Beställa fröer från Wish – vad säger lagen?

För någon vecka sedan fick jag ett mail från en läsare som löd såhär:

Hej!

Jag undrar vad som gäller vid import av fröer från Wish? Får man lov att importera fröer som kommer utanför EU?

Myndigheten som har hand om import och export av allt växtrelaterat är jordbruksverket. Går man in på deras hemsidan hittar man en något otydlig text och en mängd olika listor och dokument. Inte det enklaste att gå igenom om man vill göra rätt för sig! Låt oss slå ett kik på vad som egentligen gäller vid import av fröer.

Köpa fröer från Wish

Lagen om import av växter består av två olika kategorier: import inom EU och import utanför EU. Ska du importera fröer inom EU behöver du varken tillstånd eller certifikat – det är i stort sätt fritt fram att köpa vad du vill så länge arten inte är skyddad 

Handlar man från Wish kommer fröerna från Kina och går därmed efter lagen om import utanför EU. Till skillnad från växter som alla kräver sundhetscertifikat är importreglerna kring fröer inte lika hårda. Endast ett mindre antal fröer kräver sundhetscertifikat när de tas in till Sverige, eller har totalt importförbud. Den fullständiga listan hittar du lite längre ner i artikeln men ett utdrag av de arter som vi odlar inomhus och har begränsad import är: de flesta frukter och grönsaker, solrosor, rosor, citrus, ekollon och kaffebönor. Vill du däremot beställa fröer från till exempel palettblad eller suckulenter finns det ingen som stoppar dig.

Svaret på frågan blir alltså: det beror på vad för typ av frö det är du vill köpa. Så länge arten inte står med på jordbruksverkets lista är det fritt fram att handla fröer från Wish. Lagen om import av växter ändras dock den 14e december 2019. Inlägget kommer att bli uppdaterad när det blir aktuellt.

Varför ska jag följa lagen?

Om man vill leva i ett samhälle med ett fungerande och existerande ekosystem är det jätteviktigt att följa jordbruksverkets direktiv. När handeln mellan kontinenterna ökar blir även risken för att få oinbjudna passagerare i form av svamp, sjukdomar, insekter eller andra typer av tråkigheter markant större. Det finns så många fall i historien där den lokala floran har tagit stor skada av importerade växter: apelsinträden i Florida, olivträden i södra Europa, palmerna i södra Europa – listan är lång.

Betsälla fröer från wish Plantbyrån
När många växter byter händer är risken för spridning av otrevligheter större

Att man själv är försiktig gör tyvärr ingen skillnad, problemen sprider sig lika snabbt ändå. Det spelar alltså absolut ingen roll om du bor på 50e våningen i ett sterilt höghus utan insekter och aldrig öppnar fönstret för att vädra lägenheten. För det första finns det inget sätt att vara bombsäker på att spridningsrisken är noll så länge man inte bor i en steril och kontrollerad labbmiljö. Dessutom är många andra delar av importen helt utom din kontroll – fröpåsar kan komma på vift eller gå sönder under transporten.

Köpa grisen i säcken

Utan att på något sätt stå och vifta med pekpinnar vill jag vänligt påminna om att vara kritisk när man surfar och handlar på nätet. Tyvärr så finns det många skurkar där ute som endast vill åt ens pengar och inte skyggar för några metoder i hopp om att tjäna en extra slant eller två. Om bilderna ser för bra ut för att vara sant så är det ofta fallet. Jag tänker till exempel på de blå-vita palettbladen, regnbågsfärgade rosorna eller centimeterstora orkidéerna. 

Utöver risken att beställa en växtsort som inte finns går det inte på något sätt att garantera innehållet i påsen. Surfar man runt i olika växtforum kan man läsa många historier om köpare som fått hem helt andra växter än vad de har beställt, även när det kommer till mindre fantasifulla sorter. Risken finns att man egentligen skickar efter något som har importförbud eller kräver sundhetscertifikat.  Värt att tänka på innan man lägger en beställning!

Källor:

Jordbruksverkets sida om växtimport

Jordbruksverkets lista på importbegränsade växter


Upp