Plantbyrån skicka en stickling med posten

Att skicka en stickling med posten

När vindarna vänder och våren är ett faktum återkommer alltid ett visst typ av inlägg i krukväxtgrupperna:

Hjälp!! Jag har köpt en stickling på “_infoga valfri hemsida_ och den kom fram helt “_infoga valfritt tillstånd_” 😭. Den har skickats i ett kuvert inlindad i hushållspapper. Ska det verkligen vara så??

Det är inte det lättaste att skicka en stickling med posten. Tänker man på det är det nästan olämpligt. Jag menar – en späd liten stickling längst ner i en transportkorg under cirka två ton av diverse tv-apparater, zalandopaket och feltillverkade matvaror. Och ändå så byter hundratals växter ägare varje år med posten som mellanhand – om inte mer! Det gäller bara att planera lite i förväg, tänka lager på lager och slå ett getöga på termometern.

Paketering och isolering

När man ska skicka en växt eller stickling med posten gäller det att skapa på många lager som möjligt för att skydda den på bästa sätt. 

  • Börja med att linda in sticklingen i lite fuktigt hushållspapper. Beroende på sort kan man antingen linda in hela sticklingen eller bara rötterna. Vill växten ha hög luftfuktighet brukar jag köra på hela.
  • Rulla in sticklingen med hushållspappret i bubbelplast, alternativt, lägg den i en lätt uppblåst plastpåse. Detta skapar ett skyddslager mellan sticklingen och paketet.
  • Nu till det viktiga – kartongen. Det är strikt förbjudet att skicka sticklingar rakt upp och ner i ett kuvert om man inte vill att den kommer fram livlösa och krossade. Beroende på vad man har liggandes hemma finns det två vanliga sätt att paketera sticklingen. Det första är att stoppa den i någon slags mindre förpackning av hård plast, till exempel en engångsförpacking från take-away, som man lägger i ett vanligt vadderat kuvert. Det andra sättet är att skicka sticklingen i en redig kartong. Minsta rekommenderade tjocklek är ett mjölkpaket, tunnare än så och du riskerar att paketet blir skadat i posthanteringen. Det bästa är såklart att köpa en låda gjord för ändamålet – denna kartong kostar en femma styck, kan skickas som postpaket och är i perfekt storlek för att skicka en stickling eller två.
  • Sista steget! Tejpa plastpåsen till förpackningens sida så att den inte far runt i paketet under färden.
  • Skickar man en dyrbar stickling kan man även lägga fylldansmaterial, som frigolitbitar eller tidningsbollar. Utfyllnaden agerar som ett extra isolerande lager mot stötar.

Och just det, viktigt är det också att skicka en växt som är i så gott skicka som möjligt, alltså inte en växt som är törstig eller sjuk.
Att undvika när man vill skicka en stickling

Nu är du fullt utrustad för att skicka en stickling på bästa sätt! Och sen då? Ja, då är det bara att traska iväg till närmaste postlåda och skicka iväg paketet till rätt destination. Två saker till finns det att tänka på:

  • Skicka bara sticklingar med posten mellan måndagar och onsdagar.  Det bästa för sticklingen är att komma fram så snabbt som möjligt, och skickas paketet senare än onsdag riskerar det att bli liggandes på någon terminal under helgen.
  • I och med att växter är känsliga för låga temperaturer är det inte rekommenderat att skicka en stickling under de kallaste månaderna. Risken är då stor att den kommer fram med stora kylskador och inte kommer att ta sig. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att november till februari är big no-no. Oktober och mars kan man gott kolla på väderleksrapporten för att pricka in dagar med mildare väder innan man skickar iväg paketet.

Brukar du skicka sticklingar med posten? Har du något hemligt knep för att få dem att komma fram i toppskick? Skriv gärna en kommentar och dela med dig !

Upp