Det kom en fråga för ett tag sedan från någon som hade sett ett mycket främmande inlägg flimra förbi på sociala medier. En bild på en till synes helt vanlig växt som, vid närmare inspektion, spenderade dagarna i en märklig märklig miljö. Nere i kruka fanns nämligen inte ett uns av jord utan bara ett tjockt lager av dränerande substrat. Konstigt värre, eller hur?
Nyfiken som man är så spenderade jag en helt eftermiddag med att läsa på om denna konstiga odlingsmetod. Namnet visade sig vara semi-hydroponisk odling, eller semi-hydroponic system på engelska och det är verkligen helt knäpp. Läs vidare och se för dig själv!
Semi-hydroponisk odling – vad är det?
Så – semi-hydroponisk odling, denna märkliga sociala-medietrend som har tagit internet med storm. Tanken är att man byter ut odlingsmedium som torv, kokosjord eller mossor mot mer hållbara alternativ som inte behöver bytas ut varje år. På så sätt sparar man både pengar, krig mot ohyra och den tid det tar att dammsuga hela lägenheter efter att man har planterat om. Som substitut använder man sig enbart av hållbara dränerande material där lecakulor och perlite verkar vara det bästa alternativet. Vissa använder sig även av så kallade bonsai-mixar (färdigblandade mixar för denna typ av odling) som tyvärr inte går att få tag på i Sverige.
Hur fungerar det?
Tillvägagångssätt verkar det finnas två av. Det enklaste är att man planterar den jordfria växten i en innerkruka fylld med det dränerande substratet, som man sedan ställer i en ytterkruka utan dräneringshål. Innerkrukan får gärna ha utstansade hål på sidorna så att rötterna har kika ut. Därefter vattnar man innerkrukan med näringsvatten så att ytterkrukan blir fylld till kanske 15-20% med lösningen. Tillvägagångssätt nummer två kringgår innerkrukan och planterar istället direkt i ytterkrukan. Vissa borrar ett dräneringshål ett par centimeter upp från botten för att kunna hålla koll på vattennivån. Det som händer sedan är att näringslösningen förs upp till rötterna genom substratet (genom kapillärkraft enligt Wikipedia men har verkligen inte källa på det) och kommer därefter växten till gagn. Vattna gör man när det typ är torrt i krukan.
Utöver det väldigt restriktiva valet av substrat finns det tre gyllene regler för att lyckas med att odla utan jord. Först och främst måste man köpa vattenlöslig näring, alltså näring för hydrokultur – annars dör växten. Sedan måste varje näringstillfälle innehålla en svag dos av sagd näring – annars dör växten. Till sist så är det viktigt att skölja ur inner- och ytterkrukan plus substratet någon gång i månaden för att undvika tråkigheter som algbildning och saltlagring – annars dör växten.
Om man vill lära sig mer
Känner man sig manad att slopa jorden till förmån av perlite eller lecakulor kan man fortsätta vidare till Youtube för att lära sig mer. Sökorden ”semi-hydroponics” eller ”passive hydroponics” ger många tusen möjligheter att lära sig från andra som har mer erferenhet än vad jag har. Det svenska ”semi-hydroponisk odling” ger inte riktigt lika många träffar, men kanske någon här vill lansera trenden i Sverige?