Plantera om elefantöra

Plantera om ett elefantöra – så gör du!

SponsorInlägget innehåller reklam i form av en annonslänk till Granngården

Jahopp, då har det blivit dax. Eller ja, dax och dax. Hög tid har det väl snarare blivit! Hög tid att plantera om elefantörat alltså, efter att i flera veckor ha ignorerat de arma små rötter som sticker ut ur krukan och bara bönar om att åter få bli nerbäddade under jordens varma täcke. Och då är det klart att vi hjälper dem på traven! Dessutom är ni många som mejlar in och undrar om det är något speciellt man ska tänka på när man ska plantera om ett elefantöra, så låt oss ta två flugor i en smäll och se hur man gör!

När ska man plantera om ett elefantöra?

Låt oss ta det från början ! Om man nu inte drabbats av akut krukkatastrof är den bäst att plantera om ens elefantöra på våren när solen återvänder och energin ligger på topp. Med det sagt så händer det ju att man känner ett akut sug, behov eller begär att plantera om ens elefantöra. Och då är det bara att ge sig hän till alla känslor! Om möjligt är det bra att undvika en omplantering mitt i värsta norrlandsvintern i och med att den infaller mitt i växtens viloperiod, annars går det bra lite när som helst under året om man verkligen inte står.
Vilken jord ska man använda?

Bra fråga! Vilken jord man väljer rent märkesmässigt spelar ingen roll, däremot är det jätteviktigt att jorden är dränerande. Elefantöron trivs nämligen som bäst i substrat som inte håller vatten – den totala motsatsen till torvbaserade påsjord. Därför är det starkt rekommenderat att blanda upp jorden med en liten hjälpreda som ser till att vattnet inte lagras allt för länge i jorden. Det dränerande substratet minimerar även risken för överbevattning vilket är toppen för alla oss tom har tendens att komma hem till brandgula blad med jämna mellanrum. Jag brukar använda pimpsten eller perlite, men har man något annat hemma kan man använda det istället. Drygt 30% av den totala jordmängden räcker gott och väl!

Perlite växter Plantbyrån
Perlite

En liten inköpslista inför omplanteringen blir alltså:

 • En kruka, helst terrakotta
 • Påsjord av valfritt märke
 • Minst ett dränerande substrat – perlite och/eller pimpsten är bäst i det här fallet. Båda går att köpa för en billig peng inne hos Granngården.

Hur gör man för att plantera om ett elefantöra?

Först – vräkning

Första steget i att plantera om ett elefantöra är såklart att ta ut växten ur krukan. Eller nej – första stegen är att se till ha ett praktiskt underlag där man ska hålla på (svart soppåse eller stor bricka till exempel) för att inte behöva dammsuga jord tills man dör. Därefter kan man ta ut växter ur krukan. För det mesta är detta Om växten har varit bofast ett tag kan det hända att rötterna har vuxit sig så stora att det helt enkelt inte går att gå ut den ut krukan. Vräkningen är även ett ypperligt bra tillfälle att ta sticklingar på ett elefantöra om utöka samlingen.

Sen – plantering

Okej! Med en tredjedel av arbetet avklarar har det blivit dax att fylla krukan. Som tidigare konstaterat så vill elefantöron helst bo i en mix av drygt 30% dränerande substrat och 70% jord eller annat liknande material. Vill man så kan man ta fram decilitermåttet och skopa på, men helt ärligt går det ganska så exakt lika bra att bara hälla i var tredje näve perlite eller pimpsten. Har man ett pålitligt ögonmått kan man även gå efter det. Fyll krukan till drygt två tredjedelar och rör sedan runt lite med handen så att det dränerande substratet blir jämnt fördelat.

Sist – inflyttning

Nästan klara! Plocka fram växten och stoppa ner den i krukan. Rent visuellt är tycker de flesta att det är snyggast att centrera växten, men vill man istället plantera den ute vid kanten går det också bra. Om rotsystemet är vildvuxen och svårt att få ner kan man alltid ”samla ihop” det till ett litet paket och sedan stoppa ner det en bit ner så att det hålls på plats. Fyll på med jord och dränerande material upp till kanten utan att packa substratet för hårt. Svårare än så är det inte!
Efterskötsel och annat bra att tänka på

Med planteringsarbetet klappat och klart återstår bara att vattna växten ordentligt för att jord, dränerande material och eventuellt terrakottakrukan ska kunna mättas på fukt utan att för den sakens skull lämna växten törstig och miserabel. Tänk på att inget näring behöver tillsättas de två första månaderna.

Sen då? Tja, sen är det väl bara att njuta av en god dags arbete och vara riktigt nöjd med insatsen. Om växten lite tjurig och hängig de följande dagarna är det helt normalt – det tar på krafterna att byta bostad!

 1. Trevligare växt än elefantöra får man leta efter! Undrar bara hur du gör när du delar den? Min kruka är full med små ” bebisar”. Hur gör jag flytten från mamma så bra som möjligt för det lilla skottet?

  1. Hej Aulikki,

   Visst är det så! Att flytta över bebisarna är lätt som en plätt – skär bara av roten (”navelsträngen”) så långt intill moderplantan det bara går, och rota sedan sticklingen i väl dränerande jord / vas med vatten. Brukar vara lättast att göra när man planterar om storörat =)

   Lycka till!

   /Sofia

 2. Hej tack för goda råd och tips för elefantöra. Jag har bara en fråga vilken storlek ska krukan vara? Jag har en elefantöra som är mellanstor nu.

  1. Hej Mueanfan!

   Det är alltid svårt att säga exakt hur stor krukan ska vara utan att ha sett växten som ska flytta in, men om elefantörat är av ”vanlig” vuxen storlek (tänk 10-12 blad kanske) så tycker jag att en kruka på drygt 15cm i diameter brukar bli lagom. Bäst brukar det dock bli att testa att stoppa ner växten i krukan – ser de bra ut brukar det bli toppen.

   /Sofia

 3. Tack för tipsen! Omplantering är INTE min favorit, men till och med jag blir sugen på att låta mina stackars öron flytta till större. ❤️

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp