Gro alocasior från knölar

När jag skulle begrava min alocasia ”dragon scale” som gick bort förra året gjorde jag en märklig upptäckt. Nerbäddade i jorden, omfamnade av moderplantans rötter fanns små, bruna bollar. Något förvirrad plockade jag upp dem, en efter en. Borstade av dem. Synade dem. Vad kunde det vara? Inte kaninlortar i alla fall – inga kaniner finns hemma hos mig och sannolikheten att en fyrbent liten besökare skulle ha hoppat upp till tredje våningen och smugit sig in genom fönstret var osannolik. Inte heller var det en bortglömd lekakula. Så var vad det jag hittade?

Att föröka alocasia via knölar

Jo, det var inget mindre än små bebis-alocasior! Att skapa nya skott från knölar ut med rötterna är nämligen ett av sätten som alocasior förökar sig på. De är enklast att upptäcka när man planterar om växten, i och med att man då lätt kan gå igenom jorden i jakt på de små klimparna. Är de hårda och inte ger efter när man trycker på dem är de färska med god grobarhet. Om de å andra sidan är mjuka och svampiga kommer det att bli något av dem. Hittar man några bra exemplar kan de antingen ligga kvar hos moderplantan för att få en ”buskigare” växt, eller så kan man plocka loss dem och plantera dem i egna små krukor.
Föredrar man att plantera dem separat är det viktigt att ha ett par saker i åtanke innan man börjar. För det första – plantera dem i den minsta krukan du har, en centimeter eller två ner i jorden. Är krukan för stor riskerar jorden att förbli blöt så länge att knölen ruttnar innan den hinner slå rot. En äggkopp eller en äggkartong med hål i botten är ett bra alternativ om man inte har något annat hemma. För det andra – se till att jorden är mycket väl dränerande. För det tredje – se till växten står ljust för att rotningen ska komma igång. Sen är det bara att vänta och hålla tummarna för att de tar sig!

Upp