Bekämpa ohyra med neemolja Plantbyrån

Neemolja: bekämpa ohyra på naturligt sätt

Det finns ett par oumbärliga saker att ha hemma för alla som gillar att pyssla med krukväxter. En påse med blomjord för att alltid vara redo att plantera om en ledsen växt är en typisk sådan. Näring i valfri form är en annan. Sen har vi sticklingsglas, en sprayflaska och kanske en extra kruka eller två för de tillfällen man hittar en riktig pangväxt när man är ute och veckohandlar. Hos de flesta riktigt inbitna hobbyodlare hittar man alltid en säck med perlite eller pimpsten som skräpar i något hörn. Sedan finns det en annan kategori av produkter, saker som alla borde ha stående men vars blotta existens är ett mysterium för många. En av dem är neemolja – kanske världens bästa husmorsknep mot ohyra.

Har man aldrig tidigare stött på neemoljan kan man undra hur tusan en olja platsar sig i växthyllan bland näringsstavar och fröpaket. Med rätta! Oljor är ju inte direkt någonting man associerar med odling eller plantor, och verkligen inte med bekämpning av ohyra. Men just den här oljan är något alldeles utöver det vanliga. Den tar nämligen kål på den mesta typ av skadedjur som våra krukväxter drabbas av utan att vara giftig för varken människor, djur eller miljön. En riktig superolja kan man gott säga!

Neem – vad är det?

Vad är det då för mirakelprodukt vi har att göra med? Jo, det är en gulaktig och ganska trögflytande olja som utvinns ur det tropiska nimträdets gyllengröna frukter. I trädets hemland Indien har man använt oljan flitigt i flera sekel för att bota olika typer krämpor och andra kroppsliga besvär. Hos oss här i väst används den framför allt inom skönhetsindustrin vid produktion av hud- och hårvård, men även inom trädgårdsbranschen för att bekämpa skadedjur med naturliga medel. Oljan innehåller nämligen det aktiva ämnet azadirachtin, ett riktigt höjdarämne som bland annat rubbar ohyrans möjlighet till att föröka sig ordentligt. I stora drag så behandlas den drabbade växten med en blandning som innehåller neemolja (se recept längre ner) varpå azadirachtinet lägger sig som en hinna över alla inblandade. När ohyran sedan får i sig oljan hänger de upp skylten utan att ha satt några dugliga larver till världen. På så sätt kan man få bukt med relativt stora angrepp på mycket kort tid. Riktigt bra, eller hur?

Till skillnad från många andra traditionella bekämpningsmedel är neemoljan nedbrytningsbar och varken giftig för naturen eller oss människor. Den är inte heller farlig för eventuella husdjur som snokar runt i den nyligen behandlade jorden, eller för våra livsviktiga pollinerare av någon konstig anledning. När ohyreangreppet är ett faktum är därför neemoljan ett självklart val för mig och många andra!

Neemolja ohyra Plantbyrån
Neemolja

Var kan man köpa oljan?

Oljan kan vara svår att få tag på i fysiska butiker men går att köpa i många hälsokostbutiker på nätet. Jag brukar köpa min online hos Jordklok, men den finns även hos Svensk Hälsokost. En mer trädgårdsbrandad variant går att hitta hos Sneckenströms som säljer trädgårdsprodukter och odlingstillbehör. Förpackningarna är ofta relativt små, men oljan är dryg så lite går en lång väg.

Vilken ohyra kan man bekämpa med neemolja?

Neemolja fungerar på all ohyra som brukar angripa våra krukväxter, det vill säga:

 • Bladlöss
 • Trips
 • Ullöss
 • Spinn

Behandlingen sker på samma sätt oavsett vilken typ av skadedjur som har kommit på besök.

Hur använder jag neemolja?

I och med att oljan inte är vattenlöslig, och dessutom fruktansvärt stark i sin rena form, går den inte att använda som den är. Istället måste man blanda ut den till det som jag brukar kalla för “neemvatten”. Blandningen består av neemolja såklart, men även ljummet vatten för att spä ut oljan och en liten klick såpa för att göra hela kalaset vattenlösligt. Har du inte i såpa kommer oljan inte att blandas med vattnet utan istället lägga sig som en hinna på ytan. Grundreceptet för neemvatten ser ut som följande:

 • En tesked neemolja
 • En halv tesked grön- eller gulsåpa
 • En liter ljummet vatten

Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga. Jag brukar spara en liten del av neemvattnet och vattna jorden med det som en extra åtgärd mot angreppet. Upprepa behandlingen en eller två gånger i veckan tills ohyran är borta. Det brukar ta någon vecka beroende på typ och mängd av skadedjur.

Neemolja är att det är en av få produkter mot ohyra som går att använda preventivt. Ett hett tips är att vattna alla nyinflyttade växter med en omgång neemvatten även om det inte finns några tecken på inkräktare. På så sätt tar man kål på all eventuell ohyra som har gömt sig bland bladen.

 1. Tack för ett informativt inlägg! Bara för att klargöra, eftersom den inte är giftig går det då att behandla ätliga växter med oljan? Jag tänker exempelvis på min stackars jordgubbsplanta som just nu är under attack.

  1. Hej Natta!

   Neemolja används flitigt för att bekämpa till exempel bladlöss på chiliplantor, så jag kan inte tänka mig att det skulle vara något problem att använda det på dina jordgubbar. Hemmaodling som bedriver verksamhet inom hydroponisk odling är också en stor förespråkare av neem vid problem med ohyra. Med det sagt så kan jag inte hitta något forskningsunderlag som uttryckligen säger att just neemolja är 100% säkert att använda på ätbara växter. Det aktiva ämnet är dock godkänt av jordbruksverket som bekämpningsmedel för ekologisk odling (du hittar infon här på sida 16) under namnet Neemazal. Tror att man får avgöra själv om det känns ok eller inte – gör det någon skillnad hade jag använt det själv om jag hade fått problem med mina bär eller grönsaker.

   Hoppas att det hjälpte lite!

   /Sofia

 2. Hej! Tack vare din blogg hittade jag till neem vattnet. Tror jag fått sorgmygg hemma, men väldigt lite. Går detta att behandla med neemvatten tro?
  Sen till nästa fråga, kan man vattna för mycket med neemvatten? / Natalie

  1. Hej Nathalie!

   Just sorgmyggor bekämpas snabbast med nematoder (eller Nemablom som produkten heter ute i handeln), men det går absolut att använda neemolja om man har det hemma. Då behöver du inte spraya på växten utan bara vattna med blandningen. Håller man sig till de angivna proportionerna är det ingen risk att växten får i sig för mycket neem/såpa – däremot kan det absolut bli för mycket vatten om det handlar om en planta som vill stå relativt torrt. Då är det extra bra att använda nematoder istället, som bara kräver en “dos”.

   Hoppas att du är myggfri inom kort!

   /Sofia

   1. Hej, vilken tur att jag hittade till dig! Jag har nästan fått bukt med alla tripsen tack vare neemolja! Tack!!
    Har nu även fått löss på saint paula och streptocarpus, kan jag använda neemoljan till dem också? Jag brukar vattna ut den i jorden.
    Hälsningar, Agneta

    1. Hej Agneta,

     Så härligt att höra att du fick bukt med angreppet! Det går jättebra att använda neemoljan mot bladlöss, mest effektivt är dock att spraya växten med lösningen om du har en blomspruta där hemma. Gjorde själv en kur på min nya murgröna häromveckan som visade sig vara angripen av bladlöss och allt försvann efter två behandlingar 🙂

     /Sofia

 3. Hej!!! Fantastik inlägg. Just nu har jag ingrepp på mina palettblad av trips, spinn, sorgmyggor o troligen kvalster som ger dvärgväxt så jag ligger verkligen i ski… Palettblad är verkligen en ohyra dragare. Jag har vattenlösliga neemolja hemma. Jag undrar bara om man kan ha neemvatten liggande eller måste man använda allt med en gång?

  Med vänlig hälsning Aline Malmsten

  1. Hej Aline,

   Nej så tråkigt med ohyra på dina palettblad! Om din blomspruta är opak så att ljuset inte når oljan kan jag inte tänka mig att det skulle vara något problem – i USA säljs “ready-to-use” neemlösningar som går att använda som de är. Kom bara ihåg att skaka flaskan innan du använder lösningen så att allt är väl uppblandat 🙂

   Lycka till!

   /Sofia

  1. Hej Elzbieta,

   Jag har ingen personlig erfarenhet med gräshoppor i krukväxterna, men har du lite neemolja hemma så testa! I värsta fall fungerar det inte.

   /Sofia

  1. Hej Frida!

   Tyvärr så finns det inte jättemycket litteratur som jämför neemolja med neempulver, men enligt de texter som finns tillgängliga så är oljan solklart bäst för pågående angrepp då det aktiva ämnena är mer lättabsorberat av både växt och ohyra. Ohyran blir alltså direkt påverkad när oljan ligger på bladen jämfört med pulvret som behöver brytas ner och sugas upp av växten innan det når insekterna. Andelen aktiva ämnen ska även vara högre i oljan vilket gör den till ett mer effektivt bekämpningsknep än pulvret.
   Om man å andra sidan inte har ett pågående angrepp utan bara vill ge växten ett långsiktigt skydd är neempulver kanonbra att blanda ner i jorden när man planterar om. Produkten från Crearome fungerar toppen, men långsiktigt blir det nog billigare att köpa det som heter neemcake. Kan vara lite knepigt att få tag på med brukar finnas på Tradera och hos Sneckenström.

   /Sofia

 4. Hej!

  Har precis beställt neemolja efter att ha läst informationen om den här på plantbyrån. Undrar dock om du vet ifall neemvattnet skadar nematoderna som jag redan tillsatt i jorden? Sen har jag bara Grumme citronsåpa hemma – funkar det lika bra som ingrediens som gul- och grön såpa tror du?

  Stort TACK för all bra information!

  1. Hej Karin!

   I och med att det bara är en liten, liten klick såpa som ska ner i sprayflaskan kan jag inte tänka mig att växten skulle ta skada av parfymen, så jag hade kört på det om du redan har den gula hemma. Angående nematoderna tänker jag att det beror lite på vilken typ av nematoder du menar – nemablom mot sorgmygg eller “dåliga” nematoder för växten? Vissa återförsäljare hävdar att neemoljan tar kol på de dåliga och skonar de goda, men med tanke på vad nemablom kostar hade jag nog varit lite försiktig faktiskt. Kanske kan du då bara spraya växten och vänta någon vecka med att vattna jorden så att nematoderna hinner slutföra deras arbete.

   Lycka till!

   /Sofia

 5. Hej! Om jag uppfattat det rätt är det alltså okej att vattna blommorna med vattnet trots att det är såpa i vattnet? Precis haft trips här hemma och fått slänga massor av växter, så vill gärna vattna mina nya för att vara på säkra sidan även om jag inte sett några på dem 🙂 är lite traumatiserad minst sagt haha.. Är det även ok att vattna sticklingar som precis satts i jord med det eller riskerar det att bränna rötter och blad?

  1. Hej Emma!

   Hehe, förstår verkligen traumat efter ett tripsangrepp. Då hade jag nog satsat på en vattenlöslig neemolja för att slippa tillsätta grönsåpa i blandningen. Går att köpa hos Sneckenström till exempel 🙂

   /Sofia

 6. Fungerar detta mot vita flygare? Jag har provat säkert 8 olika medel och de är tillbaka i alla falll Börjar blir desperat…

  1. Hej Lucy!

   Jag har behandlat vita flygare med neemolja och det har fungerat toppen 🙂 Kombinera gärna med att plocka bort alla synliga kryp för hand.

   Lycka till!

   /Sofia

 7. Hej Sofia!

  Fantastiskt tips, har precis löst min första neemolja för behandling av min stackars calathea. Bor dock utomlands utan tillgång till såpa. Har du någon erfarenhet av att använda lite vanligt diskmedel typ YES istället? Känns eventuellt lite starkt/parfymerat?

  Tack!!

  1. Hej Vendela!

   Nja, diskmedel är nog bäst att undvika om det går. Om det inte finns något motsvarighet till såpa där du bor (vet att många utomlands använder mild, flytande tvål till exempel) hade jag nog försökt att få tag på en redan vattenlöslig neemolja istället. Går att köpa hos Sneckenström och säkert hos stora aktörer som Amazon likså 🙂

   Vänligen,
   Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp