Odla i kokosfiber

Att odla i kokosfiber: en fullständig guide

SponsorInlägget innehåller reklam i form av affiliatelänkar till Amazon och Granngården

Det är ett maktskifte av sällan skådat slag som just nu utspelar sig i våra krukor. På ena sidan – påsjorden, kungen av krukan som efter åratal av outmanat styre för första gången ser sin popularitet dala ner i mossen. På den andra – utmanarna, som en efter en poppar upp i butikshyllorna med attraktiva säljargument. Lättare. Luftigare. Dränerande, miljövänliga, lättare att förvara – listan kan göras lång. Och en av dessa utmanare, som vi ska prata om idag, är kokosfiber!

Har man aldrig tidigare stött på kokosfiber i ett odlingssammanhang kan man undra hur tusan ett fiber platsar i växthyllan bland perlitepåsar och fröpaket. Med rätta! Fiber är ju inte direkt någonting man associerar med odling eller plantor, utan snarare matlagning och tarmhälsa. Men just det här fibret är något alldeles utöver det vanliga – speciellt för alla tropiska växter med känsliga små rötter. Ett riktigt supersubstrat med egenskaper som hade fått vilket monark som helst att darra i kronbladen.

Kokosfiber – vad är det och varför ska man odla i det?

Det kan man allt undra! En riktig torftig beskrivning av kokosfiber är att det är ett brunt och lite hårigt substrat som används istället för eller som ett komplement till den traditionella påsjorden när man skolar om plantorna. Frågar man en växtentusiast kommer den istället att säga att kokosfiber är ett toppensubstrat som främst används för att skapa en luftig och dränerande miljö för växterna att bo i. Lite tvärt emot påsjorden, alltså! Substratet har nämligen en fantastiskt struktur som aldrig blir sådär hård och livlös oavsett hur lång tid det går mellan omplanteringarna. Samtidigt agerar det lite som en svamp genom att både absorbera överflödigt vatten vilket minskar risken för gula blad och andra bevattningsrelaterade skador avsevärt. Riktigt bra, eller hur?

En annan grej himla bra grej med kokosfiber är att det, till skillnad från påsjorden, är ett hållbart alternativ som inte utvinns för utvinningens skull. Fibret är nämligen en restprodukt från kokosnötsindustrin – ett stort plus i kanten för en produkt som annars sällan är särskilt grön. Det substrat som går att köpa här hos oss är dessutom ofta torkat och vakuumförpackat vilket betyder att det inte bara är lättare att transportera utan även tar mindre plats hos alla stadsbor med platsbrist nere i källarförrådet. Och så en sista grej! Säger avsaknad av påsjord säger även avsaknad av sorgmygg. Om inte det är bra så säg!

En bit kokosfiber direkt ur påsen

Vilken kokos ska jag välja?

Beror lite på vad man är sugen på! För till skillnad från påsjorden där det är själva innehållet i substratet som skiljer förpackningarna åt så är det främst storleken och strukturen på fibrerna som varierar från en kokospåse till en annan. I stora drag kan man säga att det finns tre olika sorter (grova chips, medelstora fibrer och finmalda fibrer) där mellanvarianten är vanligt att använda för att plantera krukväxter inomhus. Med det sagt så spelar det ingen jättestor roll för växten så länge bitarna inte är enorma. Man väljer själv efter tycke och smak helt enkelt.

Men! Oavsett om man vill ha tjocka, trådiga eller finmalda fiber så är det otroligt viktigt att substratet är av hög kvalité och anpassat för just odling. Kokosen måste nämligen genomgå hela två olika processer innan den är husduglig för känsliga små rötter: först tvättas för att bli av med allt salt som finns i fiberna, och sedan buffras för att kokosen inte ska roffa åt sig den näring man tillsätter i jorden. Står det inte klart och tydligt att produkten har genomgått dessa två behandlingar, vilket det ofta inte gör hos billigare märken eller märken menade för reptiler, är det bättre att leta vidare.

Vill man ha tips på bra sorter så kan man till exempel kika på:

Coco & Coir

Coco & Coir är ett engelskt märke som levererar riktigt bra kokosfiber i perfekt tjocklek för oss som håller på med krukväxter. Går att köpa i stor förpackning om det är omplantering-en-masse som står på schemat, eller i mindre portioner om man föredrar det.

U-gro coco

Något mer finmalet, ekologisk och helt klart det billigaste av alla tre val sett till pris per liter. Ett riktigt kap alltså! Går att hitta här om man vill testa. På bilden nedan kan man se storleken på deras stora förpackning, men en monkey mask som skala.

Canna proffesional

Ett toppenmärke om man vill köpa kokosfiber av riktigt bra kvalle som inte är vakuumförpackad. Kom bara ihåg att ta med skottkärran på väg till postombudet!

Kokosfiber från Ugro coco i det Plantbyråiska köket

Hur använder man det?

Okej! Då vet vi varför kokosfiber är en toppenprodukt och vad man ska tänka på när man är ute och handlar. Men sen då? När man står hemma med en fnasig tegelsten i ena handen och en deppig växt i den andra. Är det bara hyvla ner lite fiber i krukan och vattna på som vanligt? Nja, inte riktigt. För till skillnad från påsjorden som bara kan ösas ut så måste de vakuumförpackade kokosfiberna återfuktas innan de kan användas. Detta gör man, kanske något självförklarande, genom att bryta loss en bit från blocket och låta det svälla i en stor skål/hink/badkar fyllt med ljummet vatten. Sen är det bara att plantera! Exakt hur mycket kokosfiber man vill ha bestämmer man själv, men tre bra utgångspunkter på jordmixar är:

  • 2/3 påsjord och 1/3 kokosfiber + lite perlite för alla okänsliga växter som palettblad, pelargoner, paraplyaralia osv.
  • 1/3 kokosfiber, 1/3 påsjord och 1/3 perlite för växter som vill ha det luftigt och fint kring rötterna. T. ex. monstera, philodendron, alocasia…
  • 3/3 kokosfiber + eventuellt lite perlite för frösådder samt epifyter som orkidéer och pendelkaktusar. Sen kan man såklart odla de flesta växter i enbart kokosfiber, men då måste man ha stenkoll på kostschemat. Annars är risken stor att växten så småningom kommer att lida av näringsbrist.
Bra jord med kokosfiber för tropiska växter

En sista grej att tänka på är att kokosfiber, som tidigare nämnt, innehåller ungefär lika mycket mikro- och makroämnen som blöt och tuggad pappkartong. Därför är extra viktigt att komma ihåg att regelbundet tillföra näring – speciellt om jordmixen bara innehåller en mindre del påsjord. Vanlig butiksköps näring fungerar toppen, medan en hydroponisk variant är mer anpassad för växter som enbart bor i kokos.


Det var det! Har du några supertips om hur man kan odla i kokosfiber? Känner du till något annat supermärke som både är tvättat och buffrat? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp