Vika egna fröpåsar

Vika egna fröpåsar – två olika sätt

Nu när vi har koll på hur man tar fröer på palettblad tänkte jag att vi ska komplettera vår nya färdighet med ett litet pysselprojekt : att vika egna fröpåsar. Även om man självklart kan gå till närmaste dagligvarubutik och köpa en bunt kommersiella kuvert finns det många fördelar med att istället vika egna fröpåsar. Det blir till exempel inga skarpa hörn som fröna kan fastna i. Man räddar ett träd genom att använda ett papper som redan har blivit producerat. Dessutom tar det mindre än 10 sekunder att slänga ihop och kräver varken tejp eller lim så det finns verkligen ingen ursäkt för att inte lägga manken till. Perfekt att ge som gå-bort present, födelsedagspaket, julklapp, eller att ge till någon man tycker lite extra om. Med egna fröer i då såklart.

En annan riktigt bra grej med att vika egna fröpåsar är att de går att variera utseendet i all oändlighet. Man kan till exempel använda vackert mönstrat papper i passande motiv, eller varför inte tvåfärgat papper för att ha olika utseenden på insidan och utsidan? Själv gillar jag att måla snirkliga blommor och blad med vattenfärg runt om påsen. Kanske inte det snyggaste som gjorts på denna jord med personligt blir det allt. Bedriver man storproduktion hemma i fönsterkarmarna, och kanske till och med säljer en påse eller två till främlingar på nätet, kan man beställa en egen stämpel för att få ett riktigt proffsigt slutresultat. Eller så har man inte tid med sådant överflödigt trams och nöjer sig med att skriva ett par svårtydda bokstäver på framsidan av ett vitt pappersark med en blyertspenna. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Den kvadratiska påsen

Låt oss börja med att gå igenom hur man viker ihop den kvadratiska påsen.

Vika egna fröpåsar Plantbyrån

Vi börjar med att klippa ner pappret (storlek A5 brukar bli bra) till en kvadrat. Vik sedan pappret diagonalt på så sätt att du får en triangel med en söm på botten. Ta tag i den enda änden vid sömmen och vik lodrätt till drygt 2/3 av pappret. Dra med nageln för att platta till det nya vecket. Upprepa med det andra hörnet. För att sammanföra triangeln och skapa en fröpåse tar vi nu upp de två nedre hörnen och viker in den ena i den andras mittenöppning (se bild). Dra med nageln igen så att allt är platt och fint. Är man lite ängsligt lagd kan man sätta en bit tejp för att säkra konstruktionen, men det är inget måste. Tack vare allt ingeniörstänkande och arkitektritande som har föregått projektet kan jag garantera att stommen inte kommer att ruckas en millimeter.

Nu vänder vi vår uppmärksamhet till toppen av påsen. Öppnar man upp de två bladen och sneglar in i mörkret inser man snabbt att det varken finns någon väg in eller ut från botten eller sidorna. Utan varken tejp, lim eller häftstift. Helt fantastiskt! Nu är det bara att hälla ner en skopa fröer och försluta påsen. Detta gör man antigen genom att vika ner toppen eller med en bit tejp. Klart!
Den rektangulära påsen

Vika egna fröpåsar Plantbyrån
Steg ett
Vika egna fröpåsar Plantbyrån
Steg två

Okej då – kanske mer någon typ av polygon än en tvättäkta rektangel men ändå! Vi börjar även här med en kvadratisk bit papper som vi viker på diagonalen för att få en triangel med en söm nedåt. Ta sedan tag i sömmens ena hörn. Istället för att vika den in mot mitten av basen viker vi den upp mot hälften av den motsatta sidan, alltså den motsatta kateten om man vill briljera lite med geometrikunskaperna. Upprepa stegen med det andra hörnet. När du är klar ska det makabert nog se ut som en spetsig kista som kramar sig själv (bild ett). Ta sedan tag i det det övre toppskiktet och vik in det i den övre ”armens” mittskåra (bild två)”. Öppna upp toppen och fyll fröpåsen med fröer. Försegla genom att antingen vika det andra toppskiktet eller (mer rekommenderat) sätta en bit tejp. Klart!
——————————

Brukar du vika egna fröpåsar? Kanske dekorerar du dem på något finurligt sätt? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp