Skötsel Moses stentavlor Plantbyrån

Moses stentavlor: en tropisk primadonna

Ett av växtvärldens största mysterier måste nog vara varför Moses stentavlor heter just Moses stentavlor, eller Mose stentavlor som den kallas ibland. Ett mycket märkligt namn för en växt som varken förekommer i Bibeln eller härstammar från Mellan-östern. Kanske är det inspirerat av formen på bladen som, om man står riktigt långt ifrån växten och kisar med ögonen, möjligtvis skulle kunna likna de tavlor som profeten fick på berget? Eller så kommer det från de (ofta med inte alltid) tio ljusa fläckar som befinner sig mellan växtens illröda nerver? Kanske, kanske inte. Inget vet helt säkert. Dimman förblir tät över mysteriet Moses stentavlor.

En sak som å andra sidan är helt säker är att Moses stentavlor är en riktig pingla till klätterväxt med sina påfågelliknande blad och skira små blommor. Precis som kusinerna kalatea och stromanthe kan den vara i kinkigaste laget, speciellt när det kommer till placeringen, men med välvilja och lite tålamod brukar det gå att komma överens – även med Moses. Hittar man en gemensam rutin som fungerar för alla involverade blir den ofta långlivad och levererar mängder med sticklingar. Växten kan vara lite knivig att få tag på ute i handeln, så passa på om tillfället ges! Aldrig vet man när möjligheten kommer att dyka upp igen.

Så sköter du om din Moses stentavlor

🌱 Hemkomst

När du kommer hem med en sprillans ny Moses stentavlor är det bra plantera om den – dels för att säkerställa att den under resten av säsongen kommer att stå i jord av bra kvalité, dels för att dubbelkolla att rötterna är friska och fria från ohyra. Om så inte är fallet är det raka vägen tillbaka till affären som gäller för att byta ut den. Plantera sedan om i jord av valfri sort, gärna uppblandad med lite dränerande substrat, även det av valfri sort. Vattna och ställ växten avskilt för att undvika spridning av eventuella oönskade fripassagerare.

🏡 Omplantering

Då Moses stentavlor sällan växer sig särskilt stora är det bra om man kan plantera om dem en gång om året – gärna på våren när solen återvänder och kickar igång tillväxten. Byt då ut allt den gamla jorden (och det gamla dränerande substratet om sådant har funnits med) så att växten får en bra start på den nya säsongen. Känner man att det börjar bli lite trångt i krukan kan man alltid byta upp sig en storlek – drygt 15-20% större brukar vara lagom, men man väljer såklart helt själv efter tycke och smak.

☀️ Placering

Knepigt vare här! Moses stentavlor gillar sol, men inte för mycket sol, och absolut inte stark sol. För mycket ljus så får bladen ögonblickligen brännskador, och för lite ljus drar växten ihop sig till en liten borg. Ett skyddat läge i en inte allt för solig fönsterkarm brukar vara bra, eller någon meter in i ett ljust rum. Skadade blad går tyvärr inte att rädda så det är bättre att börja med att ställa den lite för mörkt för att vara på den säkra sidan. Under vinterhalvåret står Moses stentavlor gärna under en växtlampa om möjligheten finns. Känner man sig inte hemma bland watt, lumen och lux finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här.

💧 Vattna

Moses stentavlor härstammar från blöta regnskogsområden och vill således aldrig stå med helt torra rötter. Det gäller alltså att hålla jorden konstant fuktig utan att ge växten för mycket vatten. Knepigt, men det går. Två trix som förenklar uppgiften är att dels använda en ytterkruka så att överflödigt vatten kan rinna ut, men även att blanda upp jorden med ett eller flera dränerande substrat som hjälper jorden att bibehålla en jämn fuktighet genom att absorbera vätan och släppa ut den pö om pö. Annars kan man alltid skaffa sig en fuktmätare som talar om när det är dags att vattna. Moses stentavlor vill även bli duschad med jämna mellanrum för att inte få torra kanter på bladen. Lite vatten i en vanlig sprayflaska fungerar toppen, alternativt kan växten följa med in i badrummet när man tvättar sig om man inte är lagd åt det pryda hållet.

🍴 Näring

Ge din Moses näring enligt instruktionerna på förpackningen så kommer den att vara mätt och belåten under hela vår- och sommarperioden. Flytande eller fast form väljer man helt själv – i och med att växten vill ha mycket vatten spelar det ingen större roll. Står dem mörkt under vintermånaderna behöver den i stort sätt ingen näring då, medan de som bor under belysning gärna får sig en lågdoserad måltid varannan månad.




Ta sticklingar på en Moses stentavlor

Du tar sticklingar på din Moses stentavlor genom…

Rankstickling: Moses Stentavlor förökas enklast genom att klippa ner rankorna till mindre bitar. Ta fram en riktigt vass sax (stammen är relativt hård så använd hellre en kökskniv om inget annat finns tillgängligt) och klipp precis ovanför och under noden – det där lite ljusare område där bladen växer ut. Det måste finnas minst ett blad på varje del, men vill man ha längre sticklingar kan man såklart ha flera blad på en stam. Rota dem sedan i vatten tills centimeterstora rötter kikar fram. Plantera om i luftig jord med mycket dränerande substrat. Klart!

Den här rankan kan klippas ner till tre stycken sticklingar – en som sitter kvar i jorden (1) och två som rotas separat (2 och 3). Rötterna kommer så småningom att kika fram från det ljusgröna området som bladet växer ut från.

Rotdelning: Ibland händer det att växten producerar nya skott direkt från rötterna, och då kan man rotdela istället! Ta upp växten ur krukan och lossa försiktigt på jorden. Separera sedan den önskade delen från moderplantan genom att lirka loss rötterna som tillhör det nya skottet innan bitarna som sitter ihop skärs loss med en vass kniv. Plantera om sticklingen i ny fräsch jord och vattna. Är sticklingen lite hängig kan man trä en genomskinlig platspåse över krukan och låta den stå så ett par dagar. Det brukar hjälpa.

Vanliga frågor

Är Moses stentavlor giftig för människor eller katter och hundar?

Det går inte att få fram något pålitlig information på svenska, så det blir faktiskt att säga pass på den frågan! Den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA säger att växten inte är giftig för varken hundar eller katter men det är alltid bra att ringa en veterinär om någon fyrbent liten krabat skulle ha tagit sig ett smakprov. För oss människor blir det tyvärr att avstå helt – så länge man inte vill ta en för laget och testa själv förstås.

Varför får min Moses stentavlor olika färger på bladen?

Bladen är alltid ljusa när de vecklas ut och tar en mörkare ton med tiden. Fint med lite färgvariation i en och samma växt om man får säga det själv.




Hjälp! Bladen ställer sig rätt upp på kvällen – vad händer?!

Den försöker få daggen att rinna ner i jorden! En gammal reflex som sitter kvar från the good ol’ days när alla Moses fortfarande växte fritt ute i naturen. Rörelsen har alltså ingen funktion för alla de växter som bor på en hylla någonstans i Mellansverige, förutom att vara underhållande ägarna då. Det är inte varje dag man får en stående ovation för att man precis bänkat sig framför TVn en helt vanlig torsdagskväll!

Kan jag ta fröer på min Moses stentavla när den blommar?

Det blir allt att dra det andra pass-kortet för den här artikeln.

Alltså, rent teoretiskt så måste det ju gå – annars fyller blomman ingen funktion. Men hur man gör och hur många växter som krävs vette katten!

Skötsel Moses stentavlor blomma
Moses stentavlor får små, vita blommor.

Äreh… Är det en Kalatea?

Nix pix! Däremot ingår både Kalateor och Moses stentavlor i strimbladsväxtfamiljen, så lite besläktade är de ändå. Avlägsna kusiner kan man kanske kalla dem.


Har du några egna tips för att få en gullranka att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp