Bekämpa ohyra med neemolja Plantbyrån

Neemolja: bekämpa ohyra på naturligt sätt

Det finns ett par oumbärliga saker att ha hemma för alla som gillar att pyssla med krukväxter. En påse med blomjord för att alltid vara redo att plantera om en ledsen växt är en typisk sådan. Näring i valfri form är en annan. Sen har vi sticklingsglas, en sprayflaska och kanske en extra kruka eller två för de tillfällen man hittar en riktig pangväxt när man är ute och veckohandlar. Hos de flesta riktigt inbitna hobbyodlare hittar man alltid en säck med perlite eller pimpsten som skräpar i något hörn. Sedan finns det en annan kategori av produkter, saker som alla borde ha stående men vars blotta existens är ett mysterium för många. En av dem är neemolja – kanske världens bästa bekämpningsmedel mot ohyra.

Har man aldrig tidigare stött på neemoljan kan man undra hur tusan en olja platsar sig i växthyllan bland näringsstavar och fröpaket. Med rätta! Oljor är ju inte direkt någonting man associerar med odling eller plantor, och verkligen inte med bekämpning av ohyra. Men just den här oljan är något alldeles utöver det vanliga. Den tar nämligen kål på den mesta typ av skadedjur som våra krukväxter drabbas av utan att vara giftig för varken människor, djur eller miljön. En riktig superolja kan man gott säga!

Neem – vad är det?

Vad är det då för mirakelprodukt vi har att göra med? Jo, det är en gulaktig och ganska trögflytande olja som utvinns ur det tropiska nimträdets gyllengröna frukter. I trädets hemland Indien har man använt oljan flitigt i flera sekel för att bota olika typer krämpor och andra kroppsliga besvär. Hos oss här i väst används den framför allt inom skönhetsindustrin vid produktion av hud- och hårvård, men även inom trädgårdsbranschen för att bekämpa skadedjur med naturliga medel. Oljan innehåller nämligen det aktiva ämnet azadirachtin, ett riktigt höjdarämne som rubbar ohyrans möjlighet till att föröka sig ordentligt. I stora drag så behandlas den drabbade växten med en blandning som innehåller neemolja (se recept längre ner) varpå azadirachtinet tas upp genom rötterna och transporteras ut till resten av plantan. När ohyran sedan suger i sig växtsaften hänger de upp skylten utan att ha satt några dugliga larver till världen. På så sätt kan man få bukt med relativt stora angrepp på mycket kort tid. Riktigt bra, eller hur?

Till skillnad från många andra traditionella bekämpningsmedel är neemoljan nedbrytningsbar och varken giftig för naturen eller oss människor. Den är inte heller farlig för eventuella husdjur som snokar runt i den nyligen behandlade jorden, eller för våra livsviktiga pollinerare av någon konstig anledning . När ohyreangreppet är ett faktum är därför neemoljan ett självklart val för mig och många andra!

Neemolja ohyra Plantbyrån
Neemolja från Crearome

Var kan man köpa oljan?

Oljan kan vara svår att få tag på i fysiska butiker men går att köpa i många hälsokostbutiker på nätet. Jag brukar köpa min från Softskin eller Jordklok. En mer trädgårdsbrandad variant går att hitta hos Sneckenströms som säljer trädgårdsprodukter och odlingstillbehör. Där saluförs den som bladglans men kan lika gärna användas för att bekämpa ohyra. Förpackningarna är ofta relativt små, men oljan är dryg så lite går en lång väg.

Vilken ohyra kan man bekämpa med neemolja?

Neemolja fungerar på all ohyra som brukar angripa våra krukväxter, det vill säga:

  • Bladlöss
  • Trips
  • Ullöss
  • Spinn

Behandlingen sker på samma sätt oavsett vilken typ av skadedjur som har kommit på besök.

Hur använder jag neemolja?

I och med att oljan inte är vattenlöslig, och dessutom fruktansvärt stark i sin rena form, går den inte att använda som den är. Istället måste man blanda ut den till det som jag brukar kalla för “neemvatten”. Blandningen består av neemolja såklart, men även ljummet vatten för att spä ut oljan och en liten klick diskmedel för att göra hela kalaset vattenlösligt. Har du inte i diskmedel kommer oljan inte att blandas med vattnet utan istället lägga sig som en hinna på ytan. Grundreceptet för neemvatten ser ut som följande:

  • En tesked neemolja
  • En halv tesked diskmedel
  • En liter ljummet vatten

Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Vattna sedan den drabbade växten rejält och var noga med att all jord blir fuktig. Jag brukar spara en liten del av neemvattnet och spraya hela växten med det som en extra åtgärd mot angreppet. Upprepa behandlingen en eller två gånger i veckan tills ohyran är borta. Det brukar ta någon vecka beroende på typ och mängd av skadedjur.

Neemolja är att det är en av få produkter mot ohyra som går att använda preventivt. Ett hett tips är att vattna alla nyinflyttade växter med en omgång neemvatten även om det inte finns några tecken på inkräktare. På så sätt tar man kål på all eventuell ohyra som har gömt sig bland bladen.

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed
Upp