vermiculite kruväxter

Vermiculite – vad är det och hur mycket behöver jag i jorden?

Alla har vi nog stött på vermiculite någon gång. Om inte namnet klingar bekant känner du kanske igen det som de mystiska stenarna som ibland pryder sålådorna ute i handelsträdgårdarna, eller kanske som det där felköpet när det egentligen var perlite som stod på inköpslistan. Utseendemässigt ser det ut som en blandning mellan kattguld och sågspån, och vid första anblick kan det vara svårt att tänka sig att materialet skulle fylla någon funktion över huvud taget. Men det gör det! Och en viktig sådan till och med, både vid frösådd och vid odling av vissa krukväxter. Låt oss ta ett riktigt djupdyk i denna hjälpreda som kan göra underverk för oss växtintresserade!

Vermiculite – vad är det?

Det kan man allt undra! En riktig torftig beskrivning av vermiculite är att det är ett poröst, värmebehandlat mineral som används inom en rad olika områden – bygg, ventilering och odling till exempel. Frågar man en växtentusiast kommer den istället att säga att vermiculite är en jordförbättrare som används vid planteringen av vissa fröer och växter. En riktigt bra sammanfattning om man får säga det själv! Materialet har nämligen en fantastiskt fukthållande egenskap som gör att jorden aldrig torkar upp om det finns nerblandat i jorden. Likt en svamp suger vermiculiten nämligen åt sig fukt när man vattnar, och släpper sedan ut det pö om pö när jorden torkar upp. Riktigt bra, eller hur?

En annan grej som är bra med vermiculite är att det skapar ett isolerande lager om det strösslas ut i krukan. Det översta jordskiktet hålls alltså fuktigt under en lång period, samtidigt som ljus släpps igenom. Perfekt frösådder som inte under några omständigheter får lov att torka ut, samtidigt som de behöver en större mängd ljus för att börja gro. Materialet är även sterilt, vilket betyder att sjukdom eller ohyra inte kan hänga med i bara farten. En utomordentligt bra produkt för växter som vill stå med rötterna i blöt med andra ord!




Var kan jag köpa vermiculite?

Vermiculite går att köpa i de flesta välsorterade växtaffärer. Ibland säljs det i färdigpackade påsar (då ofta från Nelson Garden) och ibland har blomsterhandlarna själva portionerat ut mindre kvantiteter om man bara behöver en mindre mängd. Priset för en hel påse brukar ligga på runt 60-70kr. Lättast är det dock att hitta vermiculite på nätet. Jag brukar handla inne hos Granngården eller här hos Odla för enkelhetens skull.

Vilka växter vill ha vermiculite i jorden?

Beror lite på hur erfaren man är i sitt krukväxthållande skulle jag säga. Har man stor vana vid att sköta om de små liven och vet exakt hur mycket vatten de vill ha så är det få plantor som tackar nej till en näve vermiculite om det erbjuds. Känner man sig däremot osäker med vattenkannan är det bäst att skippa materialet hos de växter som inte vill stå med rötterna i blöt särskilt länge – annars finns risken att de utvecklar rotröta med tiden. Tropiska växter som aldrig vill torka ut tar däremot gladligen emot en stor portion fuktbehållande medel, särskilt i kombination med ett dränerande material som perlite eller pimpsten. Ett par exempel på vattentörstande växter är:

  • Ormbukar, bräken och andra yviga växter
  • Monsteror
  • Philodendrons
  • Kalateor
  • Marantor (moses stentavlor…)
  • Alla andra växter som är känsliga för uttorkning

Utöver dessa plantor så är det varmt rekommenderat att stössla lite vermiculite över frösådder, oavsett sort. Under deras första veckor i livet vill de nämligen aldrig torka ut, en uppgift som man vara svår att uppfylla när solen står på och dagarna är varma. Genom att täcka sådden med vermiculite skapar man perfekt en miljö som både är ljus och fuktig.




Hur mycket ska jag använda?

Beror på ändamål! Men inte särskilt mycket, det är en sak som är säker. Är andelen vermiculite för stor är risken nämligen överhängande att jorden blir både tung och oändligt blöt vilket inte är någon bra kombination för rötter som behöver luftfickor för att överleva. En bra tumregel är att det är bättre att ha i för lite än för mycket – speciellt om växterna redan sambor med andra dränerande substrat som perlite, pimpsten eller lecakulor. Jag brukar gå efter riktlinjen:

  • 0% för kaktusar och suckulenter
  • 10% (eller en liten näve) för ”vanliga” växter
  • 20% för alla vattentörstande växten som står ovan

Är det frösådder man vill täcka så räcker det med att ett så tjockt lager att jorden inte längre syns. Vill man så kan man även blanda ner ett par spån i jorden, men det är verkligen inget måste. Är man inte glömsk med vattenkannan så räcker det gott och väl med ett ytligt lager av det skimrande materialet!

Upp