Det är lätt att bli förförd av oxalis vackra yttre. Det färggranna, näst inpå handmålade utseendet. De skira små blommorna som stolt sträcker sig mot ljuset. Bladen som fälls ner när solen säger adjö, likt ett parasoll på en strand i ett fjärran land. En fin liten växt som passar lika bra i det moderna hemmet som i sommarstugan ute på landet!
Oxalis är ett riktigt stort släkte harsyreväxter – inte att förväxla med klöversläktet som har ett liknande utseende. När det kommer till krukväxter är triangeloxalis (oxalis triangularis) lite av en frontfigur med sina distinkta triangelformade blad. Växten lätt att få tag på ute i handeln och går att hitta i två olika färger: gröna blad med vita blommor eller purpurfärgade blad med ljusrosa blommor. Andra vanligt förekommande arter är oxalis spiralis med mindre blad och gula blommor, samt den tvåfärgade Oxalis tetraphylla ”Iron cross”. Släktet är lättskött och tåler det mesta – med andra ord är det perfekta växter för både amatörer och proffs.
Skötsel oxalis
🌱 Hemkomst
När du kommer hem med din oxalis är det bra att börja med att skola om den. På så sätt kan du försäkra dig om att den står i jord av god kvalité, samt att rötterna är i gott skick. Oxalis är inte speciellt kräsen av sig utan trivs i helt vanlig blomjord. Har man något dränerande och fukthållande substrat till hands kan det blandas ner i krukan – då håller sig jorden lucker och fin under hela säsongen. Perlite eller pimpsten fungerar utmärkt. Vattna rejält när växten är färdigplanterad. Blir växten hängig efter någon dag är det inget att oroa sig över – det tar på krafterna att flytta! Blir det inte bättre efter ett tag kan man trä en plaståse över krukan, det brukar hälpa.
🏡 Omplantering
Oxalis planteras om en gång om året, med fördel på våren. Till skillnad från många andra växter skjuter bladen inte ut från en stam utan upp från centimeterstora knölar, eller rhizomer som det heter lite mer specifikt. Ibland hittar man även stora, halvt genomskinliga morotsliknande delar på under eller vid sidan av de underjordiska delarna som lagrar näring och vatten. Tillsätt ny jord och eventuellt ett dränerande substrat. I och med att oxalis vill ha mycket vatten är det viktigt att man har en innerkruka eller ytterkruka med hål i botten så att vattnet kan rinna ut för att rötterna inte ska utveckla rotskador. Vill man ha buskiga växter kan knölarna planteras tätt intill varandra – det får man ett enhetligt intryck som ger sken av en stor och fyllig planta. Vill man istället separera knölarna för att plantera dem i separata krukor går det att göra under hela säsongen.
☀️ Placering
När de står på en solig plats i indirekt ljus mår oxalis som bäst. Soligt och indirekt ljus kan känns lite motsägelsefullt och knepigt att få till. Tips på sådana platser är på en hylla precis bredvid ett fönster, bakom en skir gardin i en fönsterkarm som väter mot söder eller öst/väst, alternativt på en piedestal som står mitt emot en stark ljuskälla. Under vintern när solen inte är lika stark kan man gott flytta oxalisen till hemmets soligaste plats och låta den bo där tills början av april. Står den för mörkt (oavsett årstid) blir stjälkarna långa och rangliga – ingen katastrof för växten men inte så roligt att titta på.
💧 Vattna
Oxalis är en törstig växt som vill bli bevattnad mycket och ofta. Allra helst ska jorden aldrig riktigt torka ut utan vara konstant fuktig nere bland rötterna. Bladen slokar ofta och fäller ner sig under dagen i protest när vattenbristen blir för stor. En bra riktlinje är att vattna varannan eller var tredje dag när sommaren är som varmast och kanske 1-2 gånger i veckan under vintern. Är du osäker är ett bra knep att stoppa ner fingret ett par centimeter i jorden – känns det torrt ska det vattnas. Vill man vara helt säker på sin sak är det bäst att köpa en fuktmätare i valfri blomsterbutik.
🍴 Näring
En gång var eller varannan vecka tillför man näring till oxalis under vår- och sommarhalvåret med undantag för veckorna som följer omplantering. Ny jord innehåller massvis med näring som göder växter i 4-6 veckor utan extra tillförsel. Behåller man växten uppe i bostaden under vintern trappas ner det från och med september månad för att bara ges drygt var 6e vecka under resten av säsongen. När ljuset försvinner sker knappt någon tillväxt och då gör extra näring mer skada än nytta. Använd det som finns hemma – vanlig växtnäring, hönsbajs eller varför inte testa guldvatten?
Ta sticklingar på oxalis
Du tar sticklingar på din oxalis genom…
Rotdelning: Oxalis förökar sig genom att skapa nya rhizomer (knölar) under jorden. Har du nya blad som poppar upp lite här och var i krukan kan du försiktigt gräva upp den nya knölen och separera/klippa av rötterna. Plantera om i en egen kruka och vattna. Den nya växten kommer så småningom att själv börja producera nya knölar och vips har du fler oxalis än du har plats till.
Att köpa oxalis / lyckoklöver
Trots att det finns enormt antal oxalisar hemma i våra fönsterkarmar kan det ibland verka snudd på omöjligt att få tag på ett eget exemplar ute i handeln. Märkligt, men så är det! För att både spara tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med en knöl eller två. Vill man ha tips på affärer är Odla ett riktigt starkt kort som har ett stort sortiment av olika typer av oxalis i riktigt bra kvalité. Sorten som visas här i inlägget är den som heter ”Burgundy Wine”.
Vanliga frågor
Är oxalis giftig för katter?
Ja! Placera krukan utom räckhåll för djur och ring en veterinär om du tror att din katt eller hund har smakat på bladen.
Kan man äta oxalis?
Vi människor kan det – det tillhör inte ovanligheterna att man blir serverad olika typer av oxalis på fina restauranger. Bladen har en bitter smak som inte ligger alla till lags så smaka först innan du använder det.
Hur gör jag för att få min oxalis buskig och fin?
Mina bästa tips är att kontinuerligt plantera om knölarna när de dyker upp för att de ska grupperas. Det ger ett mer enhetligt och buskigt intryck än om de växer lite här och var i krukan. Annars – se till att den får tillräckligt med ljus så att inte stjälkarna blir långa och rangliga. Enskilda fula blad kan man klippa bort nere vid knölen om de stör.
Ska kan övervintra oxalis?
Ingen måste, men man kan om man så önskar. Klipp i så fall ner alla blad och ta upp rhizomerna (de små knölarna) ur jorden. Sitter det stora, genomskinliga rötter på knölen kan man försiktigt bryta av dem. Borsta av eventuell jord och smuts som sitter kvar och förvara torrt, kallt och mörkt i ett kuvert eller kaffefilter. Plantera sedan om i mars månad. Tycker man att växten är fin där den står eller ogillar stöket kring att övervintra växter kan man lika gärna låta den stå uppe under vintern. Risken finns dock att bladens stjälkar blir långa och rangliga på grund av ljusbristen. Enkelt att åtgärda genom att låta dem stå under en växtlampa om man vill hålla på med sådant.
Kan jag klippa bort blommorna om de stör?
Yes box!
—————————
Frågor på det? Lämna gärna en kommentar och dela gärna med dig av dina egna tips och erfarenheter. Lycka till med växterna!