Del tre i vår serie om ohyra och skadegörare! Efter att ha satt både ullöss och trips under luppen har det nu blivit dags att segla vidare till lite med okända vatten för att utforska ett nytt litet kryp som, för det mesta, inte för så mycket liv av sig. De flesta av oss kan faktiskt gå en hel livstid utan att stöta på det. Säger jag åtta ben, äggläggare och nätspinnare så vet du säkert redan vad det är jag tänker på. Helt rätt – spinn såklart! Eller spinnkvalster som de även kallas ibland.
Spinn är något av en doldis inom skaran skadegörare som drabbar våra krukväxter. Kanske för att de främst håller sig utomhus, eller för att de omsorgsfullt väljer vart de vill flytta in någonstans när den väl har tagit sig in i våra hem. Till skillnad från den mesta andra ohyra är spinn nämligen riktigt kräsna när det kommer till deras levnadsmiljö. Varmt och torrt ska det vara, allra helst på en murgröna eller en trevlig hibiskus – annars står de deras kast. Därför är de även relativt enkelt att bli av med när angreppet är ett faktum. Så var inte allt för ledsen som du hittar en tråd eller två bland bladen på din växt! Med ett par väl utvalda metoder försvinner de lika snabbt som de kom.
Identifiera spinn på växter
Spinnkvalstret är en spindelliknande liten lurifax som främst håller till på undersidan av bladen. Där ligger de och gömmer sig i väntan på att kolonin är tillräckligt stort för ge sig ut och börja spinna nät. Det finns inga bra kännetecken på att växten är angripen, bara lite diffusa symptom som kan ha tusen andra orsaker än ohyra. Därför gäller det att vara uppmärksam, speciellt under våra varma månader, för att upptäcka de små rackarna i tid. Kännetecken på spinn är:
- Grådassiga blad med små, ljusa prickar på bladen.
- En tunn hinna av nät som omfamnar bladen eller delar av växten.
- Pyttesmå röda eller gul-gröna pluppar som spatserar omkring på växten.
Hur ser man då skillnad på nät från spinn och hederligt gammalt spindelnät? Först och främst så går det nästan alltid att se spinnkvalsterna när angreppet har gått så långt att de spinner nät. Är du osäker på om din åttbenta gäst är spindel eller kvalster är det bara att googla, fast jag tror nog att det framgår ganska tydligt på storleken. Spinn är bara någon millimeter stora (se bilden ovan), mycket mindre än vanliga husspindlar. Ser man inte röken av någon inkräktare får man istället inspektera nätet. Där spindeln spinner ett nät som är ganska glest mellan trådarna lindar spinnen in växten i en väv som är helt tätt och nästan tygliknande, som en riktigt tunn gardin eller ett organzaband ungefär. Se bilden ovan.
Sätta växten i karantän
Så – vad gör man om man en dag vaknar upp till ett misstänkt fall av spinn? Till och börja med är det otroligt viktigt att växten i fråga inte står kvar bland resten av krukväxterna. Även om spinn inte tillhör den kategori av ohyra som sprider sig snabbare än en elefantöra ynglar av sig är det aldrig värt att ta några risker. Förflytta den drabbade växten till en isolerad plats – allra helst ett rum utan andra växter, och låt den stå där tills angreppet är över. Gå även noga igenom alla närstående växter på den gamla platsen och tvätta av ytan om det går. Vill man läsa mer ingående om hur man sätter en växt i karantän så finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här.
Så bekämpar du spinn
Pyrsol
Det bästa sättet att bli av med spinn är att använda ett insektsdödande medel. Eller, insektsmedel som det så fint heter ute i handeln. Det som fungerar allra bäst är ett all-around spray vid namn Pyrsol som även tar på trips och bladlöss. Det aktiva ämnet pyretrum utvinns ur olika typer av blommor och agerar som ett nervgift mot ohyran som snabbt avlider efter behandling. Det braiga med pyrsol är att de är så ofarligt som ett insektsmedel kan bli – man kan till och med använda det på grönsaksodlingarna om man så önskar. Spraya hela växten så fort ohyran har blottat sig men vänta gärna till kvällsdags om det går – det aktiva ämnet är nämligen känsligt för ljus och blir snabbt nerbrutet av solens UV-strålar. Pyrsol kan vara svårt att få tag på ute i handeln men brukar finnas i lager hos Granngården.
UPPDATERING: Suck! Pyrsol är nu slutsåld överallt och bortplockad från många nätbutiker, vilket inte bådar särskilt gott för framtiden. Som tur är finns det ett riktigt bra alternativ om man för krig där hemma – nämligen Neudorffs medel Skadekryps effekt. Skadekrypen tar, likt Pyrsolen, kål på typ all form av ohyra som drabbar våra plantor (inklusive spinn då). Är svår att få tag på i fysisk butik, men brukar gå att köpa här inne hos Granngården!
Duscha växterna
Har man mer tid att spendera, eller vill göra ett miljövänligare val, är det raka vägen till badrummet som gäller. Spinn trivs allra bäst i torra och varma miljöer, så genom att dra upp fuktigheten ett par steg är växten inte längre ett attraktivt ställe för krypen att bo på. Vattenstrålarna sköljer även bort alla spinn som inte håller i sig ordentligt när kranen sätts på. Gnugga försiktigt av alla blad, ända ner till stammen, för att få bort så många kryp som möjligt. Om växten är för stor för att flyttas till badrummet kan man spraya den på plats med en sprayflaska istället. Då brukar jag torka av alla bladen genom att dra hushållspapper längs hela ytan för att få bort så många kvalster som det bara går. Växten kan duschas i stort sätt varje dag tills spinnen är borta.
Såpavatten
Vill man lägga i en extra växel för att bli av med spinn kan man varva de ordinarie duschsessionerna med en avsköljningsomgång extra allt. Tillsätt då drygt en halv deciliter gul- eller grönsåpa i sprayflaskan och blanda upp med en liter ljummet vatten. Skaka om så att blandningen blir homogen och spraya sedan hela växten, med lite extra fokus på undersidan av bladen. Vill man så går det bra att blanda ner lite t-röd i flaskan. En matsked räcker gott och väl. Genom att tillsätta spriten blir behandlingen extra stark, vilket kan vara nödvändigt vid stora angrepp. Växten kan duschas med såpavatten en eller två gånger i veckan. Därefter behöver den inte sköljas av efteråt så länge den inte står placerad i starkt solljus.
Nyttodjur (spinnrovkvalster)
En sista åtgärd mot spinn är att klicka hem en påse med nyttodjur. Nyttodjur är, som namnet indikerar, små insekter som är av nytta för oss människor genom att livnära sig på våra skadegörare. I spinnkvalstrets fall handlar det om en röd liten spindelliknande krabat, bara något större än spinnkvalstret själv. Nyttodjur kan vara relativt svåra att få tag på då de är extremt ömtåliga och känsliga för låga temperaturer. Den som vill köpa spinnrovkvalster får vända sig till återförsäljare på nätet, som kalasbraiga Wexthuset till exempel. Kanske inget man testar i första hand, men vad gör man inte för att hjälpa krukväxterna!
Sådär! Nu kan du allt du behöver veta för att ta dig an ett angrepp av spinn. Har du något annat knep får du gärna dela med dig i kommentarerna!