Jahopp, då har det blivit dax. Eller ja, dax och dax. Hög tid har det väl snarare blivit! Hög tid att plantera om palettbladet alltså, efter att i flera veckor ha ignorerat sprickorna i krukan som växer sig större för varje dag som går. Och då är det klart att vi hjälper växten på traven! Dessutom är ni många som mejlar in och undrar om det är något speciellt man ska tänka på när man ska plantera om ett palettblad, så låt oss ta två flugor i en smäll och se hur man gör!
Vad behöver man för att plantera om ett palettblad?
För att plantera om ett palettblad behöver man…
- En kruka
- En påse jord, mer om det lite längre ner
- Lite dränerande substrat, mer om det lite längre ner
- Ett palettblad
När ska man plantera om ett palettblad?
Låt oss ta det från början ! Likt de flesta andra växter är det bäst att plantera om ens palettblad under våren när solen återvänder och energin ligger på topp. Med det sagt så händer det ju att man känner ett akut sug, behov eller begär att få lite smuts under naglarna (eller en kruka som spricker i sömmarna…), och då är det bara att ge sig hän till alla känslor! Om möjligt är det bra att undvika en omplantering mitt i värsta norrlandsvintern i och med att den infaller mitt i växtens viloperiod, annars går det bra lite när som helst under året om man verkligen inte står ut.
Vilken jord ska man använda?
Bra fråga! Rent märkesmässigt spelar det ingen större roll vilken jord man använder, däremot är det jätteviktigt att jorden är dränerande. Palettblad trivs nämligen som bäst i substrat som inte lagrar oändliga mängder vatten – den totala motsatsen till torvbaserade påsjord. Därför är det starkt rekommenderat att blanda upp jorden med en liten hjälpreda som ser till att det blåa guldet skjutsas ut någorlunda snabbt. Det dränerande substratet minimerar även risken för överbevattning vilket är toppen för alla oss tom har tendens att komma hem till blekgula blad med jämna mellanrum. Två starka kandidater är perlite och pimpsten, men har man något annat hemma kan man använda det istället. Drygt 25% av den totala jordmängden räcker gott och väl!
Hur gör man för att plantera om ett palettblad?
Först – vräkning
Då kör vi igång! Första steget i att plantera om ett palettblad är såklart att ta ut växten ur krukan. Eller nej – första stegen är att se till ha ett praktiskt underlag där man ska hålla på (svart soppåse eller stor bricka till exempel) för att inte behöva dammsuga jord tills det sprutar ur öronen på den. Därefter kan man lyfta ut växten ur krukan. För det mesta går detta lätt som en plätt, men om plantan har varit bofast ett tag kan det hända att rötterna har vuxit sig så maffiga att jordklossen helt enkelt sitter fast. Då får man helt enkelt låta det ta den tid det tar och lirka ut kalaset så gott man kan. Skulle en rot gå sönder längs vägen är det inte hela världen!
Sen – plantering
Okej! Med en tredjedel av arbetet avklarar har det blivit dax att fylla upp krukan med nytt och fräscht substrat. Som tidigare konstaterat vill palettblad helst bo i en mix av drygt 25% dränerande substrat och 75% jord eller annat liknande material. Vill man så kan man ta fram decilitermåttet och mäta sig fram, men helt ärligt så går det typ exakt lika bra att ta en näve perlite för tre nävar jord. Fyll upp krukan till två tredjedelar och rör sedan runt med handen så att det dränerande substratet blir jämnt fördelat.
Sist – inflyttning
Nästan klara! Plocka fram palettbladet och stoppa ner det i krukan. Rent visuellt är tycker de flesta att det är snyggast att centrera växten, men vill man istället plantera den ute vid kanten går det också bra. Om rotsystemet är vildvuxen och svårt att få ner kan man alltid ”samla ihop” det till ett litet paket och sedan stoppa ner det en bit ner så att det hålls på plats. Fyll på med jord och dränerande material upp till kanten utan att packa substratet för hårt. Svårare än så är det inte!
Efterskötsel och annat bra att tänka på
Med planteringsarbetet klappat och klart återstår bara att vattna växten ordentligt för att jord, dränerande material och eventuellt terrakottakrukan ska kunna mättas på fukt utan att för den sakens skull lämna växten törstig och miserabel. Tänk på att inget näring behöver tillsättas de två första månaderna.
Sen då? Tja, sen är det väl bara att njuta av en god dags arbete och vara riktigt nöjd med insatsen. Om växten lite tjurig och hängig de följande dagarna är det helt normalt – det tar på krafterna att byta bostad!