Ha palettblad utomhus

Att beskära palettblad – så gör du!

Frågefredag! Ett mycket efterlängtat sådant dessutom, då det på sistone har ramlat in en himlans massa mail på samma tema – att beskära palettblad. Låt oss slå ett kik på ett av dem:

Hej Plantbyrån,

Sitter med ett deppigt palettblad och vet inte riktigt vad jag ska göra… Vill egentligen klippa men vågar inte? Kan inte ni skriva ett inlägg och förklara hur var osv? Evigt tacksam!

Såklart kan vi det! Vi börjar med…

Varför ska jag beskära mitt palettblad?

Bra fråga! Rimlig fråga också, speciellt om man är grön på det gröna och främst kopplar samman aktiviteten med äppelträd, trötta häckar och kanske pelargoner på sin höjd. Egentligen finns det nog lika många svar som det finns paletter i världen, men främst handlar det om att man vill få palettbladet att bli buskigt och fint. Många sorters palettblad har nämligen tendens att skjuta i höjden likt en växtbaserad telefonstolpe utan att få så mycket som en flisa till förgrening, och är man inget fan av den tämligen raka looken så är det bara ett möte med sekatören som kan få ordning på saken. Genom att klippa ner grenarna ovanför ett bladfäste kommer två små skott att kika fram på vardera sida av stammen, vilket på sikt skapar både volym och ett tätare buskage. Enkelt, snabbt och effektivt!

Beskära palettblad - china rose
Ett väldigt litet palettblad som har klippts ner vid den röda ringen. De två grenarna som sticker ut på vardera sidor av stammen är den nya tillväxten (förgreningen). Ju fler grenar, desto buskigare planta.

En annan vanlig orsak till beskära ett palettblad är att skaka liv i vintertrötta och tämligen avklädda exemplar när solen gör sin återkomst. Ett gynnsamt inomhusklimat till trots så ringer tyvärr den biologiska klockan hos de flesta sorter i början av hösten, och hur mycket man än pysslar om dem så slutar de ofta med ett bladras som heter duga. Surt, men så är det! Vill man så kan man alltså rivstarta växtsäsongen vid ljusets återvändo genom att klippa ner samtliga grenar så långt ner mot huvudstammen det bara går. På så sätt hjälper man tillväxten att kicka igång samtidigt som man inte behöver bo med en zombie ända fram till midsommar. En riktig dubbelvinst kan man gott säga!

När kan jag beskära mitt palettblad?

När det passar att påbörja beskärningsprojektet beror lite på vad man har för syfte med friseringen. Att klippa ner en vildvuxen gren eller två kan man göra lite när som helst, medan en fullständig makeover helst bara ska ske under vår- och sommarhalvåret. Växterna går nämligen i ide under vinterns mörka månader och då vill de, ganska förståeligt, helst inte bli störda. Känner man sig inspirerad av läsningen går det alltså alldeles utmärkt att ta telefonen under armen (eller laptopen om man är lagd åt det mer stationära hållet) och påbörja projektet redan nu, så länge man kan hålla saxen i styr!




Beskära palettblad – så gör du

Steg ett: förbereda

Så hur göra man då rent praktiskt för att beskära ett palettblad? Jo – man börjar såklart med att förbereda aktiviteten genom att plocka fram palettblad, sticklingsvas och valfritt beskärningsverktyg. Bäst är det att använda en sekatör för att inte riskera att klämma sönder stammen. Har man ingen sådan går det minst lika bra med den vassaste kniven i kökslådan.

Steg två: planera

Med klar sikt över hela växten och gott om spelrum för både saxklipp, kruksnurr och sticklingsnedfall är det dax att gå in i projektets andra fas – planeringen. Ett onödigt steg kan man tycka, men faktum är att det är superviktigt att ha en klar och tydlig målbild innan man sätter igång. Klipper man av toppen av plantan går det ju liksom inte att sätta tillbaka den igen, hur mycket man än ångrar sig! Här gäller det alltså att ta en stund för att inspektera paletten in i minsta detalj och fundera över hur man vill att den ska se ut. När man är färdig har man kanske kommit fram till att…

  • … paletten är tillräckligt buskig och fyllig men är lite för högvuxen för ens smak. Då gör man en mental eller fysisk markering i den höjd som känns bra.
  • … paletten är fyllig i bladen men lika rak som en nyinförskaffad fiolfikus från Ica Maxi. Då kan man istället sikta på att klippa ner de grenar som finns till hälften ungefär. På så sätt dubblar man volymen på sikt. 
  • … paletten inte bara är rak och tråkig, utan även tämligen avklädd efter en hård vinter spenderad alldeles för långt ifrån den stora lampan i skyn. Då är det storröjning som skrivs upp på schemat där varje gren ska stumpas ner så att bara ett eller två bladfästen finns kvar efter huvudstammen. Läskigt men effektivt om man inte vill leva med en zombie i fönsterkarmen. 




Steg två-och-en-halv: förbereda

En annan bra grej att göra under planeringssteget är att förbereda sig mentalt inför det som komma skall. Att beskära ett palettblad (eller annan växt för den delen!) har nämligen tendens att bli något av en känslomässig berg-och-dalbana med både magont och katastroftankar som följd. Ömsom har man tagit för lite, ömsom har man tagit för mycket, och allt som oftast slutar det med en uppgiven suck och ett diffust mumlande om att ”Jahopp, då var det väl komposten nästa då”. Men! Faktum är att palettblad är starka som få och faktiskt mår bra av att få sig en rejäl omgång med saxen. Men behöver alltså inte vara rädd för att begå lagbrott av värsta slag, trots att växten ser ut som kom-och-hjälp-mig.

Steg tre: beskära

Sen är det bara att köra loss! Hur man går till väga bestämmer man själv, men lättast brukar det vara att arbeta uppifrån och ner, utifrån och in. På så sätt är chansen minimal att en riktig höjdargren råkar falla bort i bara farten. Vad som däremot inte är lika valfritt är var på stammen man ska klippa någonstans. Max en halv centimeter ovanför bladfästet ska det vara, varken mer eller mindre. Se bilden högre upp i inlägget. Och som sagt – man ska verkligen inte vara rädd för att ta i ordentligt. Ingen minns en fegis!

Steg fyra: förvalta

När man känner sig klar återstår bara att tacka växten för ett gott samarbete, ställa tillbaka den på sin ursprungliga plats och låta den återhämta sig i lugn och ro. Sen är det den långa väntan som börjar! Eller ja, lång och lång. Drygt någon vecka brukar det ta för tillväxten att kicka igång, lite beroende på väder och säsong. Under tiden kan man fortsätta att sköta om paletten precis som man brukar – mer om det kan man läsa här. Sticklingarna går lättast att rota i vatten tills de är tillräckligt stora att planteras om i en vanlig kruka.


Så var det med det! Hur brukar du beskära ditt palettblad – på samma sätt eller med någon superfräsig teknik? Lämna gärna en kommentar och berätta!

  1. Hej!
    Har 1 år gammal palettblad som jag vill plantera om o beskära.
    Min fråga: ska jag plantera om blomman först o beskära den sedan? Blomman är buskig.
    Tack på förhand.

    1. Hej Gunnel!

      Beskära först och plantera om sedan låter som en bra ordning tycker jag. 🙂

      Lycka till!

      /Sofia

  2. Hej!
    Min palettblad är mer en flerstammig klängväxt än buske men jag tänkte klippa den!
    Det är låååånga stammar med en buskig topp.
    Kan jag klippa av dessa & lämna tomma stjälkar?
    Kan jag stoppa tillbaka de buskiga delarna i krukan igen eller behöver de rota sig separat i vatten?
    Tack på förhand 😊

    1. Hej Lotta!

      Så härligt det låter med ett så stort palettblad. Jag tycker absolut att du ska beskära det om du känner för det – med lite tur får plantan en spark i baken och börjar producera blad på de tomma grenarna :).
      Sticklingarna kan du stoppa ner direkt i jorden.

      Lycka till!

      /Sofia

      1. Ang. att stoppa dem direkt i jorden tycker jag det går fortare att rota dem i vatten och sen plantera dem. De tenderar att sloka rätt rejält i flera dagar och pausa tillväxten om man sätter dem direkt i jord medan de klarar förflyttningen vatten-jord som om inget hänt.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp