Palettblad: skönheten från öst

SponsorInlägget innehåller reklam genom annonslänkar Wexthuset.

Har du någon gång varit på ett sticklingsbyte kan jag till 100% garantera att du har stött på palettblad. Denna färgklick till växt har på senaste tid blivit riktigt populär och syns i vart och vartannat fönster här nere i Malmö. Inte så konstigt med tanke på att palettblad är riktigt trevliga växter, enkla att sköta om och producerar sticklingar ”en masse” – perfekt för alla som inte känner sig så säker i sin roll som plantförälder eller inte har så mycket tid för att sköta om krukväxterna. 

Så sköter du om din palettblad

🌱 När du kommer hem med din nya palettblad (och förhoppningsvis försäkrat dig om att den är frisk och fri från ohyra) är det bra att börja med att skola om den. Plantera i vanlig blomjord och vattna. Slokar den de första dagarna är det helt normalt – det tar alltid lite tid att komma till rätta när man precis har flyttat!

🏡 Precis som de flesta växter är det bra att plantera om palettbladet en gång om året, allra helst på våren. Fyll på med ny, färsk jord i en något större kruka (runt 15-20% brukar vara en bra tumregel) och plantera om. 

☀️Palettblad är riktiga soldyrkare som mår som bäst när de får många ljustimmar, året runt. Allra bäst trivs de med placering i väst eller öst, men söderfönster går även bra för många exemplar. Får den bruna brännskador på bladen kan den gärna omplaceras till ett lite mindre soligt läge.
💧 Palettblad dricker mycket vatten så det gäller att hänga med i svängarna, speciellt på somrarna. Är man osäker på när ens palettblad vill ha vatten finns det ett litet knep att ta till – när bladen blir slappa och börjar slokna är det dags för en ordentlig törssläckare. Duscha växten kan man göra om man vill, men det är inget måste. Undvik att ställa tillbaka palettbladen i fönstret när bladen fortfarande är blöta för att undvika brännskador. 

🍴 Under tillväxtperioden (alltså drygt mars – november, lite beroende på vart man bor) vill palettbladen gärna ha näring dryga varannan vecka. Under viloperioden november – februari räcker det med en gång var fjärde – sjätte vecka.

Att köpa palettblad

Har man inte turen att kunna byta sig till en palettbladsstickling går det såklart att köpa fullvuxna exemplar i butik. Främst är det då blomsterhandlar som gäller, men man kan även vända sig till nätet om man vill spara tid, ork och bussbiljetter. Eller om man kanske är ute efter en speciell sort eller färg! Vill man ha tips på affärer har Wexthuset kanske nordens största sortiment av bra kvalité. Tips tips!

Sticklingar

Du kan föröka din palettblad genom…

–> Topp eller sidoskott: Klipp ner en gren med minst två – tre bladpar. Rota i vatten eller jord (vatten är ofta att föredra).

–> Fröer: Om du låter palettbladen gå i blom kan du klippa av blomstängeln och låta den torka. När blommorna har blivit bruna och trillar av kan man pilla fram små svarta fröer. Behöver inte torka innan de planteras.

Plantbyrån, skötsel palettblad
Denna vattenrotade stickling har utvecklat bra med rötter och kan planteras i jord utan problem.

Vanliga frågor om palettblad

Vad gör jag när min palettblad börjar blomma?

När palettbladet börjar blomma producerar den knappt några nya blad och tappar ofta sin färg och lyster. För att motverka detta kan du knipsa av blomsterstängslen så fort den dyker upp. Vill du låta palettbladet gå i blom för att ta fröer kan du läsa om hur man gör det under rubriken “sticklingar”.

Varför bleknar min palettblad, eller tappar färg?

En stor anledning till att palettblad tappar färg är att den står för mörkt. Testa att flytta växten till ett ljusare ställe och se om det blir bättre. Om bladen först bleknar och sedan faller av, se nästa fråga. 
Hur får jag en tät och buskig palettblad?

Vill du få en riktigt tät och fin planta ska den klippas ner mycket och ofta. När du klipper ner palettbladet precis ovanför ett bladpar kommer växten att förgrena sig och växa ut åt två håll istället för att fortsätta växa rakt upp. Ju fler ställen du klipper ner den på = ju fler grenar = tätare planta. Easy peasy! 

1) Här har sticklingen klippts ner och förgrenat sig. Ju fler förgreningar, desto tätare planta.
2) Bra ställe att klippa ner sticklingen – precis ovanför ett bladpar. Toppen kan rotas och sedan planteras.

Vad gör jag när min palettblad tappar blad?

Det är fullt normalt att palettblad tappar blad efter ett tag. När plantan växer orkar den inte hålla alla blad vid liv och tappar därmed vissa blad – ofta de längst ner på stammen. Det kan man tyvärr inte göra något åt, utom att gilla läget. Men! det är viktigt att försäkra sig om att bladförlusten verkligen är naturlig och inte är symptom på att palettbladet inte mår bra. Om växten får för mycket vatten eller för lite näring 

Kan man ha palettblad utomhus?

Palettblad trivs utomordentligt bra utomhus under sommarhalvåret och gör sig fint både på balkonger och terasser. Se bara till att göra en stor ohyrekontroll innan den tas in igen!

Kan man stamma upp palettblad?

Ja, det går alldeles utmärkt! Vill du veta mer om hur man stammar upp palettblad, eller en annan växt för den delen, finns det en guide över det här.

Upp