fläta palettblad Plantbyrån

Tvinna/fläta stammen på ett palettblad – så gör du

Då har det blivit dax! Solen strömmar in genom söderfönstret, palettbladen växer snabbare än man hinner klippa ner dem och sticklingshyllan har invaderat halva vardagsrummet. Fönsterkarmarna, liksom instagramkontot, svämmar redan över av mängder med uppstammade små buskar i olika former och färger. Kniven är vässad, fingrarna är uppvärmda och viljan att sätta tänderna i ett nytt projekt är på topp. Så vad gör man, om man inte vill behöva göra plats åt ytterligare ett miniträd? Jo, man lägger i en ny pysselväxel och tvinnar stammen på uppstamningsprojektet såklart! Ett projekt som kräver en stor dos pill och tålamod, men som definitivt är värt det i slutändan.

För att tvinna stammen på ett palettblad behövs:

  • Minst tre långa palettbladssticklingar
  • En vass kniv
  • Tejp
  • En liten vas med vatten i
  • En jäkla massa pill 🙃

Steg ett: Klipp ner tre (eller fyra) sticklingar

Okej, låt oss börja! Om man redan har ett par långa sticklingar liggandes kan man hoppa direkt till steg två. Annars, ta fram ditt palettblad och identifiera var de längsta sammanhängande grenarna sitter. Det är bra om det är någorlunda lika i storlek från början, men om det inte går att hitta är det ingen katastrof. Längden på det tvinnade trädet kommer att avgöras av den kortaste grenen som klipps ner, så det är viktigt att ta sig tid att verkligen gå igenom palettbladet bit för bit. Sticklingarna behöver absolut inte vara varken raka eller fina – det putsar vi till lite senare längs vägen. Tre grenar är minimum för att få projektet att fungera, men kan man ta (eller i alla fall identifiera) en eller två reserver är det toppen.

Tre palettbladssticklingar som ska tvinnas samman

Steg två: Låt sticklingarna vila

När sticklingarna är nedklippta (eller upptagna ur rotningsvasen) och bara väntar på att flätas samman är det jätteviktigt att inte jäkta, utan att ta ett djupt andetag och låta dem vila en stund. Att bara köra på och börja tvinna färskplockade sticklingar är ett typiskt nyflätarmisstag som 100% garanterat slutar med svordomar, knäckta grenar och en lite mer välfylld kompostpåse. Genom att låta dem vila en stund så mjuknar stammen upp till en mer gummiliknande form och och går att böja utan att något går sönder. En timme eller så brukar räcka gott och väl. Sticklingarna kommer i det här skedet att se ut som att de lider av världens värsta bakfylla men det är helt normalt – så fort de kommer i vatten så piggnar de till efter någon timme. Lovar!

Under tiden man väntar kan man passa på och göra lite kosmetiska ingrepp som både kommer att förenkla flätningsarbetet, men även ge det nyformade palettbladet ett något vackrare yttre. Ta fram en vass kniv och skär försiktigt bort alla knottror och bulor som sticker ut från stammen. Ju slätare stammarna är, desto enklare kommer det att vara att tvinna dem. Det gröna såret kommer inom någon vecka att täckas av en brun skorpa och smälta samman med resten av stammen.
Steg tre: Fläta stammen

Då har det blivit dax för den stora uppgiften: att fläta samman stammarna. Börja med att lägga sticklingarnas toppar på en jämn rad och fäst dem sedan med en tejpbit så att de sitter ihop som berget. Sen gäller det att långsamt, långsamt, lååååångsamt fläta stammarna från toppen och neråt. Långsamt. Så fort något inte vill vändas år ett visst håll – stanna upp och vänta lite. Så fort något inte vill böjas åt ett visst håll – stanna upp och vänta lite. Fäst en till tejpbit när halva stammen har flätats samman, och fortsätt sedan på samma sätt med den nedre delen. Långsamt alltså.

När alla tre sticklingar har blivit till ett tvinnat paletträd kan man jämna ut den nedre delen av stammen om man vill, och sedan sätta en sista tejpbit så att allt hålls samman. Bäst är det om man kan rota växten i vatten i och med att den i det här skedet ofta är tämligen trött och uttorkad, men har man inte möjlighet till det kan man självklart stoppa ner den i jord istället. Redan efter någon dag brukar stammarna har återfått sin spänst och då behövs inte längre tejpen. Plantera trädet i jord när det har fått centimeterstora rötter, och sköt sedan om det som ett helt (o)vanligt uppstammat palettblad. Voilà! Svårare än så är det inte!

Har du flätat stammen på ett palettblad någon gång och har ett tips du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp