Då var det dax! Dax att plocka upp saxen ur kökslådan och syna ytterliggare en av våra mest populära krukväxter i sömmarna. Förgreningssömmarna alltså. Och dagens hedersgäst? Tja, det är ju ingen mindre än de mörka hörnens härskare själv – garderobsblomman! Att ta en stickling av garderobsblomma är ju, precis som de mesta annat inom krukväxtvärlden, en sån där svårlätt aktivitet där man gärna ska ha koll på ett och annat. Häng med så slår vi ett närmare kik!
✂️ En (tämligen kort) materiallista
För att ta stickling av en garderobsblomma behöver du…
- En garderobsblomma
- Sekatör eller riktigt vass sax
- Något att rota sticklingarna i
- Vatten eller jord, beroende på hur man önskar rota sticklingen (mer om det lite längre ner
Aktiviteten är totalt nybörjarvänlig och tar ganska exakt 30 sekunder från kökslåda till diskmaskin. Allt klart? Kul – då kör vi igång!
Plantbyrån tipsar – sticklingsvaser för garderobsblomma
Men först – ett par tips! Hela fem stycken faktiskt, särskilt riktade till dig som också tycker att den roligaste delen av sticklandet är att kunna botanisera bland butikernas ömtåligaste hyllor utan att känna ett uns av dåligt samvete. För om något är säkert här i världen så är det ju att en stickling behöver en ordentlig plats att kalla hem, och gärna en som inte sätter det växt-mänskliga samboskapet på prov. (Ja konservburken – vi blänger på dig!) Så. Nedan följer ett par tips på finfina sticklingsvaser som finns i butik just nu. Alla är såklart noggrant utvalda för att passa GB:ns tjocka stam. Klicka på bilderna för att kika närmare på produkterna!
När kan man ta en stickling av garderobsblomma?
När på året man kan ta en stickling en garderobsblomma beror helt och håller på var man tänker ta sticklingarna ifrån. Vi kommer att gå igenom detta lite längre ner i texten, men kort förklarat så kan man föröka en garderobsblomma på två olika sätt – genom att klippa ner växten i mindre delar, eller genom att skära loss skotten som dyker upp vid plantans rötter. Är det bebisryck som står på schemat behöver man inte ta hänsyn till varken väder eller vind, medan en halshuggning helst ska ske under våra ljusa vår- och sommarmånader. Under vintern går växten nämligen in i ett slags viloläge och har (något förståeligt) svårare att återhämta sig från det trauma det ändå är att få toppen avknoppad. Summa summarum kan ynglingarna alltså flytta ut när som helst, medan huvudet helst helst inte ska rulla mellan oktober-mars ungefär.
Så tar du en stickling av garderobsblomma
1. Plocka fram grejorna
Då kör vi igång då! Vägen till en utökad sticklingssamlig börjar som vanligt med att plocka fram projektets samtliga delar, det vill säga tunga, sax och kruka/vas. Orkar man är brukar det vara lättast att samla hela alltet vid en plats med gott om svängrum för att kunna snurra, vrida och klippa fritt. Ett bord eller en köksbänk till exempel! Med det sagt går det självklart superbra att genomföra projektet direkt i fönsterkarmen om krukan är för tung, eller om man precis har dammsugit och känner sig rent golv + jord verkligen inte är lika med sant.
2a. Ta rotsticklingar
Låt oss börja med det enklaste sättet att ta en stickling av garderobsblomma, alltså att klippa bort de skott som poppar upp i krukan. Här är det viktigt att inte vara för snabb – bebisarna ska vara a redig storlek (tänk minst 5-6 bladpar) för att inte bli för pyttiga att arbeta med. Om storlekskontrollen är godkänd återstår bara att plocka upp växten ur krukan, lossa på jorden så att ”navelsträngen” syns klart och tydligt och sen klippa loss sticklingen så långt intill moderplantan det bara går. På så sätt maximerar man området miniblommorna har tillgång till för att skjuta ut nya rötter, vilket är toppen för återhämtningen.
Men! Står man vid fönsterkarmen med fötterna mot den nydammsugade parketten och funderar på att senarelägga projektet pga det tidigare uttryckta rent golv + jord verkligen inte är lika med sant går det också bra att köra ner saxen i jorden så nära moderplantan det bara går, be en stilla bön, saxa loss och hålla tummarna för att det var navelsträngen som klipptes och inget annat. Helt ärligt så gör nog de flesta såhär typ hela tiden oavsett antal dammråttor i hörnen, och faktum är att man faktiskt klipper rätt 99% av alla gånger. Skulle det vara så att det var en rot som gick itu är det inte hela världen. Växter har många och klarar sig väl med ett trasigt vattenrör. För det mesta i alla fall!
2b. Ta stamsticklingar
En alternativ metod för att föröka en garderobsblomma går ut på att klippa ner stammen i mindre delar. Nerklippningstekniken funkar allra bäst om man får akut sticklingssug kort efter att en tidigare kull rotskott har flyttat ut, eller om växten ser allmänt tradig ut och inte längre riktigt platsar i fönsterkarmen. Klipp då ner ett ett rimligt antal bladpar med en sekatör eller vass sax (ett bladpar = en ny planta, så det gäller att se upp!) och sätt sticklingarna på rotning. Och på tal om rotning…
Att rota en stickling – jord eller vatten?
Jahopp! Då var miniblommorna utflyttade, skotten avknoppade, sticklingarna sticklade och alla glada och nöjda. Förutom en själv då, som står med sprillans nya små liv i ena handen och kanske världens jobbigaste dilemma i andra. Japp, vi har kommit till alla växtälskares mest fruktade vägskäl: jord… eller vatten? Vatten eller jord? Kruka eller vas, vas eller kruka? En frågeställning lika gammal som växtintresset själv, och självklart finns det bara ett enda svar på frågan: man väljer efter eget tycke och smak! I samförstånd med sticklingarna, såklart.
Så är det alltså – för sticklingarnas skull spelar det ingen som helst roll om de rotas i jord eller vatten. De kommer inte att växa snabbare, må bättre eller få klarare färger om man väljer det ena alternativet framför det andra. Istället gäller det bara att köra på det man tycker känns bäst, eller på det som finns närmast till hands. Så länge man gör det ordentligt! Rotar man i vas ska vattnet bytas ut varje dag, och en luftig mix är det enda som gäller om man föredrar att bli smutsig om händerna. Såjord funkar bäst, men man kan också göra en egen blandning om man föredrar det.
Plantera och sköta om stickling av garderobsblomma
Sen är det bara att vänta! Drygt någon vecka brukar det ta för skotten att börja växa, medan nedklippta blad eller stambitar ofta inte visar tecken på liv förrän efter ett par månader. Under hela processen vill sticklingarna skötas om på ganska exakt samma sätt som moderplantan, det vill säga:
- Stå ljust, gärna i ett fönster som vetter mot öst eller väst
- Få gott om vatten. Jorden ska alltid vara lite fuktig om sticklingarna rotas i jord.
- Husera i ett relativt fuktigt klimat. Går att lösa genom att trä en plastpåse över krukan/vasen om man har det väldigt torrt där hemma.
Hur lång tid man sedan ska vänta med att plantera om sticklingarna till ett lite mer permanent boende bestämmer man själv, men helst ska de ha vuxit minst ett par centimeter innan någon flytt är aktuell. Plantera då om dem i en lagom stor kruka (tänk en handflata i diameter typ) fylld med vanlig planteringsjord. Har man så kan man gärna ha en näve perlite eller pimpsten också. Sen är det bara att hitta en permanent plats till ytterligare en grön familjemedlem!
Det var det! Sitter du på några supertips för att eller sköta om sticklingar av garderobsblomma? Lämna gärna en kommentar och berätta!