Skötsel garderobsblomma

Garderobsblomma – de mörka hörnens räddare

SponsoredInlägget innehåller reklam i form av en annonslänk till Plantrédo

Om sifo hade ringt runt för att upprätta en lista över de tio vanligaste växterna i våra hushåll så hade många arter haft en given plats. Moderniteter som monstera, palettblad och elefantöra är några, men även andra plantor som inte figurerar lika ofta på diverse inredningsbilder och instagramkonton. Garderobsblomma till exempel! Denna fantastiska växt som ofta hamnar i skymundan när vi radar upp våra favoriter men som ändå finns hemma hos de flesta. En toppnotering som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet än den får i dagsläget.

En av garderobsblommans bästa egenskaper är att den är så himla mångsidig. Vill man ha en yvig och vildvuxen växt som insynsskydd i köket kan den vara det. Vill han hellre ha ett mindre exemplar på en piedestal i vardagsrummet är den lika glad för det. Kort eller lång, tät eller gles, grön eller svart – garderobsblomman är en sann kameleont som passar lika bra hos nybörjaren som hos den erfarne växtodlaren. Dessutom lever den riktigt länge om den sköts om med omsorg och kan föras vidare i generationer om man har tur. En riktig toppenväxt med andra ord!

Så sköter du om din garderobsblomma

🌱 Hemkomst

När man först kommer hem med en sprillans ny garderobsblomma är ens första uppgift att plantera om den. På så sätt kan man säkerställa att rötterna i gott skick och att substratet är fräscht och fyllt med näring. Vanlig torvbaserad påsjord går bra, men allra bäst är det om man kan göra en egen väl dränerande mix. En bra utgångspunkt är:

  • 3 delar påsjord av valfri sort
  • 1 del dränerande substrat (perlite, pimpsten, lecakulor…)

När omplanteringen är klappad och klar återstår bara att vattna och låt växten stå orörd några dagar. Skulle den se hängig ut är det helt normalt – det tar på krafterna att flytta!

🏡 Omplantering

Hur ofta en garderobsblomma ska planteras om beror lite på hur gammal den är. En purung liten stickling kan gott få lite ny jord mellan rötterna varje säsong, medan ett lite mer seniort exemplar nöjer sig med en flytt vartannat eller var tredje år. Byt då ut all gammal jord, och glöm för bövelen inte att blanda upp det med lite dränerande substrat. Känner man att det börjar bli lite trångt i krukan kan man alltid byta upp sig en storlek – drygt 15-20% större brukar vara lagom, men man väljer såklart helt själv efter tycke och smak. Har man aldrig planterat om en växt tidigare och undrar hur man gör finns det en utförlig guide att läsa här.

☀️ Placering

Valfritt vare’ här! Till skillnad från de flesta andra växter är garderobsblommor superflexibla när det kommer till placeringen, så pass att man i stort sätt kan ställa dem var man vill. Till och med i en garderob, om man känner för det! Bäst blir det dock om de bor ljust men inte allt för ljust. Detta kan vara allt från en fönsterkarm i öst eller väst till ett hyllplan en bit in i rummet. Vad gäller årets mörkare månader brukar växten inte behöva belysas på något särskilt sätt, men har man en riktigt stark lampa till övers tackar den såklart inte nej. Vill man läsa mer om växtlampor kan man göra det här.

💧 Vattna

Precis som med placeringen är garderobsblommor ganska så förlåtande när det kommer till bevattningen. En bra tumregel är att man ska vattna när jorden har torkat upp men inte torkat ut. Vet man inte när det är så kan man alltid ta till fingerknepet – kör ner ett finger i krukan och känn efter. Torrt? Då är det dax att vattna. Blött? Vänta ett par dagar till och se hur läget är då. Ett annat alternativ är att investera i en fuktmätare som säger åt en när det är dags att vattna. Funkar toppen så länge bara består av vanlig planteringsjord och inget annat!




🍴 Näring

Har man tid och möjlighet är det superbra att ge garderobsblomman en skvätt näring drygt varannan vecka under årets ljusaste månader. Vanlig näring från butiken funkar fint, gärna i en något svagare dos än den som står angiven på förpackningen. Under våra mörkaste månader är det fasta som gäller, med undantag för plantor som står under växtbelysning av starkaste slag. Då kan man gott ge en mindre portion vid enstaka tillfällen. Tänk på att inte ge näring de första veckorna efter omplantering – då är jorden redan tillräckligt fylld med mikro- och makroämnen!

Ta sticklingar på en garderobsblomma

Du tar sticklingar på min garderobsblomma genom…

Bladnedklippning: Tro det eller ej, men det enklaste sättet att föröka en svärmorstunga är genom… att klippa ned bladen! Japp, så är det. Garderobsblomman besitter nämligen nästintill magiska krafter och kan producera små, små skott från både bladfoten och stammen om man bara hjälper dem lite på traven. Så – börja med att plocka fram växt och den vassaste kniven i kökslådan, alternativt en sekatör om man har en sådan hemma. Saxar ska helst undvikas i det här fallet då den har tendens att klämma isär och orsaka mycket skada. Klipp sedan ner bladen så långt intill storstammen det bara. Alternativt – klipp ner en stambit mellan två bladpar. Klart! Rota kan man göra antingen i jord eller vatten – för växten spelar det ingen större roll. Tyvärr är själva rotningsprocessen ganska långdragen (tänk 2-3 månader innan några skott kikar fram) så det gäller att ta fram det stora tålamodet.

Nedklippt stambit som ska vidare till rotningsstationen

Rotskott: Vill man så kan man även föröka en garderobsblomma genom att lossa på skotten som dyker upp ur jorden. Är man ordentligt lagd gör man detta genom att ta upp växten ur krukan, lossa på all jord och klippa ”navelsträngen” så långt intill moderplantan det bara går. Men helt ärligt – vem tusan orkar det? Ett litet mer rimligt rotskottsseparerande går istället till som följande: dra en mental linje mellan skottet och storblomman, kör blint ner saxen vid mitten av sagda linje, klipp och hoppas på det bästa. När allt är klappat och klart kan sticklingen antingen rotas i jord eller vatten. Valfritt!

Att köpa en garderobsblomma

Trots att det bor ett enormt antal garderobsblommor i våra hem kan det ibland vara svårt att få tag på ett eget exemplar ute i handeln, speciellt om man är ute den åtråvärda ZZ Raven. Märkligt, men så är det! För att både spara tid, bussbiljetter och håret på huvudet kan det därför vara en god idé att istället leta på nätet om man önskar utöka växtsamlingen med en planta eller två. Vill man ha tips på affärer är Plantrédo ett riktigt starkt kort. Webbutiken är baserad i Stockholmsområdet och drivs av två riktigt växtnördar som jobbar stenhårt för att maxa både sortiment och kvalité. Vill man se deras växter i hemmamiljö är det bara att surfa runt här på Plantbyrån – ett flertal av våra gröna modeller kommer nämligen därifrån. Klicka här för att komma till deras utbud av garderobsblommor!

Vanliga frågor om garderobsblomma

Är garderobsblomma giftig för katter, hundar eller människor?

Ja, ja och åter ja för alla inblandade! Giftinformationscentralen skriker om att man absolut inte får äta växten, stoppa den i ögat eller ens komma i kontakt med dess vita saften utan en heltäckande skyddsdräkt och en dubbel uppsättning latexhandskar. Den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA är å andra sidan lite mer lågmäld, men googlar man runt lite är det samma restriktioner som gäller för både hund och katt.




Hur får jag min garderobsblomma att bli ”buskigare”?

Då garderobsblommor inte går att förgrena genom att klippa ner bladen är det bara samplantering som gäller för att få en ”fylligare” växt. Detta kan man antingen fixa själv genom att köpa två eller flera exemplar och plantera i samma kruka, eller så låter man naturen ha sin gång och väntar på att ursprungsmorsan ska sätta sidoskott. Svårare än så är det inte!

Hjälp! Min garderobsblomma får gula blad. Vad gör jag fel?

Åh, den eviga frågan. Svårt att säga utan att veta hur växten sköts om, men för det mesta handlar det om att man har gått loss lite väl mycket (eller ofta) med vattenkannan. Låt jorden torka upp ordentligt så brukar det lösa sig!

Garderobsblomma eller Zamiakalla?

Båda funkar!

Upp