Sticklingstagande och frösådder i all ära, men att stamma upp en pelargon kan vara något av det roligaste man kan göra i krukväxtväg. Visst är det så? Dessutom så är det riktigt lätt att göra – om man bara har koll på ett och annat!
Kan jag stamma upp alla olika typer av pelargoner?
Yesbox! I och med att de alla är vedartade växter (alltså får en hård och lite träaktig stam när det blir äldre) går de jättebra att stamma upp pelargoner oavsett sort. Däremot är det inte alla sorter som gör sig bra i uppstammad form av olika praktiska och estetiska skäl. Många vildpelargoner är till exempel så tunna i bladverket att det aldrig riktigt får det trädliknande utseendet, medan hängpelargoner snabbt gömmer ens arbete bakom dess tunga grenarna. Generellt sett brukar man alltså hålla sig till zonaler och doftisar, men vill man ha lite spänning i vardagen är det fritt fram att testa sig fram!
Stamma upp en pelargon – så gör du
Hur går man till väga rent praktiskt då, för att stamma upp en pelargon? Lätt som en plätt! Beroende på vem man frågar brukar tillvägagångssättet se lite olika ut, men mellan tummen och pekfingret brukar man göra typ såhär:
- Först klipper man ner en så rak stickling som möjligt från en pelargon i ens närhet. Har man ingen hemma är pellisar en såndär typisk växt som finns här och var. Utöver rak i ryggen ska sticklingen också vara så lång som möjligt för att korta ner väntetiden i kommande steg.
- Sen planterar man sticklingen i en kruka med väl dränerande jord. Vill man så kan man även stoppa ner en grillpinne eller två för att stötta upp växten under tillväxtfasen. Binda upp den gör man lättast med hjälp av ett par klämmor / lite tejp / en bit ståltråd.
- Projektets första fas avslutas genom att plocka bort samtliga blad förutom de som sitter högst upp på sticklingen. Sen är det den långa väntan som början! Helst ska sticklingen vara 15-20cm lång innan man går vidare, men är det tomt på tålamodskontot kan man såklart gå vidare tidigare än så. Dock viktigt att tänka på att det här är så hög stammen någonsin kommer att bli. Man kan alltså inte få den att växa mer i ett senare skede.
- När man känner sig nöjd med stamhöjden tar man fram den vassaste saxen ur kökslådan och klipper av toppen av plantan. Sen behöver man faktiskt inte göra särskilt mycket mer! Härifrån så kommer sticklingen nämligen skjuta ut två stycken grenar, som man i sin tur klipper ner när vart tredje bladpar ungefär. Efter en stund blir buskaget så pass tätt att det liknar en trädkrona – lite som Dr. Westerlundaren på bilden nedan!
Så sköter du om din uppstammade pelargon
Under hela projektets gång sköter man om pelargonen precis som vanligt. Dock viktigt att komma ihåg att plocka bort nya bladskott som dyker upp. Såvida man inte siktar på en lite mer vildvuxen look, alltså.
För att stammen ska växa sig så tjock och stark som möjligt är det viktigt att uppmuntra förvedningsprocessen genom att utsätta växten för “väder och vind”. Det gör man enklast genom att ställa ut växten på balkongen, alternativt genom att placera den bredvid ett öppet fönster när det blåser på andra sidan rutan. .Ett tredje alternativ är att själv skapa väder och vind av ett lite mer konstgjort slag – en köksfläkt kan återskapa en storm klass 2, eller så kan man helt enkelt ruska om krukan någon gång i veckan!