Jag älskar allt som har med återvinning att göra. Den härliga känslan av att ge nytt liv åt något gammalt eller trasigt lättar inte bara på den stundtals tunga klimatångesten som vi så många bär på, utan skapar även utrymme för kreativitet och nytänkande. Förstå min förtjusning när jag trillade över en bild på en helt fantastisk handgjord skål i keramik, lagad med äkta guld. Helt fantastisk! Tekniken heter ”kintsugi” och är en hundra år gammal japansk metod för att laga brustna vaser, skålar och krukor. Vill man laga en kruka enligt konstens alla regler krävs det många olika verktyg, dyra råvaror, mycket tid och en stor plånbok. Som tur är går det att fuska lite och få ett liknande resultat på mindre än en kvart!
Precis som inläggen om hur man gör bröstkrukor kommer vi att gå igenom två olika metoder för att laga en kruka med kintsugi. Metoden i det här inlägget passar bäst för brustna krukor (eller annat stengods för den delen) med få separata delar – mellan och två och fyra stycken skulle jag säga. Den andra metoden passar både krukor som har brustit i många mindre bitar, men även krukor där mindre skärvor har försvunnit och således har små hål som behöver fyllas igen.
✂️ Material
För att laga en kruka med kintsugi-metoden behöver du:
- En trasig kruka
- Snabbtorkande epoxylim (jag använder Loctite power epoxy)
- Guldglitter (jag använder micapulver i färgen ”egyptian gold)
- Liten behållare samt glasspinne om det inte finns med i förpackningen
- Plasthandskar
- Sandpapper
- En vass kniv
En liten obs innan vi börjar: snabbhärdande plaster är giftiga och kan vara allergiframkallande. Det är med andra ord inte rekommenderat att laga en kruka som ska användas utan innerkruka eller annat skydd då vattnet som rinner ut kan bära med sig gifterna. Det är även starkt rekommenderat att använda plasthandskar när man pysslar – i många förpackningar hänger det med vid köpet.
Steg ett: Torka, pussla och sandpappra
Vi börjar vårt kintsugi-projekt med säkerställa att alla delar är snustorra. Det är ohyggligt viktigt att det inte finns så lite som en droppe vatten eller olja på någon del av krukan – då kommer limmet inte att reagera som det ska. När du är helt säker på att allt är torrt vill vi identifiera alla delar och se till att vi vet hur allt hänger ihop inför de kommande stegen. Om du bara har två delar går detta mycket fort, men med fler delar än så kan det bli lite pusslande.
Om man har mer än två delar på sin kruka är det en bra idé att sandpappra ner dem. På så sätt riskerar man inte att det blir svårt att få delarna att passa ihop när limmet väl sitter på och allt ska sammansvetsas. Sandpappra ner kanterna med vanligt sandpapper tills det att allt känns slätt med fingrarna. Testpussla sedan ihop allt för att säkerställa att alla passar utan krångel.
Steg två: Blanda epoxyn med guldet
Dax att fixa guldsubstitutet! Sätt krukdelarna åt sidan och ta fram limmet, guldet, plastbehållaren och glasspinnen. Öppna fönstret för ventilation om du inte sitter utomhus. Läs instruktionerna på baksidan av epoxyförpackningen – har man köpt en tvådelad spruta ska det bara vara att trycka på, men det är alltid bra att läsa så att man vet vad det är som gäller. Tryck ut lite lim i plastbehållaren och mixa väl med träpinnen. Har man en tvådelad spruta är det bra att trycka på försiktigt – kör man på för hårt riskerar man att det skvätter. Häll lite guldpulver i blandningen och mixa igen tills allt är homogent och fint. Ta fram två delar av krukan som ska limmas ihop.
Steg tre: Limma och torka
Nu gäller det att vara snabb! Skopa upp guldlimmet med pinnen och smeta ut det så att det täcker av kanterna helt. Ju tjockare lager du använder, desto mer kommer kanten att bukta ut. Här får man alltså själv avgöra hur mycket man använder beroende på vilket resultat som önskas. En tumregel är att det kommer att sticka ut lika mycket som det buktar upp innan delarna fogas ihop. Håll sedan de två bitarna hårt emot varande i ett par sekunder så att limmet börjar härdas. Har du flera delar – upprepa samma process tills det att krukan är hel. Låt sedan krukan ligga upp och ner och torka i en timme eller så. Rör inte guldlimmet – även om det ser hårt ut kan du lämna avtryck vilket inte är önskvärt 🙂 Om man bara vill ha en tunn linje av guld kan man lätt skära bort överflödet med en vass kniv eller rakblad. Var bara försiktig så att krukan inte repas!
Kintsugi och epoxylimmet
Färdig! Nu är det bara att plantera och njuta av din nyagamla kruka. I och med att det är viktigt för miljön och hälsan upprepar jag vad som sades i början av inlägget: använd alltid en innerkruka eller annat skydd för att vatten inte ska komma i direkt kontakt med epoxylimmet. Har man en knepig kruka kan jag tipsa om av ett av Plantedlis krukhacks, nämligen att klippa ner innerkrukan för att få den att passa. I krukan på bilden har jag klippt ner en pytteliten plastkruka, du vet en sådan som man får när man köper miniväxter på Plantagen. På så sätt kan jag vattna växten utanför krukan.
Om du reparerar en kruka med denna teknik och delar med med dig i sociala medier får du jättegärna tagga Plantbyrån i bilden, eller hashtagga #plantbyrån så vi kan se alla vackra kreationer. Lycka till, och skulle något vara otydligt är det bara att lämna en kommentar!