Plantbyrån_kaktusjord_ett_recept_2

Kaktusjord – ett recept

SponsorInlägget innehåller annonslänkar från Granngården

Kaktusar och suckulenter är besynnerliga växter! Fullproppade med vassa taggar, vill aldrig bli vattnade och växer i snigelfart. Dessutom vägrar de att överleva i jord som inte specifikt är jord för kaktusar och suckulenter, oavsett hur mycket kärlek och uppmärksamhet de får. Det kan vara svårt att få tag i färdigblandad kaktusjord, med desto enklare att göra en blandning själv. Låt oss slå ett kik på hur man enkelt kan göra egen kaktusjord.

Det viktiga med kaktusjord

Varför är det då så viktigt för just kaktusar och suckulenter att planteras i specialjord? Svaret på frågan hittar man genom att titta på växternas härkomst, alltså diverse öknar och torra platser runt om i världen. Där växer de på i sakta mak i en torr, näringsfattig sandblandning. Kaktusjord (eller såjord som det ibland kallas för) går att köpa i butik innehåller därför en mindre andel torv och en större andel dränerande substrat för att vattnet snabbt ska rinna förbi rötterna, precis som det gör i deras hemländer. Planterar man en kaktus eller suckulent i ren blomjord kommer den att stå med fötterna i blöt alldeles för länge i deras smak och så småningom ruttna och dö.

Plantbyrån kaktusjord

Att göra egen kaktusjord

Om du inte vill eller har möjlighet att köpa en färdigblandad kaktusjord går det kalasbra att göra en egen. Det finns nog lika många recept som det finns kaktus-och suckulententusiaster, men en bra riktlinje är att max hälften av jorden ska bestå av såjord (viktigt att det är just såjord, allt annat innehåller för mycket näring) eller någon icke-torvbaserad jord, och resten dränerande substrat. På så sätt skapar man en jordblandning som är lucker, där vattnet rinner igenom snabbt och effektivt.
En bra utgångspunkt är receptet från Uppsalas botaniska trädgård som, efter lite anpassning, består av:

Dränerande substrat går att köpa i vissa växtaffärer, men är enklast att få tag på online. Jag brukar köpa mitt från Granngården.

Från vänster: såjord, pimpsten och odlingssand.

Förvaring och hållbarhet

Oavsett om du köper en färdigblandad kaktusjord eller gör en egen så är det viktigt att förvara den rätt för all näring inte ska förfara. Bäst är att förvara jorden i en försluten påse på en relativt sval och mörk plats. Då håller den sig fin och fräsch länge – minst ett år. Jag har mina påsar i husets källare men ett vindsförråd fungerar minst lika bra. Undvik i den mån det går att förvara kaktusjorden utomhus på ställen där blir exponerad för sol. När solen står på sjunker livstiden nämligen avsevärt.


Hur ser det ut i dina kaktuskrukor – specialjord eller inte? Har du ett eget recept på en kaktusjord som får växterna att frodas? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Upp