fläta palettblad Plantbyrån

Tvinna/fläta stammen på ett palettblad – så gör du

Då har det blivit dax! Solen strömmar in genom söderfönstret, palettbladen växer snabbare än man hinner klippa ner dem och sticklingshyllan har invaderat halva vardagsrummet. Fönsterkarmarna, liksom instagramkontot, svämmar redan över av mängder med uppstammade små buskar i olika former och färger. Kniven är vässad, fingrarna är uppvärmda och viljan att sätta tänderna i ett nytt projekt är på topp. Så vad gör man, om man inte vill behöva göra plats åt ytterligare ett miniträd? Jo, man lägger i en ny pysselväxel och tvinnar stammen på uppstamningsprojektet såklart! Ett projekt som kräver en stor dos pill och tålamod, men som definitivt är värt det i slutändan.

För att tvinna stammen på ett palettblad behövs:

  • Minst tre långa palettbladssticklingar
  • En vass kniv
  • Tejp
  • En liten vas med vatten i
  • En jäkla massa pill 🙃

Steg ett: Klipp ner tre (eller fyra) sticklingar

Okej, låt oss börja! Om man redan har ett par långa sticklingar liggandes kan man hoppa direkt till steg två. Annars, ta fram ditt palettblad och identifiera var de längsta sammanhängande grenarna sitter. Det är bra om det är någorlunda lika i storlek från början, men om det inte går att hitta är det ingen katastrof. Längden på det tvinnade trädet kommer att avgöras av den kortaste grenen som klipps ner, så det är viktigt att ta sig tid att verkligen gå igenom palettbladet bit för bit. Sticklingarna behöver absolut inte vara varken raka eller fina – det putsar vi till lite senare längs vägen. Tre grenar är minimum för att få projektet att fungera, men kan man ta (eller i alla fall identifiera) en eller två reserver är det toppen.

Tre palettbladssticklingar som ska tvinnas samman

Steg två: Låt sticklingarna vila

När sticklingarna är nedklippta (eller upptagna ur rotningsvasen) och bara väntar på att flätas samman är det jätteviktigt att inte jäkta, utan att ta ett djupt andetag och låta dem vila en stund. Att bara köra på och börja tvinna färskplockade sticklingar är ett typiskt nyflätarmisstag som 100% garanterat slutar med svordomar, knäckta grenar och en lite mer välfylld kompostpåse. Genom att låta dem vila en stund så mjuknar stammen upp till en mer gummiliknande form och och går att böja utan att något går sönder. En timme eller så brukar räcka gott och väl. Sticklingarna kommer i det här skedet att se ut som att de lider av världens värsta bakfylla men det är helt normalt – så fort de kommer i vatten så piggnar de till efter någon timme. Lovar!

Under tiden man väntar kan man passa på och göra lite kosmetiska ingrepp som både kommer att förenkla flätningsarbetet, men även ge det nyformade palettbladet ett något vackrare yttre. Ta fram en vass kniv och skär försiktigt bort alla knottror och bulor som sticker ut från stammen. Ju slätare stammarna är, desto enklare kommer det att vara att tvinna dem. Det gröna såret kommer inom någon vecka att täckas av en brun skorpa och smälta samman med resten av stammen.




Steg tre: Fläta stammen

Då har det blivit dax för den stora uppgiften: att fläta samman stammarna. Börja med att lägga sticklingarnas toppar på en jämn rad och fäst dem sedan med en tejpbit så att de sitter ihop som berget. Sen gäller det att långsamt, långsamt, lååååångsamt fläta stammarna från toppen och neråt. Långsamt. Så fort något inte vill vändas år ett visst håll – stanna upp och vänta lite. Så fort något inte vill böjas åt ett visst håll – stanna upp och vänta lite. Fäst en till tejpbit när halva stammen har flätats samman, och fortsätt sedan på samma sätt med den nedre delen. Långsamt alltså.

När alla tre sticklingar har blivit till ett tvinnat paletträd kan man jämna ut den nedre delen av stammen om man vill, och sedan sätta en sista tejpbit så att allt hålls samman. Bäst är det om man kan rota växten i vatten i och med att den i det här skedet ofta är tämligen trött och uttorkad, men har man inte möjlighet till det kan man självklart stoppa ner den i jord istället. Redan efter någon dag brukar stammarna har återfått sin spänst och då behövs inte längre tejpen. Plantera trädet i jord när det har fått centimeterstora rötter, och sköt sedan om det som ett helt (o)vanligt uppstammat palettblad. Voilà! Svårare än så är det inte!





Har du flätat stammen på ett palettblad någon gång och har ett tips du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar och berätta!

  1. Hej! Jag blir sugen på att göra detta nu, är det ok att ta grenar och inte sticklingar från en planta nu under sommaren eller ska jag vänta till våren?

    1. Hej Susann!

      Sommar eller vår eller till och med tidig höst spelar ingen roll, däremot hade jag varit lite försiktig med att göra det under vintern när växten inte kan återhämta sig lika bra :).

      /Sofia

  2. Hej! Tack för alla tips!
    Jag provade att fläta några långa sticklingar, men efter att de har stått (med tejp runt) i vatten så går vissa sticklingar av.
    Vad har jag gjort för fel?

    1. Hej Marie,

      Så tråkigt att stammarna gick söder! Jag upplever att det blir så ibland om man använder sig av lite väl tjocka sticklingar som inte klarar av ”böjningarna” när stammen hårdnar när de sätts i vatten. Kanske testa med lite mindre sticklingar nästa gång?

      /Sofia

    1. Hej Amanda!

      Själva stammen (alltså den delen som är flätad) kommer inte att bli längre när man är klar med projektet. Däremot så kommer ju grenarna att växa uppåt, och då blir ju växten på visst sätt större.

      /Sofia

  3. Jag har provat! Jag snittade tre sticklingar, långa och fina och la dem på köksbordet. Sedan gick jag på affären, lagade mat och glömde bort dom… dagen efter upptäckte jag att spontandemensen slagit till igen. Suck. Sladdriga och trötta låg dom där. Nåväl, skam den som ger sig tänkte jag och snurrade lite växttejp om topparna och började fläta. Absolut inga problem i den skicket, det blev en lång och ganska stram fläta. Snurrade ihop ändarna med och fäste sedan med klämmor mot en pinne. Så sladdriga hade som aldrig kunnat stå själv oavsett hur stram flätan blev. Sen ner i vatten och hoppas på det bästa. Mirakulöst nog kom där rötter ca en vecka senare och idag har jag ett 47cm träd med flätade stammar av modell Michigan avenue.
    Med detta vill jag berätta att om tålamod inte är ens starka sida, så kan man ha turen att glömskan kommer lägligt och inte varar förödande länge.
    Mvh

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp