Mjöllöss krukväxter bekämpning identifiering

Mjöllöss och vita flygare: identifiering och bekämpning

SponsoredInlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Granngården.

Vår femte deltagare i serien om ohyra har anlänt! Låt oss syna en skygg liten krabat som många aldrig kommer i kontakt med, trots att den nästan enbart drabbar växter inomhus och i växthus. Mjöllöss, eller vita flygare som de kallades för tidigare, är något som så ovanligt som en ganska vacker typ av ohyra, med sina pudervita vingar som vilar på ryggen. Främst ser man dem när de röjer runt under sommarhalvåret, men den uppmärksamme kan alltid hitta en slumrande lus eller två även när vintern gör sitt intåg. En riktigt säsongsarbetare kan man gott säga!

Hittar man en mjöllus under bladet på ens favoritväxt finns det inget skäl att gripas av panik. Till skillnad från många andra typer av ohyra är mjöllössen nämligen relativt ofarliga för växten. Visst suger de lite växtsaft och sådär, men störst problem blir det när det går svamp i honungsdaggen som de lämnar efter sig. Sotdaggssvampen torkas lätt av med en fuktig trasa utan större konsekvens för bladen. Dessutom är de vuxna individerna så pass stora att de lätt går att se vid närmare inspektion, så eventuella angrepp upptäcks ofta i god tid. En ganska bra ohyra att drabbas av alltså, om man nu ska drabbas av något.

Identifiera mjöllöss / vita flygare på växter

Hur känner man då igen mjöllöss bland all annan ohyra man kan drabbas av? Lätt som en plätt! I alla fall i mjöllössens vuxna form. Då ser de nämligen ut som millimeterstora nattfjärilar och kan vid större angrepp flyga runt i växtens närområde. I larvform är mjöllusen däremot snudd på omöjlig att se. Då är den både pyttelite. och näst intill genomskinlig. Oavsett form håller de till under bladen och gör inte mycket väsen av sig förrän de vuxna börjar flyga runt. Därför kan de ta ett tag innan man blir varse om vad som pågår!

Kännetecken på mjöllöss är alltså:

  • Genomskinliga små pluppar, oftast på undersidan av bladen (larver)
  • Klibbiga ytor där ohyran håller hus
  • Vita, fjärilsliknande små krabater som kryper runt, även de oftast på undersidan av bladen
Mjöllöss på växt
Vuxna vita flygare på ett blad

I och med att mjöllössen kan flyga är det viktigt att gå igenom alla hemmets växten om man misstänker ett angrepp. Ofta håller de sig till en planta åt gången, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Sätta växten i karantän

Det första steget i att bekämpa mjöllöss är att sätta nyköpta växter i karantän. Tyvärr så är det inte särskilt ovanligt att ohyra åker snålskjuts hem från butiker, och ett okontrollerat utbrott bland hemmets växtbefolkning är att undvika om det går. Karantänen går ut på växten ställs så isolerat det bara går under drygt tre veckor för att eventuella ägg ska hinna kläckas och utvecklas till synliga små kryp. Bäst är det att ställa den i ett avskiljt rum utan annat klorofyll som huserar i närheten, men med tanke att de flesta av oss inte lever i enorma hus med trettioelva tomma rum får man istället göra så gott man kan efter de förutsättningar som råder. Kanske finns det något växtfritt hyllplan i vardagsrummet, eller en tom fönsterkarm i köket? Mindre växter kan isoleras under ostkupor, glaskupoler eller till och med genomskinliga plastpåsar om de inte står allt för soligt.

Kontrollera växten och området där den står några gånger i veckan efter både ohyra och konstiga gupp/veck på växtens blad. Var extra noggrann under bladen och i vecken mellan stjälkarna och stammen. Skulle man hitta något så går det mesta att lösa i ett så tidigt skede.




Så bekämpar du mjöllöss / vita flygare

Plocka bort ohyran för hand

Upptäcker man ett angrepp av mjöllöss är en bra början att plocka bort de synliga krypen för hand. Ett bra sätt är att ta en bit toilettpapper / hushållspapper och stryka det längs undersidan av bladen för att mosa dem, eller så kan man duscha växten med en relativ hård stråle och spola ner dem i avloppet. Den starkmagade kan även klämma ihjäl mjöllössen, men helt ärligt är det nog trevligast för alla inblandade att välja en annan metod. Plockandet görs minst en gång om dagen tills det att inga kryp längre syns till. Därefter är det bra att fortsätta ha lite koll – det räcker ju med en enda överlevare för att cirkusen ska sättas igång igen.

Klisterlappar (himmalaugade eller butiksköpta)

Alla vuxna mjöllöss gillar inte att ligga på sofflocket! Många av dem föredrar istället att spendera dagarna ute på tur, och dem får man bekämpa på deras egna hemmaplan – luften. Att springa runt med flygsmälla eller håv är ett alternativ såklart, men helt ärligt är det mycket enklare med ett par gamla hederliga klisterfällor. Antingen kan man kila ner till närmaste butik och köpa på sig ett gäng (samma som man använder för flugor), eller så kan man göra en egen variant genom att fästa en bit bruntejp till en ”loop” med den klistriga sidan utåt och hänga upp nära den angripna växten. Valfritt!

Pyrsol

Som ett komplement till den mekaniska bekämpningen kan man använda ett insektsmedel för att bli av mjöllöss. Det som de flesta upplever fungerar allra bäst är all-around medlet Pyrsol som även tar på trips, spinn och bladlöss. Produkten går att använda på alla växter och får fäna att falla från skyn endast dagar efter första användning. Spraya hela växten så fort ohyran har blottat sig men vänta gärna till kvällsdags om det går – det aktiva ämnet är nämligen känsligt för ljus och blir snabbt nerbrutet av solens UV-strålar. Pyrsol kan vara svårt att få tag på ute i handeln men brukar finnas på Granngården.

UPPDATERING: Suck! Pyrsol är nu slutsåld överallt och bortplockad från många nätbutiker, vilket inte bådar särskilt gott för framtiden. Som tur är finns det ett riktigt bra alternativ om man för krig där hemma – nämligen Neudorffs medel Skadekryps effekt. Skadekrypen tar, likt Pyrsolen, kål på typ all form av ohyra som drabbar våra plantor (inklusive mjöllöss då). Är svår att få tag på i fysisk butik, men brukar gå att köpa här inne hos Granngården!

Pyrsol som fungerar mot mjöllöss

Såpavatten

Ett annat alternativ är att spraya växten med såpvatten. Blandningen består av en halv deciliter gul- eller grönsåpa och en hel liter ljummet vatten som man häller över i en blomspruta. Spraya sedan hela växten, inklusive stammen, ovansidan av bladen och eventuella blommor och knoppar. Om angreppet är riktigt ihärdigt kan man ha i en skvätt t-röd i cocktailen. Ett kryddmått brukar räcka gott och väl. När växten har blivit sprayad behöver man inte skölja av blandningen, men undvik att ställa plantan i direkt sol tills bladen är torra i den mån det går. Behandlingen går att upprepa ett par gånger i veckan tills inga larver eller mjöllöss längre syns till och sedan ett par extra gånger därefter.

Nyttodjur mot mjöllöss (Parasitstekel)

Ett sista alternativ för att bekämpa mjöllöss är att klicka hem ett lass med parasitsteklar. Parasitstekeln är en flugliknande liten grej som, likt en riktigt sjaskig skräckfilm, lägger ägg inuti mjöllusens larver. Efter drygt två veckor dör larverna för att ge liv åt en ny generation steklar efter ytterligare 14 dagar. När det inte längre finns några larver att tillgå dör steklarna och båda krypen är ett minne blott. För oss det vill säga – men inte för plånboken. Ett paket med parasitsteklar kostar dryga 250 riksdaler, och då måste man fortfarande bekämpa de vuxna mjöllössen på egen hand. Går att köpa på Nyttodjur eller Wexthuset när utomhustemperaturen håller sig över nollstrecket.


Sådär! Nu kan du allt du behöver veta för att ta dig an ett angrepp av mjöllöss. Har du något annat knep får du gärna dela med dig i kommentarerna!

Upp