek. När det kommer till kaktusar och suckulenter är det tyvärr bortom räddning när det väl har blivit mjuka. Trist, men man lär sig av sina misstag!

Upp