Helt ärligt nu – purpurblad är nog den enda krukväxten som verkligen blir vad man gör den till. Japp, så är det. Likt en transformer på amerikansk teve så verkar purpurbladet kunna vrida och vända på sig i all oändlighet för att skaffa sig ett par extra stjärnor i kanten hos sin ägare. Vill man ha en stor och yvig växt som brer ut ser överst på hyllan? Det fixar den. Föredrar man en släpande växt i ampel som som både agerar dekoration och insysnskydd? Klappat och klart. Gröna blad för att smälta in i resten av samlingen? Inga problem. Lila blad för att stå ut och skina lite extra när man har fingästerna på besök? Jajjamensan, bring it on bara!
Ett av purpurbladets andra riktigt trevliga karaktärsdrag är att den är extremt obrydd när det kommer till skötseln. Lite för mycket eller för lite vatten spelar ingen större roll, vilket även gäller för en något felaktig placering. Den är inte heller särskilt känslig för torr luftfuktighet vilken gör den till en utmärkt växt till alla som precis har börjat sin resa inom krukväxtvärlden. Sticklingar producerar den massvis med också om man gillar att hålla på och pyssla med sådant. En växt vi verkligen borde se mer av med andra ord!
Så sköter du om ditt purpurblad
🌱 Hemkomst
När man kommer hem med ett sprillans nytt purpurblad är det bra att börja med att plantera om det. På så sätt kan man vara säker på att växten står i fräsch och väl anpassad jord som är full med näring. Vanlig blom- eller planteringsjord fungerar bra, uppblandad med en större andel dränerande substrat som perlite eller pimpsten i och med att växten vill ha mycket vatten. Omplanteringen är även ett ypperligt bra tillfälle att inspektera rötterna för rotröta och andra tråkigheter. Verkar de vara i dåligt skick han man alltid rätt att lämna tillbaka växten till butiken. Låt sedan trädet stå i karantän ett par dagar för att undvika att sprida eventuell ohyra som skulle ha kunnat åka snålskjuts från butiken.
🏡 Omplantering
Då purpurblad växer snabbt på både höjden och bredden är det bra att plantera om växten en gång om året – gärna på våren när solen återvänder och kickar igång tillväxten. Byt då ut allt den gamla jorden (och det gamla dränerande substratet om sådant har funnits med) så att växten får en bra start på den nya säsongen. Känner man att det börjar bli lite trångt i krukan kan man alltid byta upp sig en storlek – drygt 15-20% större brukar vara lagom, men man väljer såklart helt själv efter tycke och smak. Har man aldrig planterat om en växt tidigare och undrar hur man gör finns det en utförlig guide att läsa här.
☀️ Placering
Soligt vare här! Fast inte för mycket, och inte vilken typ av ljus som helst. Halvskuggigt eller ljust läge trivs purpurblad som bäst i utan att för den delen stå i ett gassande söderfönster. Det kan vara i en fönsterkarm som vetter mot öst eller väst, på en hylla någon meter in i rummet, alternativt bakom en skir gardin om det bara är gassande sol som finns att tillgå. Om rankorna växer sig glesa tyder det ofta på att plantan står liiiiite för mörkt vilket åtgärdas genom att flytta växten närmare ljuskällan. Med det sagt så är purpurbladet verkligen inte särskilt kinkig av sig så var inte rädd för att testa runt med placeringen. Under våra mörkaste månader står den gärna under en växtlampa för att behålla all sin glans, men det är inget måste.
💧 Vattna
Purpurblad älskar vatten och vill aldrig riktigt torka ut, samtidigt som den absolut inte vill bli dränkt och simma i vatten. Knepigt, javisst! Men det finns tre knep som hjälper till att undvika tråkiga situationer som överbevattning och rotröta. Det första är att ´plantera växten i en terrakottakruka som suger ut överflödig fukt. Den andra är att tillsätta en större mängd dränerande substrat som ser till att inte allt för mycket vatten lagras i jorden, och den tredje är att investera i en fuktmätare. Mer om det här!
🍴 Näring
En gång var eller varannan vecka under tillväxtperioden april-oktober så blir purpurbladet mätt och belåtet. Står växten utan extra belysning under vinterhalvåret krävs i stort sätt ingen extra tillsatt näring alls. Om den å andra sidan står soligt och varmt kan den få en svag dos max en gång i månaden. Vanlig näring från butik fungerar toppenbra!
Ta sticklingar på ett purpurblad
Du tar sticklingar på ditt purpurblad genom…
Toppskott: Precis som alla andra växter som växer i rankor tar man sticklingar på ett purpurblad genom toppskott. Börja med att plocka fram hemmets vassaste sax, och identifiera vilken gren som ska falla offer. Klipp sedan ner en 7-8cm stor bit – allra helst ska det finnas tre, fyra bladpar för att det inte ska bli allt för pilligt att hålla på med. Rota sedan sticklingen i vatten eller jord (vatten brukar vara enklast för alla inblandade) och flytta över till en mer permanent kruka när den har fått ordentligt med rötter. Eller tillsammans med moderplantan om man vill ha en buskigare växt!
Vanliga frågor
Är purpurblad giftig för människor, katter och hundar?
Inget vet! Tyvärr så ger det stora vida nätet inga svar när man frågar. Oförskämt, men så är det. Men skulle en fyrbent liten vän ta sig ett smakprov och må dåligt efteråt är det alltid bra att kontakta en veterinär.
Hur får jag en fylligare och buskigare planta?
Genom att toppa den ofta och återplantera sticklingarna i samma kruka som moderplantan. I och med att växten växer i rankor går det tyvärr inte att få den buskig på annat sätt.
Kan jag ställa ut mitt purpurblad?
Yesbox! Det går kanonbra att ställa ut ett purpurblad under våra varma månader.
Purpurblad eller blomstervagga?
Purpurblad har helt lila blad och centimeterstora avstånd mellan bladen. Blomstervagga har blad som drar åt det gröna hållet och ofta ”ränder” om man tittar riktigt noga. Den växer också mycket tätare än purpurblad med blad som nästan går in i varandra. Men på unga exemplar är det enklast att särskilja dem genom färgen!
Om jag tar en stickling, hur kommer mitt purpurblad att fortsätta växa?
Rankan kommer att skjuta ut ett nytt skott från det föregående bladet. Se bild!
Har du några egna tips för att få ett purpurblad att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!