Skötsel philodendron

Philodendron: ett mångsidig släkte

Raketkarriär vare här! Inte för Plantbyrån då, utan för Philodendron – detta växtsläkte som på mindre än ett år har gått från obskyr doldis till att ha en given plats i fönsterkarmen hos de flesta hushåll runt om i landet. Inte så konstigt när man tänker efter, med tanke på att det verkligen finns något för alla. Är det en klättrande växt som står på inköpslistan? Då är den en micans man ska ha. Sugen på något riktigt unikt, olikt det flesta andra växter som bor där hemma? En sammetsbeklädd melanochrysum gör jobbet. Färgexplosion för att komplettera den stundande festen? Pink princess, at your service!

Trots ett utseende som ser ut att kräva både det ena och det andra är philodendron generellt sätt ganska trevliga växter att ha att göra med. De växer till exempel på i en rasande fart, är inte så kinkiga med vätskeintaget och klarar sig bra på relativt ljusfattiga områden. Med det sagt så skiljer sig preferenserna såklart åt från art till art – informationen som följer är allså inga absoluta sanningar, utan snarare ett par generella riktlinjer om man känner sig osäker på hur man tar hand om ens växt. Kan vara bra att ha i åtanke när man läser vidare!

Så sköter du om din philodendron

🌱 Hemkomst

Det första uppgiften man har när man stiger innanför tröskeln med en sprillans ny philodendron är att plantera om den. På så sätt kan man säkerställa att växten är frisk, rötterna i gott skick och att substratet är fräscht. Vanlig torvbaserad påsjord går bra, men allra bäst är det om man kan göra en egen mix som är anpassad för philodendronens känsliga rötter. En bra utgångspunkt är:

  • 1/3 påsjord av valfri sort
  • 1/3 dränerande substrat
  • 1/3 kokosfiber eller orkidébark

Vattna sedan växten ordentligt och låt växten stå orörd några dagar. Skulle den se hängig ut är det helt normalt – det tar på krafterna att flytta!

🏡 Omplantering

En philodendron i vanlig storlek, alltså sådana som man köper i växtaffärerna för ett par hundralappar, planteras med fördel om en gång om året – allra helst på våren när tillväxtsäsongen drar igång igen. Handlar det istället om en jätteplanta i naturtrogen storlek kan det gott gå något år mellan gångerna. Byt ut all den gamla jorden och rengör det dränerande substratet om det är av återanvändbar sort. Känner man att det börjar bli lite trångt i krukan kan man alltid byta upp sig en storlek – drygt 15-20% större brukar vara lagom, men man väljer såklart helt själv efter tycke och smak. Har man aldrig planterat om en växt tidigare och undrar hur man gör finns det en utförlig guide att läsa här.

☀️ Placering

Likt många andra tropiska växter vill en philodendron helst stå på en ljus plats där den inte har allt för mycket närkontakt med solens starka strålar. Rent praktiskt kan det till exempel vara i ett fönster som vetter mot öst eller väst, på en hylla någon meter i ett ljust rum eller, om man bor i världens konstigaste hur och bara har rutor i söderläge, på en solig plats bakom en skir gardin av någon slag. Under våra mörka vintermånader står de mer än gärna under en växtlampa för att tanka lite extra ljus om möjligheten finns.

💧 Vattna

Här är det den klassiska ”torka upp men inte torka ut” som gäller – jorden ska alltså bli nästan helt torr utan att för den delen bli sådär fnasig och dan. Jobbigt värre, men så är det. Som tur är finns det många knep att ta till om man känner sig osäker. Det första är, som tidigare nämnt, att blanda ner en större mängd dränerande material i jorden vilket hjälper jorden att aldrig övergå till ökenklimat, även om man skulle vattna lite för lite. Man kan även stoppa ner ett finger i krukan och känna efter om det är torrt eller ej. Ett annat alternativ är att investera i en fuktmätare om man föredrar att lita på tekniken än den egna magkänslan. Mer om det här.

🍴 Näring

Vanlig butiksköpt näring i en något svagare dos än vad som står angivet på flaskan funkar toppen för philodendrons, oavsett sort. En gång i veckan under våra ljusa månader räcker gott och väl, medan en vintersömnig philodendron inte behöver något tillsatt alls. Har man växter i vattenkultur (alltså lecakulor istället för jord) är det som viktigt att köpa hydroponisk variant. Brukar finnas i de flesta välsorterade växtaffärer.




Ta sticklingar på en philodendron

Du tar sticklingar på din philodendron genom…

Ranksticklingar: Vitt skilda utseenden till trots så förökar man de flesta philodendrons genom att klippa ner stammen i mindre beståndsdelar. Inte alltid särskilt intuitivt (eller lätt för den delen), men definitivt görbart om man kan hålla nerverna i schack. Börja med att ta fram den vassaste saxen eller kniven i lådan. Kniv är bäst för växter med täta blad, medan sax funkar för plantor där kan klart och tydligt kan de avstånden mellan stamdelarna. Är det en ranka som ska friseras så klipper man ner stammen så att varje stickling från minst en nod, alltså det lilla upphöjda område där bladen och luftrötterna skjuter ut ifrån. Även noder utan blad kan återuppta tillväxten, så släng för bövelen inte bort dem.

Om växten istället har väldig täta blad, likt philodendron birkin på bilden nedan, är uppgiften någon svårare. Likt rankan så skär man av en eller flera stamdelar från moderplantan, men utan tydlig sikt är det lätt att skära fel och avrätta flera blad av bara farten. En bra teknik är att föra in kniven mellan två stjälkar och skära diagonalt så försiktigt det bara går. Sticklingarna rotas sedan med fördel i något luftigt som mossa eller kokosfiber för att minimera risken för rotröta, men vatten går bra om inget annat finns till hands. Plantera om när rötterna har blivit ett par cm stora,

Vanliga frågor

Är philodendron giftig för människor, katter eller hundar?

Beror på! I och med att philodendron är ett helt släkte är det bäst att kolla upp vad som gäller för ens specifika växt. Två bra ställen att söka på är den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA samt svenska Giftinformationscentralen. Generellt sett kan man dock säga att många philodendrons ska hållas långa borta från både kattmunnar, hundtänder och bebishänder.

Jag har tagit sicklingar på min philodendron, men det kommer inga rötter. Hjälp?

Det tar tid! Jättelång tid faktiskt, upp till flera månader om man har otur. Så länge stambiten inte verkar på dåligt så är det bara att fortsätta vänta. De flesta brukar sätta blad efter en stund även om det kan krävas lite dalande.




Kan jag förgrena min philodendron?

Nix! Vill man få en buskigare philodendron får man göra på det gamla ögonlureknepet ”samplantera-flera-sticklingar-för-att-få-en-buskigare-planta”. Brukar räcka med 4-5 stammar för att växten ska upplevas som fylligare, men som vanligt bestämmer man själv utefter tycke och smak.

Många stammar i samma kruka

Jag ser många som odlar philodendron i lecakulor. Hur, när och varför?

Kort svar på ett stort ämne – philodendrons som enbart står i leka odlas på ett så kallat semi-hydroponiskt sätt. I stora drag så ersätter man jorden med lecakulor för att minska risken för ohyra och överbevattning. Funkar toppen, men kräver att man har koll på näring, salter och lite annat kul. Det kommer en stort artikel om hydrokultur här på Plantbyrån om ett par veckor. Inlägget länkas här så fort det är ute.


Hur gör du för att få din philodendron att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp