pimpsten för krukväxter

Pimpsten för krukväxter: vad är det och hur mycket ska man ha i jorden?

Låt oss ta ett djupdyk i mitt absolut bästa tillbehör när det kommer till krukväxter och odling! Nej, det är inte de vackra handblåsta sticklingsvaserna jag fyndade på en loppis för en femma, och inte vattenkannan som spara mig åtskilda turer mellan köket och vardagsrummet. Inte heller är det neemoljan, min trogne följeslagare som kämpar mot ohyra och andra tråkigheter som ibland kommer på besök. Istället får man leta på annat håll – långt ner i krukan bland rötter och jord. Det handlar nämligen om ett ett obskyrt dränerande material som de flesta aldrig har hört talas om men som alla borde känna till – pimpsten! Perlitens lite finare kusin som gör jobbet bättre på alla sätt och vis.

Pimpsten – vad är det?

Så vad är det då för sten, den där pimpen? Jo, det är ett vulkaniskt grusaktigt material som likt perlite och lecakulor ingår i familjen “dränerande odlingssubstrat”. Länge har pimpsten varit släktens doldis, men har på senaste år fått ett rejält uppsving och konsumeras nu flitigt av oss växtälskare – främst på grund av dess dränerande och fuktbehållande egenskaper. Tillsätter man pimpsten i jorden ser det nämligen till att vattnet evakueras (dräneras) utan att lagras för länge i jorden, samt att jorden aldrig riktigt torkar ut. Tittar man på under mikroskop ser det nästan ut som en liten labyrint av trånga gångar där vatten lagras för att sedan släppas ut i jorden pö om pö.

En annan grej som är himla bra med pimpsten är att det skapar en luftig och fin struktur i jorden så att alla hårfina rötter kan krypa fram utan hinder. Jorden blir då aldrig en betonghård stenklump som den annars har tendens att göra efter ett tag. Det är även sterilt, vilket betyder att stenarna är fria från sjukdom eller ohyra. Använder man pimpsten minskar man alltså risken att skada växten genom överbevattning avsevärt samtidigt som man skapar en trevlig och luftig miljö för rötterna att växa i.

Var kan jag köpa pimpsten?

Knappt någonstans! Till skillnad från många andra typer av dränerande substrat (som perlite eller lecakulor till exempel) så är pimpsten snudd på omöjlig att få tag på, speciellt i fysiska butiker. Konstigt med tanke på att det på många sätt är den bästa formen av tillskott. Men det är så läget ser ut! Vill man inte springa runt och leta så är Granngårdens pimpsten från Nelson Gardens alltid ett säkert kort. Jag brukar köpa deras 4-liters säck i butiken här i Malmö, men den går även att köpa via deras hemsida.

Pimpsten monstera
Pimpsten med en monstera monkey mask

Vilka växter vill ha pimpsten i jorden?

Det beror lite på vilken ambitionsnivå man har med sina krukväxter. Rent krasst så är det väl ingen planta som aktivt väljer att lägga hatten på hyllan bara för att den inte får sällskap bland rötterna. Däremot mår de flesta bra av att ha lite dränerande substrat i jorden. Måste man välja kan man säga att växter som vill ha mycket vatten och växter som i stort sett inte vill ha något vatten alls (både sett till kvantitet och frekvens) gärna vill stå i mer än bara påsjord. Samma gäller för växter som har mycket tunna rötter. Går man från ena sidan av spektrumet till den andra kan det till exempel vara:

 • Alla typer av ormbunkar
 • Aroider, alltså Monsteror, Philodendrons osv.
 • Kalateor och växter som liknar kalateor (typ moses stentavlor)
 • Peperomior
 • Suckulenter
 • Kaktusar

Växter som klarar sig helt okej utan dränerande substrat är de som inte är särskilt känsliga för varken över- eller underbevattning. Till den kategorin räknas palettblad, pelargoner, gullrankor, ampelliljor och andra lättskötta växter som ofta bor på kontor och i offentliga lokaler.

Hur mycket ska jag använda?

Tja, hur långt är ett snöre? Har man massvis med tid, ork och en plånbok som heter duga så kan man mycket väl odla växter i enbart pimpsten om man känner för det. Vissa odlar både växter och grönsaker i hydroponiska (alltså jordlösa) stationer med enbart pimpsten som substrat. Då räcker det att titta till dem då och då samtidigt som man slipper plantera om växten för att jorden förlorar dess kvalité. Men det kräver tid, och framför allt mycket kunskap! Så för oss på hobbynivå är det bättre att köra på en mindre andel för att inte konstant behöva springa och fylla på krukan med vatten och näring.

En riktigt subjektiv tumregel är att ha i cirka:

 • 15% för en vanlig jordmix
 • 30% för alla kinkiga växter som monsteror och kalateror
 • Lite mindre än hälften pimpsten och hälften jord för ormbunkar och annat vattensuktande plantor
 • Kaktusar och suckulenter vill ha en jättestor andel dränerande substrat. Man blandar då pimpstenen med något som inte håller fukt – sand till exempel. Vill man läsa mer om kaktusjord kan man göra det här.

Med det sagt så är andelen pimpsten verkligen inte huggen i sten. Känner man för att ha lite mer kan man göra det. Vill man ha lite mindre så går det minst lika bra. Så länge man kommer ihåg att tillsätta näring lite då och då finns det ingen risk att växten tar skada, oavsett kvantitet.

Pimpsten eller perlite?

Beror lite på vem man frågar! Fördelarna med pimpsten gentemot perlite är tre. Det första, och kanske mest relevanta, är att stenarna har högre densitet är perlite och flyter därmed inte upp till ytan så fort de kommer i kontakt med en droppe vatten. Pimpstenarna kan även återanvändas om man har tid och lust att pilla ut dem när växterna ska planteras om, vilket inte är fallet för perlite. Tredje orsaken för den fåfänge är att pimpsten inte sticker ut lika mycket i jorden som perlite vilket ger ett snyggare intryck från både långt och kort håll. Så länge man inte gillar den zebrarandiga Cruella-de-Vil-looken det vill säga! Det enda som återfinns på minuskontot är att de har en något mindre absorptionsförmåga än perlite. Plus priset då som är högst bland alla substrat på listan!

 1. Hej från mig i Malmö, har just läst hur jag skall plantera om mina… ja har en del….. kom till stycket när jorden skall på, undrar nu om jag inteskall blanda om denna tillsamans med drenerande material .???????????

  1. Hej Christel!

   Det stämmer bra det! Jag brukar mixa jorden och det dränerande materialet i en skål vid sidan av innan jag häller över blandningen i krukan.

   Lycka till med omplanteringen!

   /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp