Alltså, det här med att plantera om krukväxter, är inte det något av det jobbigaste som måste göras när våren står och knackar på dörren? Det känns lite som att ju fler växter man har, desto mer drar man sig för att längta efter solens återkomst. Jag menar – den logistiska planeringen som måste påbörjas redan i augusti månad. Tunga säckar som ska kånkas från växtbutiken hem till bostaden. Jorden på vardagsrumsgolvet som aldrig riktigt försvinner oavsett hur många gånger man dammsuger. Men! För växternas goda hälsas skull är det lite av ett nödvändigt ont som måste göras minst en gång om året. Och kanske lite för vår skull också. Man vill ju ändå kunna skryta med att pelargonerna är så vackra i år för att man varit extra noga med säsongens första skötselmoment!
Plantera om krukväxter – så gör du
Om det är dina första säsong som stolt plantförälder är det kanske även första gången du står inför uppgiften att plantera om krukväxter. Omplanteringen sker minst en gång om året och går ut på att byta ut den gamla, uttömda jorden mot ett nytt substrat. På så sätt tillför vi näring till växten som gör att den får tillräckligt med energi för att kicka igång den nya säsongen. Ett annat skäl till att vi planterar om växterna är på grund av de livsviktiga luftfickorna i jorden som försvinner efter ett tag. Genom att byta ut jorden ser vi till att rötterna alltid har tillgång till massvis av syre.
Du behöver egentligen inget mer än lite jord och kanske ett par handskar för att inte bli så förfärlig smutsig under naglarna. Perlite eller något annat dränerande substrat är också välkommet om man har det till hands. Så här gör du för att plantera om krukväxter:
- Ta upp växten ur krukan och häll ut jorden som ligger kvar i botten. Har man haft problem med till exempel sorgmygg eller andra tråkigheter under säsongen som gått kan man tvätta ur krukan med lite diskmedel. Då är man garanterad att de inte följer med in i det nya växtåret.
- Lossa på all jord som sitter kvar runt växtens rötter.
- Fyll krukan med ny jord, gärna utblandat med ett dränerande substrat.
- Stoppa ner växten och täck toppen med ytterligare lite jord.
I teorin är det inte svårare än så här, men det finns många detaljer som kan väcka frågetecken. Låt oss gå igenom ett par av dem!
Omplantering av krukväxter – vanliga frågor
När ska jag plantera om min växt?
Som så mycket annat när det kommer till gröna intressen finns det inget rätt eller fel. Du kan plantera om dina redan i mitten av februari, eller vänta till mars månad om du föredrar det – för växternas skull spelar det ingen jättestor roll. Jag brukar plantera om mina växter lite pö om pö när jag ser att växterna får nya blad. Genom den fräscha jorden får de en stor skjuts energi som verkligen behövs när de vaknar ur vinterdvalan.
Behöver alla krukväxter planteras om?
Inte alla, men de flesta. Växter som kan vara utan omplantering varje år är kaktusar av modell större samt växter som har många år på nacken och inte växer så värst mycket längre. Sen finns det inga negativa följder med att byta ut jorden, så gör det gärna ändå.
Ska jag byta krukan när jag planterar om mina krukväxter?
Beror lite på! Om rötterna ser ut att ha det trångt där nere, alltså om de har sökt sig ut genom dräneringshålen, ut mot kanterna eller fått rotsnurr är det bra att byta ut krukan. En tumregel är att man byter upp sig cirka 15% i storlek. Terra cotta är bra för växter som vill torka upp mellan vattningarna. Platskrukor passar bäst för växter som alltid vill stå lite fuktigt.
Vilken jord ska jag använda?
Vanlig blomjord eller såjord fungerar finemang. Sen är det bra om man kan tillsätta något typ av dränerande substrat som perlite eller pimpsten. Mängden beror på vilken typ av växt som ska bo i krukan, men dryga 15-20% för okänsliga växter som palettblad brukar vara lagom. Ju mer vatten växten vill ha, desto mer dränerande substrat ska man ha i för att jorden ska förbli luftig och fin.
Ska jag vattna direkt efteråt?
Absolut! Vattna rejält så att det rinner ut genom botten av krukan.
Andra tips?
- Ska du plantera om inomhus? Klipp upp en stor sopsäck och ha som golvskydd för att inte behöva sopa jord i all oändlighet.
- Har växten stått i en innerkruka och växt till sig rejält kan det vara enklare att klippa upp den än att snirkla ut rötterna ur hålen. Går ofta att få nya för en symbolisk summa från plantskolor eller blomsteraffärer.
- Ogillar du oinbjudna gäster? Ladda upp med nemablom och vattna med blandningen när du har planterat om. Då slipper du sorgmyggen som ofta flyttar in under våren.
- När du har planterat om en växt behöver den inte få näring på en 4-6 veckor. Då är jorden så full av micro- och macroämnen att den inte behöver få något tillsatt!