Skötsel Calathea

Calathea – växtrikets största diva

SponsorInlägget innehåller reklam i form av en annonslänk till Lalaplants

Få växter har haft en sådan raketkarriär som släktet calathea: från obskyrt samlargrönt till att vara på allas läppar snabbare än man hinner säga orbifolia. Inte så konstigt när man tänker efter – de vackra, iögonfallande bladen kommer i ett oändligt antal färger, storlekar och mönster. Nog finns det något för alla! Vad som däremot ofta kommer som en överraskning när plantan väl har gjort sig hemmastadd är att calathea är en riktigt tjurigt släkte som sätter sig på tvären så fort de inte får som de vill. I kombination med en bristande kommunikationsförmåga växter och människor emellan blir det alltså lätt skarpt läge om man vill att växten ska bli långlivad.

Som tur är går det mesta att lösa med kärlek, tid och lite jävlar anamma. En bra sak att ha i åtanke är calatheans tropiska ursprung. Ledorden för att få en fin, välmående växt är alltså fukt, filtrerat ljus och åter fukt. Klarar sig inte växten efter första försöket – på´t igen bara! Med lite erfarenhet lär man dig snabbt att läsa av växtens signaler och får en långvarig plantkompis.

Så sköter du om din Calathea

🌱 Hemkomst

När man först kommer hem med en sprillans ny calathea är det toppen att plantera om den. På så sätt kan man säkerställa att växten är frisk, rötterna i gott skick och att substratet är fräscht och fullt av näring. Vanlig torvbaserad påsjord går bra, men allra bäst är det om man kan göra en egen, väl dränerande mix som lagrar vatten utan att låta jorden bli allt för tungt. En bra utgångspunkt är:

  • 1 del påsjord
  • 1 del dränerande substrat (perlite, pimpsten, lecakulor…)
  • 2 delar kokosfiber

När omplanteringen är klappad och klar återstår bara att vattna och låt växten stå orörd några dagar. Skulle den se hängig ut är det helt i sin ordning – det tar på krafterna att flytta!

🏡 Omplantering

Likt de flesta andra växter vill calatheor gärna bli omplanterade en gång om året, gärna på våren när solen gör sin återvändo. Byt då ut allt gammal jord och plantera om i nytt, fräscht substrat. Har man aldrig planterat om tidigare finns en fullständig guide över aktiviteten här. Då calatheor sällan växer sig särskilt stora brukar man inte behöva byta ut krukan varje år, men när det väl är dax brukar en eller två storlekar större bli lagom.

☀️ Placering

Rakt på sak: calatheor ä-l-s-k-a-r ljus men h-a-t-a-r sol. Japp, så är det! Här gäller det alltså att hitta det perfekta läget där växten får tillräckligt med energi för att trivas och må bra, samtidigt som det absolut inte får bli för mycket strålkontakt av starkaste slag. Var exakt ett sådant ställe kan befinna sig är omöjligt att säga då ingen verkar ha lyckats tämja denna donna, men en bra utgångspunkt brukar antingen vara en fönsterkarm i öst/väst, eller i ett riktigt ljust rum någon meter in från närmaste fönster. Skadade blad går tyvärr inte att rädda så det är bättre att börja med att ställa växten lite för mörkt för att vara på den säkra sidan. Under vinterhalvåret står calatheor gärna under en växtlampa om möjligheten finns. Känner man sig inte hemma bland watt, lumen och lux finns det ett helt inlägg tillägnat ämnet här.

💧 Vattna

Som om placeringen inte vore knepig nog är calatheor även riktigt kinkiga när det kommer till vattenintaget. Fuktig jord dygnet runt är det enda som passar, men inte allt för fuktig – då är hatten på hyllan innan man ens hunnit säga vattenkanna. Tycker man att det känns svårt så finns det, som tur är, en rad olika hjälpmedel man kan ta till. En ytterkruka med dräneringshål, en jordmix fylld med perlite/pimpsten och överseende för att saker och ting kan bli fler till exempel! Ett annat alternativ är att investera i en fuktmätare som säger åt en när det är dags att vattna. Funkar toppen så länge bara består av vanlig planteringsjord och inget annat!




🍴 Näring

En dos näring var eller varannan vecka under våra ljusa månader räcker gott och väl för att hålla calathean mätt och belåten. Flytande eller fast form väljer man helt själv – i och med att växten vill ha mycket vatten spelar det ingen större roll. Står växten mörkt under vintermånaderna behöver den i stort sätt ingen näring då, medan de som bor under belysning gärna får sig en mindre måltid varannan månad.

Ta sticklingar av en Calathea

Du tar sticklingar på calathea genom…

Rotdelning: Knepigt vare’ här! Till skillnad de flesta andra krukväxter som figurerar i våra hem kan man inte föröka en calathea genom klipp-och-klistra metoden. Istället är det bara upprivning i ordets båda bemärkelser som gäller. Önskar man föröka växten måste man alltså först ta upp den ur krukan och lossa på all jord för att sedan klippa loss ett rotkluster med en sekatör eller sax av vassaste slag. Lite svårt att fånga på bild, men har man växten i handen är det supertydligt var man ska saxa någonstans. När man känner sig färdig kan sticklingarna rotas i jord, vatten eller leca beroende på vad man själv föredrar. Det var det!

Moderplantan till vänster, bortklippt stickling till höger (det kluster som sitter precis bakom tummen på första bilden)

Att köpa en Calathea

Trots att det finns enormt antal calatheor hemma i våra fönsterkarmar kan det ibland verka snudd på omöjligt att köpa på ett eget exemplar ute i handeln – speciellt om man har siktet ställt på en särskild sort. Märkligt, men så är det! För att både spara tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med en diva eller två. Vill man ha tips på affärer är Lalaplants ett riktigt starkt kort. Webbutiken är baserad i Stockholmsområdet och drivs av ett gäng riktiga växtnördar som jobbar stenhårt för att maxa både sortiment och kvalité.

Vanliga frågor om Calathea

Är calathea giftig för katter, hundar eller människor?

Beror på! Då calathea är ett helt släkte är det bäst att kolla upp vad som gäller för ens specifika växt. Två bra ställen att söka på är den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA samt svenska Giftinformationscentralen. Generellt sett verkar släktet varken vara farligt för varken två- eller fyrbenta individer, men bäst är det att slå en signal och höra om någon skulle råka få i sig en tugga eller två.

Hur får jag min calathea att bli ”buskigare”?

Då calatheor inte går att förgrena genom att klippa ner bladen är det bara samplantering som gäller om man vill att växten ska få ett fylligare utseende. Detta kan man antingen fixa själv genom att köpa två eller flera divor och plantera i samma kruka, eller så låter man naturen ha sin gång och väntar på att ursprungsmorsan ska skjuta ut nya blad. Svårare än så är det inte!

Hjälp! Min calathea får bruna kanter – vad ska jag göra?

Ja, vad säger man mer än välkommen till klubben? Tyvärr så är smeknamnet ”krukväxternas dramaqueen” ett välförtjänt sådant, och de flesta samlare får förr eller senare problem med just bruna kanter i någon utsträckning. Det enda ordentliga sättet att få bukt med problemet är genom att höja luftfuktigheten i rummet. Detta kan man antingen göra genom en ordentlig luftfuktare eller någon mer hemmasnickrad metod. En lite mer invasiv lösning består av att klippa bort kanterna på de drabbade bladen. Funkar förvånandsvärt bra men är som sagt ingen särskilt hållbar metod.




Och min Calathea får bruna fläckar på bladen – vad ska jag göra?

Samma som ovan! För det mesta är även bruna och gula fläckar en protestaktion mot ett allt för torrt inomhusklimat, som bara går att lösa genom att pumpa luften full av vatten. Här kan man dock börja med att ställa växten på en någon mörkare plats innan man springer till affären med plastkortet i högsta hugg – det kan nämligen vara så att fläckarna är brännskador orsakade av för mycket närkontakt med den stora lampan i skyn,

Calathea eller Kalatea?

Kalatea på svenska, Calathea på engelska och latin!

Upp