Gro ekollon rota ekollon Plantbyrån

Gro ekollon och odla ekar i miniatyr

Oavsett om du associerar hösten med krispigt kall luft och vackra skogspromenader eller brännande varm choklad och jobbigt tjocka jackor är det en riktigt kul period för alla som gillar att ha det grönt och skönt där hemma. Då drar nämligen säsongen för ekollon igång! Du har säkert sett bilderna swisha förbi på Instagram eller Facebook – små rotade ekollon som står i vackra vaser och ser ut som ett modernt livs levande stilleben. Kul, vackert och helt gratis! September till oktober månad är den bästa tiden för att plocka in och börja gro ekollon. Då har de självmant trillat ner från träden och är inte allt för maskätna eller genomruttna än. Rötterna börjar kika fram redan efter någon vecka efter att man har satt dem i vatten och lagom till julfestligheterna drar igång drunknar man i ett hav av små, skira blad.

Till skillnad från annat vilt växande omfattas inte ekollon av allemansrätten. Historiskt sett så har ekollon varit prima föda för grisar och därför haft ett stort värde för bönderna. Idag används ekollon inte som mat varken för människor eller djur och jag kan nästan helt säkert säga att ingen markägare kommer att ta illa upp om du plockar med dig ett ekollon eller två. Vill man ha lagen på sin sida ska man dock be om tillstånd först. Som stadsbo i Sveriges tredje största samhälle plockar jag mina ekollon i en offentlig park och hoppas att ingen blir arg eller ledsen över det!

Välja rätt bland det bruna guldet

Har man bestämt sig för att ta sig an projekt “rota ekollon” är det ytterst viktigt att välja rätt när man är ute bland träden och plockar. Tar man hem fel exemplar är risken stor att de aldrig kommer att få rötter eller börja producera blad. Det finns två saker att leta efter när du väljer ut dina ekollon:

→ Ekollon som tas in för att gro ska vara bruna, stenhårda och inte ha några mjuka områden. Gropar som lätt trycks in tyder på att inkråmet har börjat ruttna vilket i 9 fall av 10 betyder att det inte kommer att bli något av ekollonet. Satsa istället på exemplar som inte ger vika när man trycker på dem.

→ Skalet ska vara intakt utan varken hål eller andra otrevligheter. Hål är lika med larv i 10 fall av 10 och då kommer det inte heller att hända något, oavsett hur länge ekollonet får ligga. Har man otur är larven kvar och kryper ut där hemma. Inget farligt för de andra växterna men kan man undvika det är det sjysst mot både dig själv och larven. Ett skal med en spricka i botten är däremot mycket åtråvärd – då brukar rotningsprocessen gå lite snabbare.

Plantbyrån gro ekollon
Dåligt ekollon som både har maskhål och är mjukt

Att gro ett ekollon inomhus

Det finns två skolor när det kommer till att gro ekollon. Den första, och kanske mest populära p.g.a mycket instagramvänligt går ut på att rota ekollonen i individuella små vaser, Jag brukar börja med att skölja av dem i lite varmt vatten för att få bort all jord och smuts. Placera dem sedan med botten (alltså delen som smalnar av och har en liten plupp som sticker ut) nedåt i vaser med små halsar. Vaserna ska vara fyllda med vatten så att ekollonet nuddar ytan. Vägrar man lägga halva lönen på små glasvaser från Svensk Tenn och inte har loppisgudarna på ens sida kan man fuska lite genom att köra en knappnål genom ekollonets topp. På så sätt kan du använda vaser som inte har fullt så små halsar. Byt ut vattnet regelbundet, cirka en eller två gånger i veckan. Efter 2-3 veckor börjar små rötter kika fram och då går det fort!

Den andra skolan kör efter ledorden praktikalitet och effektivitet på bekostnad av estetiskt behag. Här trycker man ner en väldans massa ekollon i en djup tallrik eller på ett fat och blandar upp hela kalaset med en hög fuktig jord. Ställ soligt och håll jorden fuktig så kommer små skott kika upp efter ett par veckor. Vill man så kan man överföra de rotade ekollonen till glasflaskor i ett senare skede.

Skalet som blir kvar

När både roten och skottet har kikat fram brukar skalet lossna men inte alltid trilla av. Man bestämmer helt själv om det ska få sitta kvar eller inte – för eken spelar det ingen större roll. Efter ett tag skrumpnar det mjuka inkråmet ändå ihop och faller av helt självmant. Jag tycker att det ser snyggare ut när skalet sitter kvar och brukar därför låta naturen ha sin gång.

När bladen väl har vecklats ut är det viktigt att vara uppmärksam på vita fläckar om man tänker behålla trädet. Mjöldagg är vanligt förekommande hos ekar och kan sprida sig vidare till palettblad och andra krukväxter. Svampsjukdommen är svårt att få bort när den väl fått fäste så att arbeta preventivt är att rekommendera.

Gro ekollon mini-ek

————————————-

Sådär, då är det bara att gå ut i naturen och plocka ett par ekollon. Sitter du på några hemliga tips eller knep får du gärna dela med dig i en kommentar. Annars önskar jag dig lycka till!

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed
Upp