Har man ambitionen att en dag driva ett internationellt sticklingsimperium så finns bara en enda rimlig växt att välja som första investering – en tusenmoder. Egentligen räcker det att smaka på namnet för att förstå att man inom kort kommer att ha fler sticklingar på rotning än vad det finns blåbär i hela norrland. Tusenmodern är, som namnet indikerar, en sticklingsmaskin av rang som producerar triljoner små skott på bladens ytterkant där varje liten rosett inom sin tid kan utvecklas till en enskild växt. Så det gäller att ha plats på hyllorna, annars riskerar man att knappt kunna komma in i vardagsrummet på grund av berget av tusenbebbar som rullar runt på golvet.
Om man inte gillar att hålla på med sticklingar och växtbebisar så finns det cirka tusen andra anledningar att älska tusenmödrar som inte har med deras förökningsförmåga att göra. Först och främst så är de något av ett unikum när det kommer till utseendet: rosettprydda bladkanter och zebrarandiga undersidor, ett yttre som kan förföra den mest kräsna av växtsamlare. De är, till skillnad från många andra fetbladiga växter, relativt tåliga och ger inte vika så fort man råkar fela med vattenkannan. Dessutom går de att ha utomhus på sommaren om man vill ha lite sällskap på terrassen eller balkongen. En växt som passar de flesta kan man gott säga!
Så sköter du om din tusenmoder
🌱 Hemkomst
När man först kommer hem med en ny tusenmoder är det bra att plantera om den. Genom att byta ut jorden som följer med vid köpet har man dels möjlighet att se till att växten står i jord som är fullproppad med en massa härliga näringsämnen, men även att kontrollera att rötterna är i gott skick och fria från ohyra. Tillsätt gärna en större mängd dränerande substrat som perlite eller pimpsten så att jorden förblir luftig och fin under hela säsongen. Det dränerande materialet förenklar även bevattningsmomentet genom att undvika stora vattensamlingar i jorden samtidigt som viss fukt lagras och släpps ut över tid. Vattna och ställ sedan soligt så att växten kan återhämta sig. Ser den lite hängig ut de första dagarna är det ingen fara – det tar på krafterna att flytta!
🏡 Omplantering
I och med att en tusenmoder inte växer så fasligt mycket så är inte nödvändigt att plantera om den varje år – speciellt inte om växten har ett par år på nacken. Istället är det bättre att gå efter skicket på jorden: känns den kompakt och fnasigt är det bra att byta ut den, då helst på våren när det är enklare för växten att flytta runt. Tänk på att även byta ut det dränerande substratet om perlite eller vermiculite har använts. Pimpsten kan sköljas av och återanvändas. Vattna sedan ordentligt och ställ soligt så att växten kan återhämta sig. Har man aldrig planterat om en växt och känner sig osäker finns det en guide över hur man gör det här.
☀️ Placering
Söderfönster, söderfönster… Söderfönster!!! Tusenmoder fullkomligt älskar sol och vill gärna stå så ljust som det bara går. Har man inget söderfönster får man istället testa sig fram på andra platser – kanske finns det ett ledigt öst- eller västfönster som får mycket sol, eller en ljusfläck på den inglasade balkongen? Under vinterhalvåret står tusenmodern gärna kvar uppe i värmen – allra helst under en växtlampa om en sådan finns att tillgå.
💧 Vattna
När det kommer till bevattningen så lever tusenmodern efter det klassiska begeppet ”lagom är bäst” (eller ”låt jorden torka upp men inte torka ut” som man ibland säger på botaniska). Här gäller det alltså att hålla fingrarna i styr och varken ge för mycket eller för lite av det blåa guldet. Hur ofta och hur mycket man ska ge är omöjligt att säga utan att känna till miljön där växten lever, men att vattna så att det rinner ut ur dräneringshålen och sedan låta substratet torka upp så pass mycket att det inte känns fuktigt om man stoppar ner ett finger halvvägs ner i krukan brukar göra växten nöjd och belåten.
🍴 Näring
Som de flesta andra fetbladiga växter vill tusenmodern få sparsamt med näring för att inte må dåligt. Sikta på att ge den en mindre dos näring varannan vecka under våra soliga månader. Skippa det gärna helt under den sena hösten och vintern när växter går in i sovläge. Tycker man att det är jobbigt med doseringen kan man istället köpa speciell näring för kaktusar. Ge då enligt instruktionerna på förpackningen.
Ta sticklingar på en tusenmoder
Du tar sticklingar på din tusenmoder genom…
Tusenbebisar: Nu blir det roliga grejor! Som sagt tidigare är det nämligen så att varje liten ”rosett” som sitter på bladens kant är små embryon som helt sonika kan plockas ner och rotas. Alltså – hur häftigt är inte det? Varje bebbe bör ha minst två egna bladpar innan de separeras från mamman. Annars är risken stor att de inte klarar sig under processens gång. Lossa försiktigt på så många bebisar som önskas och lägg dem sedan i en kruka med väl dränerande jord. Vill man så kan man trycka ner de trådtunna rötterna lite lätt för att hjälpa dem på traven. Håll sedan jorden fuktig tills bebisarna är väl rotade. Som med alla andra suckulenta växter så tar det tid innan de växter till sig, så det gäller att ta fram det stora tålamodet och inte jäkta.
Toppskott: Om man inte vill hålla på och plocka bort bebisarna från deras kära moder, eller om man bara är en tråkmåns som vill göra saker och ting på det vaaaanliga sättet, så kan man även föröka en tusenmoder genom att ta ett toppskott på plantan. Klipp då ner den övre delen av växten vid önskad längd – minst tre-fyra blad måste finnas med där uppe. Rota sedan i ett glas vatten eller i en kruka med väl dränerande jord. Vid vattenrotning kan sticklingen gå vidare till jord när rötterna har blivit ett par centimeter långa. Plantera om i en större kruka så börjar den snart växa igen!
Vanliga frågor
Är tusenmoder giftig för människor, katter och hundar?
Enligt den amerikanske djurrättsorganisationen ASPCA är tusenmoder giftig för alla fyrbenta djur. Giftinformationscentralen ger tyvärr inget tydligt svar för oss människor. Ska man tro den allmänna uppfattningen på nätet är det dock inget bra idé att smaka på bladen, oavsett hur hungrig man är.
När på året kan jag plantera bebisarna?
När som helst egentligen, men på våren eller sommaren är så bäst såklart. Då får bebisarna mycket sol, plus att risken för rotröta inte är lika stor i och med att jorden torkar upp lite snabbare.
Jag har sett en bild på en tusenmoder med rosa bebisar – är det något som händer med tiden?
Tyvärr inte! Tusenmodern med rosa bebisar är en särskild sort som heter ”pink butterfly” (eller ”rosa fjäril” på det svenska språket). Brukar finnas gott om dem på Tradera som man är sugen på att skaffa sig en sådan.
Varför får min tusenmoder gula och hängiga blad?
Åh, den eviga frågan. Svårt att säga utan att veta hur växten bor, men för det mesta handlar det antingen om för mycket vatten, för lite vatten eller näringsbrist. I just tusenmoderns fall kan det även handla om värmeslag orsakat av ett varmt läge under en längre tid. Se över hur du sköter om växter efter instruktionerna ovan så blir det säkert bra!
Hur gör jag gör att min tusenmoder inte ska bli ranglig?
Svårt, då växten inte riktigt har anlag för att förgrena sig eller få en tjock stam. Vill man ha en buskig tusenmoder får man istället arbeta med illusioner genom att kapa toppen och plantera den tätt intill basen. Efter ett par omgångar blir resultatet en tät liten tusenbuske istället för ett tanigt tusenträd. Se även till att den står tillräckligt ljust – annars sträcker växten på dig vilket förstärker det rangliga intrycket.
Har du några egna tips för att få en tusenmoder att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!