Elefantöra
Skötsel elefantöra

Ta sticklingar av elefantöra – så gör du!

Då var det dax! Dax att plocka fram saxen ur kökslådan och syna ytterliggare en av våra mest populära krukväxter i sömmarna. Förgreningssömmarna alltså. Och dagens hedersgäst? Tja, det är ju ingen mindre än kungen av krukväxtdjungeln själv – elefantörat! Att ta sticklingar av elefantöra är ju, precis som de mesta annat inom krukväxtvärlden, en sån där svårlätt aktivitet där man gärna ska ha koll på ett och annat. Häng med så slår vi ett närmare kik!

✂️ En (tämligen kort) materiallista

För att ta sticklingar av ditt elefantöra behöver du…

 • Ett elefantöra av modell större (gärna med rediga minifanter som sticker ut ur jorden)
 • Sekatör eller riktigt vass sax
 • Något att rota sticklingarna i – en liten kruka eller mindre vas till exempel
 • Vatten eller jord, beroende på hur man önskar rota sticklingen (mer om det lite längre ner)
När kan man ta sticklingar av elefantöra?

När på året man kan ta sticklingar av elefantöra beror helt och håller på var man tänker ta sticklingarna ifrån. Vi kommer att gå igenom detta lite längre ner i texten, men kort sagt så kan man föröka ett elefantöra på två olika sätt – antingen genom att saxa huvudet av växten, eller genom att skära loss minifanterna som dyker upp vid plantans rötter. Är det bebisryck som står på schemat behöver man inte ta hänsyn till varken väder eller vind, medan en halshuggning helst bara ska ske under våra ljusa vår- och sommarmånader. Under vintern går växten nämligen in i ett slags viloläge och har (något förståeligt) svårare att återhämta sig från det trauma det ändå är att få toppen avknoppad. Summa summarum kan ynglingarna alltså flytta ut när som helst, medan huvudet helst ska bo kvar mellan oktober-mars ungefär.

Så tar du sticklingar av elefantöra

 • Då kör vi igång då! Vägen till en utökad sticklingssamlig börjar som vanligt med att plocka fram projektets samtliga delar, det vill säga öra, sax och kruka eller vas. Orkar man är brukar det vara lättast att samla hela alltet vid en plats med gott om svängrum (ett bord eller en köksbänk till exempel) för att kunna snurra, vrida och klippa fritt. Med det sagt går det självklart superbra att genomföra projektet direkt i fönsterkarmen om krukan är för tung, eller om man precis har dammsugit och känner sig rent golv + jord verkligen inte är lika med sant.
  a
 • Låt oss börja med det vanligaste sättet att ta sticklingar av ett elefantöra, alltså att klippa bort de minifanter som poppar upp i krukan. Här är det viktigt att inte vara för snabb. Bebisarna ska vara rediga i storlek och ha minst ett par väl utvecklade blad var för att det inte ska bli för pyttigt att arbeta med. Om storlekskontrollen är godkänd återstår bara att plocka upp växten ur krukan, lossa på jorden så att ”navelsträngen” synd klart och tydligt och sen klippa loss sticklingen så långt intill moderplantan det bara går. På så sätt maximerar man området minifanten har tillgång till för att skjuta ut nya rötter, vilket är toppen för återhämtningen.
  a
 • Men! Står man vid fönsterkarmen med fötterna mot den nydammsugade parketten och funderar på att senarelägga projektet pga det tidigare uttryckta rent golv + jord verkligen inte är lika med sant, så kan man alltid bara köra ner saxen i jorden så nära moderplantan det bara går, be en stilla tanke, saxa loss och hålla tummarna för att det var navelsträngen som klipptes och inget annat. Helt ärligt nu så gör nog de flesta såhär typ hela tiden oavsett antal dammråttor i hörnen, och faktum är att man faktiskt klipper rätt 99% av alla gånger. Och skulle det vara så att det var en rot som gick itu är det inte hela världen. Växten har många och klarar sig väl med ett trasigt vattenrör. För det mesta i alla fall!
  a
 • En alternativ metod för att föröka ett elefantöra går ut på att klippa ner toppen av plantan. Tjoff poff, rakt av bara! Tekniken funkar allra bäst om man får akut sticklingssug kort efter att en tidigare kull minifanter har flyttat ut, eller om växten är lång och avklädd och mest ser ut som kom och hjälp mig. Håll då ett stadigt grepp kring de översta bladen och gör ett snabbt snitt så långt ner på stammen som känns bra. 8-10cm brukar vara lagom. Om sticklingen har blad ända ner till snittet kan man gott plocka bort de nedersta exemplaren för att undvika både mögel och flaskbåtseffekt om man tänker rota i vatten. Och på tal om vatten…
  a
Storörat med bebisar till vänster, och en nyseparerad minifant till höger.

Att rota en stickling av elefantöra – jord eller vatten?

Jahopp! Då var minifanterna utflyttade, toppen avknoppad, sticklingarna sticklade och alla är glada och nöjda. Förutom en själv då, som står med sprillans nya små liv i ena handen och kanske världens jobbigaste dilemma i den andra. Japp, vi har kommit till alla växtälskares mest huvudbrydda vägskäl: jord… eller vatten? Vatten eller jord? Kruka eller vas, vas eller kruka? En frågeställning lika gammal som växtintresset själv, och självklart finns det bara ett enda svar på frågan: man väljer själv! I samförstånd med sticklingarna, såklart.

Så är det alltså – det spelar ingen som helst roll för sticklingarnas skull om de rotas i jord eller vatten. Inte heller kommer de att växa snabbare, må bättre eller få klarare färger om man väljer det ena alternativet framför det andra, Istället gäller det bara att köra på det man tycker känns bäst, eller som finns närmast till hands. Så länge man gör det ordentligt! Rotar man i vatten ska det bytas ut varje dag, och en luftig mix är det enda som gäller om man föredrar att bli smutsig om händerna. Såjord funkar bäst, men man kan också göra en egen blandning om man föredrar det.
Plantera och sköta om sticklingar av elefantöra

Sen är det bara att vänta! Drygt någon vecka brukar det ta för rotningen att komma igång, och därefter ytterligare någon vecka för bladproduktionen att återupptas. Under hela processen vill sticklingarna skötas om på ganska exakt samma sätt som moderplantan, det vill säga:

 • Ljust men inte i direkt solljus. Någon meter från ett fönster brukar bli bäst.
 • Få gott om vatten. Jorden ska alltså aldrig torka upp om sticklingarna rotas i kruka.
 • Husera i ett relativt fuktigt klimat. Går att lösa genom att trä en plastpåse över krukan/vasen om man har det väldigt torrt där hemma.

Hur lång tid man sedan ska vänta med att plantera om sticklingarna till ett lite mer permanent boende bestämmer man själv, men helst ska minst ett par nya blad ha kikat fram innan flytten är aktuell. Plantera då om dem i en lagom stor kruka fylld med vanlig planteringsjord. Om möjligheten finns kan man även slänga ner en näve perlite eller pimpsten och blanda runt. Sen är det bara att hitta en permanent plats till ytterligare en grön familjemedlem!


Det var det! Sitter du på några supertips för att eller sköta om sticklingar av elefantöra? Lämna gärna en kommentar och berätta! Vill du läsa mer om elefantöron har Plantbyrån inlägg om:

Så sköter du om ditt elefantöra

Elefantöra som tappar blad – tre orsaker och åtgärder

Plantera om ditt elefantöra – så gör du!

Upp