Jahopp, då har olyckan varit framme. Eller ja, olyckan och olyckan. Snarare vinden i kombination med ett öppet fönster och en monstera monkey mask som stod lite för mycket åt höger för nära kanten för sitt eget bästa. Resten är nog lätt att räkna ut. Men – inte är vi ledsna för det! För säger trasig kruka säger nämligen utomordentligt bra tillfälle att plantera om denna arma växt som har levt försummad i torr och livlös jord alldeles för länge. Dessutom är ni många som mailar in och undrar om det är något speciellt man ska tänka på när man ska plantera om en monstera. Så låt oss ta en rejäl genomgång och se hur man gör!
När ska man plantera om en monstera?
Låt oss ta det från början ! Om man nu inte drabbats av akut krukkatastrof är den bäst att plantera om ens monsters på våren när solen återvänder och energin ligger på topp. Med det sagt så händer det ju att man känner ett akut sug, behov eller begär att plantera om ens monstera. Och då är det bara att ge sig hän till alla känslor! Om möjligt är det bra att undvika en omplantering mitt i värsta norrlandsvintern i och med att den infaller mitt i växtens viloperiod, annars går det bra lite när som helst under året om man verkligen inte står.
Vilken jord ska man använda?
Bra fråga! Vilken jord man väljer rent märkesmässigt spelar ingen roll, däremot är det jätteviktigt att jorden är dränerande. Monsteror trivs nämligen som bäst när miljön runt rötterna är luftig och lätt – den totala motsatsen till torvbaserade påsjord. Därför är det starkt rekommenderat att blanda upp jorden med en liten hjälpreda som ser till att vattnet inte lagras allt för länge i jorden. Det dränerande substratet minimerar även risken för överbevattning vilket är toppen för alla oss tom har tendens att komma hem till brandgula blad med jämna mellanrum. Jag brukar använda pimpsten eller perlite, men har man något annat hemma kan man använda det istället. Drygt 30% av den totala jordmängden räcker gott och väl!
Ibland läser man om växtentusiaster som använder olika typer av torvfri a jordar med deras monsteror. Främst handlar det om olika typer av kokosbaserade substrat – kokosjord, kokosfiber eller ”coir” som det även kallas ibland. Varför det kan man undra? Jo, för att det kokosbaserade substratet, till skillnad från påsjorden, inte blir sådär hård och kompakt när växten har bott i krukan ett tag. En riktig bra egenskap för växter som monsteror som vill stå i en just luftig och lätt miljö! Vill man testa så är det fritt fram att byta ut en del av jorden med kokos, men själv tycker jag att det fungerar minst lika bra med bara torv och dränerande material.
En liten inköpslista inför omplanteringen blir alltså:
- En (sprickfri) kruka
- Påsjord av valfritt märke
- Minst ett dränerande substrat – perlite och/eller pimpsten är bäst i det här fallet. Går att köpa för en billig peng inne hos Odla.
- Bra men valfritt: icke-torvbaserat substrat, som den här toppenbraiga orkidéjorden – en blandning av kokosfiber och pinjebark.
Hur gör man för att plantera om en monstera?
Först – vräkning
Första stegen i att plantera om en monstera är såklart att ta ut växten ur krukan. Eller nej – första stegen är att se till ha ett praktiskt underlag där man ska påta (svart soppåse eller stor bricka till exempel) för att inte behöva dammsuga jord tills man dör. Därefter kan man ta ut växter ur krukan. För det mesta är detta Om växten har varit bofast ett tag kan det hända att rötterna har vuxit sig så stora att det helt enkelt inte går att gå ut den ut krukan.
Sen – plantering
Okej! Med en tredjedel av arbetet avklarar har det blivit dax att fylla krukan. Som tidigare konstaterat så vill monsteror helst bo i en mix av drygt 30% dränerande substrat och 70% jord eller annat liknande material. Vill man så kan man ta fram decilitermåttet och skopa på, men helt ärligt går det ganska så exakt lika bra att bara hälla i var tredje näve perlite eller pimpsten. Har man ett pålitligt ögonmått kan man även gå efter det. Fyll krukan till drygt två tredjedelar och rör sedan runt lite med handen så att det dränerande substratet blir jämnt fördelat.
Sist – inflyttning
Nästan klara! Plocka fram växten och stoppa ner den i krukan. Rent visuellt är tycker de flesta att det är snyggast att centrera växten, men vill man istället plantera den ute vid kanten går det också bra. Om rotsystemet är vildvuxen och svårt att få ner kan man alltid ”samla ihop” det till ett litet paket och sedan stoppa ner det en bit ner så att det hålls på plats. Fyll på med jord och dränerande material upp till kanten utan att packa substratet för hårt. Svårare än så är det inte!
Efterskötsel och annat bra att tänka på
Med planteringsarbetet klappat återstår det bara att vattna växten ordentligt för att jord, dränerande material och eventuellt terrakottakrukan ska kunna mättas på fukt utan att för den sakens skull lämna växten törstig och miserabel. Tänk på att man kan behöva vattna liiiite oftare i början och inget näring behöver tillsättas de två första månaderna.
>
Sen då? Tja, sen är det väl bara att njuta av en god dags arbete och vara riktigt nöjd med insatsen. Om växten lite tjurig och hängig de följande dagarna är det helt normalt – det tar på krafterna att byta bostad!