Alla har vi nog sett det. Palmträdet. Kanske en varm sommarkväll, svajande i vinden utmed ett promenadstråk i norra Indien. Kanske en helt vanlig lördag, prydligt placerat längs Strandvägen som snirklar sig genom Sveriges sydligaste stad. Eller bara en stressig måndagskväll, bortföst i ett dammigt hörn i någon växtaffär utanför stan. Faktum är att palmträden syns allt oftare på våra gator och i våra hem. Knappast ett förvånansvärt fenomen om man tänker efter – med sitt exotiska utseende och maffiga bladverk har palmträdet verkligen allt för att förföra oss nordbor. Och en av dem har lyckats lite bättre än de andra: guldpalmen.
Trots att det finns oändligt många sorters palmer som trivs inomhus så är det just guldpalmen som har fått fäste hos oss här i norr. Med sina vintergröna skrud och lättsamma humör är guldpalmen ett riktigt härligt inslag i växtsamlingen som passar lika väl hemma hos den inredningsintresserade som hos växtentusiasten. Dessutom är den lätt att få tag på oavsett var i landet man bor någonstans. En riktig pangväxt som levererar maximalt med grönt för pengarna!
Så sköter du om din guldpalm
🌱 Hemkomst
När man först kommer hem med en ny krukväxt, oavsett om det är en guldpalm eller något helt annat, så är det jättebra att plantera om den. På så sätt kan vi dels säkerställa att den står i jord av hög kvalité, dels kolla så att rötterna är i gott skick utan skador eller skadedjur. Vanlig blomjord på påse funkar prima. Ännu bättre är det om man kan blanda ner lite perlite eller pimpsten som hjälper jorden att hålla fukten utan att förlora de livsviktiga luftfickorna. Sedan är det bara att vattna och placera växten på en varm och solig plats. Blir den lite hängig är det ingen fara – det tar på krafterna att flytta!
🏡 Omplantering
Både stora och små guldpalmer planteras med fördel om en gång om året – allra helst på våren när det finns gott om ljus att tillgå. Det är viktigt att byta ut både jorden och det dränerande substratet om man använder ett sådant, då det förlorar förmågan att suga upp vatten efter ett tag. Efter omplanteringen behöver man inte tillsätta någon näring på drygt två månader. Lastgamla växter som har stannat i växten kan hoppa en säsong mellan gångerna så länge man kommer ihåg att regelbundet tillsätta näring. Om växten, oavsett storlek, behöver en ny kruka är 15% större en bra utgångspunkt. Har du aldrig planterat om en växt tidigare finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här!
☀️ Placering
Guldpalmer älskar sol men vill helst inte stå i direkt solljus. Bäst trivs dem en liten bit in i ett varmt och ljust rum, eller bakom en skir gardin om det är en mini-växt vi snackar om. Testa gärna att flytta runt den lite om växten inte ser lite trött eller hängig ut. Under vinterhalvåret är det bra att tillföra ett par extra soltimmar i form av en växtlampa om man har möjlighet till det. Här finns ett inlägg om växtbelysning och hur man väljer rätt. Annars gäller det bara att ställa den så ljust som möjligt och hoppas på att den inte blir allt för missnöjd.
💧 Vattna
Här gäller det att hålla fingrarna i styr! Guldpalmen är en riktigt jobbig växt som alltid vill ha det lite fuktigt om fötterna, samtidigt som den blir gul som en påsklilja om den inte orkar dricka upp allt den får. Känner man sig osäker, eller har tendens att vattna liiiiiiite för mycket, kan man investera i en fuktmätare som mäter vattenhalten i jorden. Annars brukar det räcka med att jorden är dränerande så löser det sig självt. Det är även bra att spraya växten regelbundet om man har möjlighet till det, alternativt ta med den in i badrummet när man duschar – hög luftfuktighet = mindre bruna toppar. Under hösten och vintern är guldpalmen inte i lika stort behov av vatten. Då gäller det att dra ner på både frekvensen och doseringen för att inte skada växten.
🍴 Näring
Guldpalmen vill ha näring under våren och sommaren (drygt mars – september, +/- någon månad beroende var i landet man bor) men inte full dos. Halva eller två tredjedelar av det som står angivet på förpackningen brukar vara lagom. Man kan även spara på pengarna genom att gödsla med guldvatten om man vågar sig på det. Det är eko, reko, härproducerat och innehåller allt som växten behöver. Under hösten och vintern är det näringsförbud som gäller. Obs på att inte tillsätta någon näring när man precis har bytt jorden – då riskerar man att göra mer skada än nytta. 8 veckors väntetid fungerar fint.
Ta sticklingar på en guldpalm
Du tar sticklingar på din guldpalm genom…
Rotdelning: Guldpalmer kan endast förökas genom rotdelning, vilket betyder att man delar växten i två eller flera delar från rötterna. Börja med att lyfta upp växten ur krukan. Bestäm vilken del plantan du vill separera och lirka försiktigt isär rötterna så gott det går. Är det en gammal följeslagare kan man behöva använda en kniv för att komma igenom alla lager. Plantera sedan den nya växten i en egen kruka och vattna. Klart! Så småningom kommer den i sin tur att få nya skott från stammen.
Vanliga frågor
Är guldpalm giftiga för människor eller katter?
Guldpalmen finns inte listad hos giftinformationscentralen men ska varken vara farlig för tvåbenta eller fyrbenta små krabater. Skadar dock inte att ringa och dubbelkolla om man mot förmodan skulle få i sig ett blad eller två och mår kasst därefter.
Varför får min guldpalm gula blad?
Det är omöjligt att säga exakt varför en växt får gula blad utan att veta mer om ålder, skötsel, placering och sådär, men med största sannolikhet är det en (eller flera) av dessa tre orsaker: feldosering av vatten, feldosering av näring eller uråldrig jord som inte har några luftfickor kvar. Har man inte en blekaste aning kan man alltid helrenovera miljön för att börja om från början: plantera om i ny, fräsch jord med tillsatt dränerande substrat. Följ sedan skötselråden så blir det säkert bra!
Guldpalm eller bergpalm?
Hehe… pass?
Nää – skojja bara. Men det är inte det enklaste att se skillnad på dem! Guldpalmen har bredare och mörkare blad än bergpalmen, samt gula nyanser på stammen där berget bara är grön. Kan tipsa om att jämföra bilderna på Plantagen om man bara måste veta vilken man har. Skötseln är den samma så för plantans skull spelar det ingen roll!
Kan jag stamma upp en guldpalm?
Nej, det går inte att stamma upp en guldpalm.
Kan min minipalm en dag bli en maxipalm?
Absolut! De söta miniväxterna som säljs i växtaffärerna för en guldpeng eller två kan alla bli normala i storleken om det sköts om på rätt sätt. Det är en utmaning att få dem att överleva, men
Har du något supertips om hur man får en guldpalm att frodas? Lämna gärna en kommentar och berätta!