Plantbyrån bekämpning ullöss

Ullöss: Identifiering och bekämpning

SponsorInlägget innehåller annonslänkar till Odla och Wexthuset.

Idag påbörjar vi en ny serie här på Plantbyrån! Från och med denna veckan och i ett par månader framåt kommer vi att isolera, inspektera och dissekera växtfantastens fiende number one: ohyran, småkrypen och skadegörarna. I tider som våra när fler växter än någonsin förr byter händer är det viktigt att lära känna dessa små kryp för att snabbt kunna identifiera och bekämpa dem. Det är ju faktiskt så att ju snabbare man upptäcker ett angrepp, desto enklare är det att bli av med det. Först ut är en av våra vanligaste typ av skadegörare, nämligen ullöss.

Ullössen är riktigt förrädiska små monster som tyvärr ofta följer med en hem när man köper nya växter ute i butikerna. Många anser att de tillhör den svårare kategorin att bli av med, mycket på grund av att äggen håller till på svåråtkomliga platser. Långt ner i vecken mellan bladen och stammen eller bakom taggarna på kaktusar till exempel! Min egen erfarenhet av ullöss säger att man får välja sina krig – en Alocasia dragon scale med platta blad utan många gömställen är definitivt värd att kämpa för, medan en sketen Echeveria för 35 pix från Plantagen kanske inte direkt är värd att prioritera. Oavsett om man väljer att att sätta på sig stridshjälmen eller lägga sig platt med den vita fanan i högsta hugg är det viktigt att lära känns sin motståndare – inte minst inför kommande slag.

Identifiera ullöss

Till skillnad från många andra skadedjur är ullössen enkla att hitta och identifiera. Deras vitaktiga färg och relativt stora storlek (3-4mm) gör att de står ut mot växternas gröna blad och bruna stammar. Tre kännetecken på ullöss är:

  • Små, vita, ullaktiga tussar – oftast precis i vecket vid stammen eller mellan taggarna.
  • Klibbiga områden på bladen.
  • Vita, randiga löss med spröt ute på bladen.
Plantbyrån bekämpa ullöss

På bilden ovan ser man klart och tydligt ullössen som hänger på grenen i mitten, men även en enstaka ullus på grenen uppe till vänster. På det skadade bladet till höger det man en ”ulltuss”. Det här angreppet är relativt stort – ofta ser man färre exemplar av ohyran, eller bara en ensam tuss.

Sätta växten i karantän

Hittar man en växt med tecken på ohyra där hemma är det otroligt viktigt att separera den från resten av krukväxterna. Ohyra är riktiga kämpar på att förflytta sig från en växt till en annan, sina små storlekar till trots. Ullöss trillar ofta ner från bladen och migrerar från fönsterbrädan till närmaste växtgranne, och på nolltid har eländet spridit sig till hela rummet. Ställ därför växten rejält avskiljt – i badrummet till exempel – under hela bekämpningsperioden och se till att göra en noggrann kontroll av alla närstående växter. Tvätta av ytan där växten står med såpavatten (vatten utblandad med lite grönsåpa) för att bli av med eventuella avhoppare. Vill man läsa mer om hur man sätter växten i karantän finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här.




Så bekämpar du ullöss

Ta bort för hand

Det första steget för att bekämpa ohyran är att plocka bort alla synliga ullöss för hand. Använd en bit hushållspapper eller toapapper och dra längs bladen, ända in från stammen, En pincett kan vara bra att använda om man har fått ett angrepp på en kaktus eller någon annan växt med svåråtkomliga skrymslen och vrår. Tänk på att ägg och unga ullöss ofta gömmer sig i vecken mellan bladen och stammen så var extra noga med att få bort allt där.

Provado

Då ullöss är den absolut svåraste form av ohyra att bli av med är det klokt att köra fullt ös medvetslös från första start med hjälp av ett insektsmedel – provado, för att vara lite mer specifik. Pinnarna stoppas ner i jorden och löses upp när man vattnar, varpå det aktiva ämnet acetamiprid tas upp genom växtens rötter innan det slutligen intas av de små krypen. Funkar så bra som något kan funka på ullöss och är enkelt att få tag på. Stort obs på att provado inte går att använda på ätbara växter.

UPPDATERING: Suck!! Nu har Provado slutat produceras och uppföljaren Provanto är inte registrerad för ullöss. Tur för oss så finns det ett riktigt bra alternativ till pinnarna – nämligen Neudorff’s Raptol. Raptolen tar likt Provadon kål på cirka all form av ohyra som drabbar våra växter (inklusive ullöss då), och får dubbel tumme upp då den även går att använda på ätbara växter om man pysslar med sådant. Kan även den vara knepig att få tag på, men går att köpa här inne hos Odla för den som är i behov av lite extra förstärkning! Stort obs på att man får bortse från att sprayet marknadsförs mot bladlöss – det funkar som toppen mot alla typer av sugande skadegörare.

Gamla provado till vänster, nya provanto till höger – funkar alltså inte längre på ullöss

Såpavatten

Såpavatten är ett riktigt bra husmorsknep som biter på det mesta – ullöss inkluderat. Blanda drygt en halv deciliter grön- eller gulsåpa med en liter varmt vatten och spraya växten för glatta livet. Glöm inte att spraya både över- undersidan samt vecken mellan stammen och bladen. Vill man kan man även ha i en skvätt T-röd – en matsked brukar räcka. Då blir såpavattnet extra starkt vilket kan vara nödvändigt vid riktigt stora angrepp. Behandlingen går att upprepa flera gånger i veckan. Växten behöver inte sköljas av då varken spriten eller såpan utgör någon fara för bladen.




Nyttodjur (ullus-nyckelpigan)

Vill man inte använda kemisk bekämpning kan nyttodjur vara ett bra alternativ. Nyttodjur är precis vad det låter som – små små insekter som är av nytta till oss människor genom att vara naturliga fiender mot skadegörarna. Mot ullöss använder man en brun liten nyckelpiga som äter upp både vuxna ullöss och deras ägg. Pigorna kommer i en liten plastburk tillsammans mer ett substrat. Man sprider ut innehållet över bladen på den drabbade växten (med fördel i ett mörkt rum så att nyckelpigorna inte får fnatt och flyger iväg). Nyttodjuren dör när maten, det vill säga ullössen, är borta. Går bland annat att köpa hos kalasbraiga Wexthuset!


Då är du fullt utrustad för att ta dig an att angrepp av ullöss! Har du något annat knep får du gärna dela med dig i kommentarerna.

Upp