Den största lögnen inom krukväxtvärlden är, utan tvekan, att suckulenter är ”tåliga växter som passar alla nybörjare”. Knappast! Helt ärligt nu, visst har vi alla köpt eller fått en suckulent i tron om att den är omöjlig att ta kål på, bara för att hitta den grå och hopsjunken ett par veckor senare. Kanske du till och med med stort självförtroende har gått och ytterligare ett exemplar i ett senare skede av din växtkarriär bara för att få exakt samma scenario utspelat en gång till. Jag lovar – du är inte ensam.
Det är ingen enkel uppgift att ta hand om en suckulent. Kruxet ligger för det mesta i att vi vill vara växten till lags och vattnar den alldeles för ofta. Två andra vanligt förekommande problem är att krukan inte har dräneringshål och att jorden håller för mycket vatten. Mycket att hålla reda på, speciellt för en nybörjare! Men med lite kunskap är suckulenter fantastiska växter att hålla på med och deras fantastiska utseende charmar vem som helst. Som det gamla talesättet säger: skam den som ger sig!
Vad är egentligen en suckulent?
Ja, vad är egentligen en suckulent? Inte är det ett släkte, och inte heller en familj. I korta drag kan man säga att suckulenter är lite av en livsstil, eller ett sätt att leva på. Suckulenta växter har nämligen förmågan att spara stora mängder vatten i bladen och/eller stjälkarna. Ofta känns de igen på de tjocka, köttiga bladen (Pachyphytum oviferum ”moonstone” är ett exempel på en stereotypisk suckulent) men inte alltid. Alla kaktusar, oavsett storlek och utseende, är suckulenter. Alla växter inom familjen Aloe är suckulenter. Pelargoner, vissa begonior och en och annan hoya är suckulenter. Det går alltså inte alltid att se sig till om en växt är suckulent eller inte.
För att inte behöva gå igenom skötselråd för en hel busslast olika växter kommer vi att definiera suckulenter som den stereotypiska suckulenten i den här artikeln, alltså låga, fetbladiga växter som ofta säljs relativt billigt i växtbutikerna. Pelargoner kan man läsa om här, kaktusar här, och skötselguider för andra mer specifika suckulenta växter kommer allt efter som.
Skötsel suckulenter
🌱 Hemkomst
När man först kommer hem med en ny suckulent är det bra att plantera om den. På så sätt kan man säkerställa att jorden är av god kvalité och att rötterna är i gott skick. Suckulenter vill absolut inte stå med fötterna i blöt så det är viktigt att jorden är rejält dränerande. Den ultimata blandningen är drygt 50% såjord som blandas ut med 50% sand och pimpsten eller perlite. Har man bara tillgång till blomjord går det också bra, men då kan man gott ta lite extra dränerande substrat. Låt gärna växten stå någon vecka utan att bli vattnad i och med att vi inte vet när den fick vatten sist.
🏡 Omplantering
I och med att suckulenter inte växter speciellt snabbt är det inte alltid nödvändigt att ge dem en större kruka varje år. Däremot är det bra att byta ut den gamla jorden mot en ny, fräsch blandning för att tillföra näring och luftighet en gång om året. Precis som vid hemkomsten är drygt 50% jord och 50% dränerande substrat en bra riktlinje. Omplanteringen är även ett bra tillfälle att ta loss eventuella skott som har utvecklats under året om man vill plantera dem i egna små krukor. Se lite längre ner i texten för specifika instruktioner.
☀️ Placering
Sol sol sol! Suckulenter vill stå så varmt och soligt som möjligt. Allra helst i söderfönster om det går, annars på hemmets soligaste plats för att få så många ljustimmar som möjligt. Suckulenter som står för mörkt kommer med tiden att sträcka sig efter ljuset och bli långa med glesa blad istället för korta och täta. Under vintern (oktober till februari) kan suckulenter gott få stå under växtlampor i och med att solen då inte kan tillgodose deras behov. Har man inte koll på lumen och watt finns det mycket att läsa om ämnet här.
💧 Vattna
Nu kommer vi till dödsfällan. Bevattningen. Även om det känns svårt så är det så himla viktigt att inte vattna suckulenter speciellt ofta. Tyvärr så har de ett riktigt förrädiskt beteende i och med att man sällan ser tecken på överbevattning (mjuka blad som får en grådassig ton) innan det är för sent. När man väl vattnar vill de ha en rejäl omgång med vattenkannan – vattnet ska rinna ner genom dräneringshålen innan man slutar. Under tillväxtperioden mars till september kan man vattna någon gång i månaden, eller när jorden är torr ända ner till botten av krukan. När mörkret kommer dricker växterna inte lika mycket vatten och då brukar det räcka med att vattna var 4-6e vecka. Ett fult litet trick är att vänta med att vattna tills växten får små rynkor på bladen – då har den börjat torka ut och är i behov av vätska.
🍴 Näring
I och med att suckulenter naturligt växter i områden med relativt näringsfattig jord behöver man inte tillsätta speciellt mycket näring. Faktum är att det ofta räcker med att plantera om dem i ny, fräsch jord en gång om året för att tillgodose deras behov på mikro- och makronäring. Vill man ändå ge dem en slurk energi kan man göra det under tillväxtperioden, alltså mars till september när solen är framme. Det finns speciell näring att köpa för kaktusar och suckulenter, men i ärlighetens namn går det lika bra att spä ut vanlig växtnäring med lite extra vatten. Det viktiga är att blandningen inte är för koncentrerad. Under vintervilan, alltså oktober till februari, ska de inte få någon tillförd näring alls.
Ta sticklingar på suckulenter
Du tar sticklingar på din suckulent genom…
Bladförökning: Många fetbladiga suckulenter kan förökas genom så kallade bladsticklingar. Dra loss ett blad och låt såret torka tills en skorpa har formats. Det brukar ta runt en vecka. Lägg sedan bladet på fin och dränerande jord och fukta mer hjälp av en vattenspruta. Efter att par veckor kommer små rötter att kika fram, och så småningom en växt i miniatyr. Det finns ett helt inlägg tillägnat ämnet här om man vill läsa mer.
Toppstickling: Andra suckulenter förökas genom att ta vanliga topp- eller sidosticklingar. Klipp ner en gren och stoppa antingen ner den i ett glas vatten, eller i väl dränerande jord. När rötterna är ett par centimeter stora kan sticklingar planteras om i en egen kruka.
Sidoskott: Ett mindre antal suckulenter förökar sig genom att skicka ut små miniväxter vid sidan av moderplantan. Ta försiktigt upp växten ur krukan och lossa på jorden så att rötterna exponeras. Med hjälp av en vass kniv, skär loss miniväxten så nära inpå moderplantan det går. Plantera sedan om i en liten kruka med väl dränerande jord.
Vanliga frågor
Är suckulenter giftiga för katter?
Svårt att säga i och med att det handlar om så många olika växter. Det bästa är att söka efter växten i fråga i det här registret för att vara på den säkra sidan.
Varför mjuknar och skrumpnar bladen på min suckulent?
För mycket vatten! Suckulenter vill verkligen inte ha vatten speciellt ofta. För mycket av det blåa guldet och växten mjuknar och dör. Tyvärr är det dålig framförhållning på signalerna så lagom till att man har fattat vinken är den ofta utom räddning.
Min suckulent har blivit lång och ranglig, varför det?
Suckulenter som sträcker på sig får inte tillräckligt med ljus. Flytta den närmare ett fönster, alternativt till en ljusare plats så borde det lösa sig. Obs på att växten inte kommer att krympa, utan endast börja växa tätare igen.
Är det bättre med lerkrukor till suckulenter?
Det är mycket bättre att plantera suckulenter i lerkrukor, i och med att själva lerkrukan avdunstar vatten. Hela grejen med att ha välmående suckulenter är ju att hålla jorden så torr som möjligt.
Kan man samplantera suckulenter?
Ja! The more the merrier osv.