Malmös bästa växtbutiker

Ta med växter hem till Sverige

Nytt år och nytt decennium och nya regler för växtimport! Den 14e december 2019 ändrades reglerna för att föra in växter inom Sveriges gränser och det ska vi prata om idag. Roligt att läsa om? Knappast, men viktigt att veta om man får syn på en Stephania erecta när man står i någon butik på en sidogata i Tjotahejti och känner att man bara måste ha den med sig hem. Precis som med alla andra produkter finns det begränsningar gällande vad, hur och när man får ta med sig växter in i Sverige. I just växternas fall finns de för att vi inte ska sprida utländska skadegörare och smittor som inte redan finns på den europeiska kontinenten. Bra, eller hur?

Men först och främst – låt oss reda ut en liten detalj. Vad räknas egentligen som en växt när det kommer till import? Att själva plantan räknas som växt faller som en självklarhet, men även rotknölar, fröer (färska eller torkade), sticklingar, frukter och grönsaker räknas som växter i jordbruksverkets ögon. Så med andra ord – allt som har varit, är eller kan bli en planta faller under dessa importregler. När jordbruksverket säger att en växt får eller inte får föras in i landet gäller de alltså alla växtdelar som nämns ovan.

Ta med växter inom EU

Om du ska resa inom EU är det fritt fram att ta hem så många växter som får plats med i bagaget – så länge arten i fråga inte är skyddad på ett eller annat sätt (här finns mer information gällande växterna som har begränsningar). Hittar du någon exotisk planta i en blomsteraffär i Paris behöver du alltså varken tillstånd eller certifikat för att ta med den hem. Utbudet av blommor och växter varierar enormt mellan EUs länder så det kan vara värt att ta sig en växtrunda om man har tröttnat på sortimentet här uppe i norr.  Tänk på att alla öar som ligger ut med Afrikas och Amerikas kust inte räknas som EU när det kommer till växtimport, alltså kanarieöarna, Guadeloupe, Martinique, Saint-Martin, Réunion osv. Fullständig lista finns på bilden nedan.

Ta med växter utanför EU

Om din resa tar dig utanför EUs gränser måste du ha lite mer koll på byråkratin. För ett mindre antal växter är det ett blankt nej som gäller vid tullen – de innebär en för stor smittorisk och får inte tas med in i Sverige. Som tur är gäller det mest för växter som inte direkt klassas som krukväxter, till exempel citrusarter, tomater och potatis.

För alla andra växter krävs ett så kallat sundhetscertifikat för att importeras – ett papper som utfärdas av inköpslandets växtskyddsmyndighet som garanterar att växten i fråga är fri från skadegörare. Vissa blomsterbutiker eller gardencenters som är vana vid att sälja utomsocknes kan hjälpa till med att få fram dokumentet. Vid hemkomst ska växten presenteras för jordbruksverket som slutgiltligen godkänner importen. Sundhetscertifikat krävs, från och med den 14 december 2019, även på fröer. Det enda undantaget för sundhetscertifikat gäller för ananas, banan, kokos, dadlar och durian. Det är alltså inte okej att stoppa ner en palettbladstickling från någon buske på Filippinerna eller en kaktus man köpa på en marknad i Australien i resväskan,så länge man inte har ett sundhetscertifikat att visa upp för jordbruksverket när man kommer hem.

——————–

Samma regler gäller om man beställer växter på nätet. Här hittar du mer info direkt från jordbruksverket angående import av växter. Klicka här för att komma till listan på alla växter som man inte får ta med sig hem till Sverige. Här finns listan på hotade arter som man inte får ta med sig hem inom EU.

Ta med växter hem till Sverige

Upp