Övervintra en oxalis – så gör du

Mailfredag! Eller DM-fredag om man ska vara riktigt petnoga. För någon vecka sedan publicerades nämligen ett inlägg om att övervintra triangeloxalis på Plantbyråns instagram varpå det vällde in meddelanden i inkorgen om vad tusan det var det pratades om. Övervintra en oxalis? En sån där lyckoklöver? Kan de inte stå uppe hela året?

Så till alla som undrar: visst kan man förvara oxalisar/lyckoklöver/triangeloxalis uppe i hemmet! Men för att de ska må som bäst behöver de övervintras – en aktivitet som låter svårare än vad den är. Aldrig gjort det tidigare och nyfiken i en strut? Häng med går vi igenom hur man gör!

När ska jag plocka upp knölarna?

Lite när man känner för det faktiskt! Det här med att övervintra krukväxter är ingen exakt vetenskap utan kan ske när det passar alla inblandade. Många väntar tills bladen börjar sloka, medan andra klipper ner plantan när de har tid och ork. Vill man ha tydligare riktlinjer så brukar oktober månad vara ett bra tillfälle att rycka upp dem.




Hur går jag till väga?

Börja med att försiktigt plocka upp växten ur jorden. Borsta av knölarna så att det är lättare se var allt börjar och slutar. Klipp sedan ner allt som inte är den kopparfärgade knölen, det vill säga bladen och alla eventuella vattenrötter. Stoppa ner knölarna i ett kuvert och skriv innehållet på utsidan så att man inte glömmer vad som gömmer sig där inne. Klart!

De gråa knölarna kan plockas bort – bara de bruna rhizomerna förvaras

Var ska jag förvara dem?

Mörkt, svalt och torrt är ledorden. Jag förvarar mina nere i källaren, men vinden går säkert bra det med.

När ska de plockas upp igen?

Mars kanske? Eller senare än så om man inte hinner innan. Oxalis växer snabbt så det är ingen brådska att få upp dem. Vill man veta hur man gör då så finns det ett helt inlägg om ämnet här!

Upp