När vindarna vänder och våren är ett faktum återkommer alltid en viss typ av inlägg i landets alla krukväxtgrupper:
Hjälp!! Jag har köpt en stickling på “_infoga valfri hemsida_ och den kom fram helt “_infoga valfritt tillstånd_” 😭. Den har skickats i ett kuvert inlindad i hushållspapper. Ska det verkligen vara så??
Det är inte lätt att skicka en stickling med posten. Tänker man på det är det nästan olämpligt. Jag menar – en späd liten stickling längst ner i en transportkorg under cirka två ton av diverse tv-apparater, zalandopaket och feltillverkade matvaror. Och ändå så byter hundratals växter ägare varje år med posten som mellanhand – om inte mer! Det gäller bara att planera lite i förväg, tänka lager på lager och slå ett getöga på termometern.
Paketering och isolering
När man ska skicka en växt eller stickling med posten gäller det att skapa på många lager som möjligt för att skydda den på bästa sätt.
- Börja med att linda in sticklingen i lite fuktigt hushållspapper. Beroende på sort kan du antingen linda in hela sticklingen eller bara rötterna. Vill växten ha hög luftfuktighet brukar jag köra på hela.
- Rulla in den nu helt eller halvt mumifierade sticklingen i bubbelplast. Alternativt, lägg den i en lätt uppblåst plastpåse. Detta skapar ett skyddande lager mellan sticklingen och paketet.
- Nu till det viktiga – kartongen. Det är strikt förbjudet att skicka sticklingar rakt upp och ner i ett kuvert (såvida man inte vill att den ska anlända till mottagaren livlös och krossad). Beroende på vad man har liggande hemma finns det två vanliga sätt att paketera sticklingen. Det första är att stoppa den i någon slags mindre förpackning av hård plast, till exempel en gammal lunchlåda, som man lägger i ett vanligt vadderat kuvert. Det andra är att skicka sticklingen i en redig kartong. Minsta rekommenderade tjocklek är ett mjölkpaket, tunnare än är risken stor att att paketet blir skadat i posthanteringen. Det bästa är såklart att köpa en låda gjord för ändamålet – denna kartong kostar en femma styck, kan skickas som postpaket och är i perfekt storlek för att skicka en stickling eller två.
- Sista steget! Tejpa fast plastpåsen i förpackningens sida så att växten inte far runt i paketet under färden.
- Skickar du en dyrbar stickling kan du även lägga något isolerande material, som frigolitbitar eller tidningsbollar till exempel. Utfyllnaden agerar som ett extra försäkring mot stötar.
Och just det! Viktigt är också att skicka en växt som är i så gott skicka som möjligt, alltså inte en växt som är törstig eller sjuk.
Att undvika när du ska skicka en stickling
Nu är du fullt utrustad för att skicka en stickling på bästa sätt! Och sen då? Ja, då är det bara att traska iväg till närmaste postlåda och skicka iväg paketet till rätt destination. Två saker till finns det att tänka på:
- Skicka bara sticklingar mellan måndagar och onsdagar. Det bästa för sticklingen är att komma fram så snabbt som möjligt, och skickas paketet senare än onsdag riskerar det att bli liggande på någon terminal under helgen.
- I och med att växter är känsliga för låga temperaturer är det inte rekommenderat att skicka en stickling under årets kallaste månader. Risken är då stor att den kommer fram med stora kylskador och därmed inte klarar sig. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att november till februari är big no-no. Oktober och mars kan man gott kolla på väderleksrapporten för att pricka in dagar med mildare väder innan man skickar iväg paketet.
Brukar du skicka sticklingar med posten? Har du något hemligt knep för att få dem att komma fram i toppskick? Skriv gärna en kommentar och dela med dig !