Odla palettblad inomhus: Så gör du

Odla palettblad inomhus: Så gör du!

Visste du att en av Sveriges i särklass mest populära krukväxter bär på en hemlighet? En riktigt stor hemlighet faktiskt, särskilt för alla oss som främst pysslar med grönt på den uppvärmda sidan av bostadens fyra väggar. Kanske har du själv hört tisslet och tasslet i växtbutikernas dunklaste hörn: Har du … hört? Från vem? Inte kan det väl stämma? Försökt närma dig med tassande steg, men fått vända på klacken med nyfikenheten bultande i bröstet när ett ack så vackert med alldeles för närgånget monsterablad prasslat mot jackan och avslöjat din närvaro. Så vad är det då frågan om? Jo, krukväxten är ingen annan än vår allas älskade palettblad. Och hemligheten? Att växten går att odla från frö – inomhus.

Okej, okej! En lite väl dramatisk situationsbeskrivning kanske, men faktum är att palettbladsfröernas välvilliga inställning till att inte bara växa utan även kläckas inomhus är föga känd för många krukväxtintresserade. Och synd det! Att odla palettblad inomhus är nämligen en riktigt trevlig aktivitet som passar odlingsintresserade oavsett ålder och färg på tummen. Dessutom är det ett väsentligt billigare alternativ till att köpa fullvuxna växter ute i handel – särskilt om man har många fönsterkarmar som ska fyllas med inneboende av grönaste slag. I samarbete med Impecta reder vi ut vad som gäller, hur man gör och vad man inte får missa!

📋 Inköpslista

För att odla palettblad inomhus behöver du

  • palettbladsfröer
  • pluggbrätte eller en mindre behållare med hål i botten (en avdankad vindruvslåda i plast funkar toppen)
  • en kruka på drygt 6-8 cm i diameter
  • en kruka på drygt 15 cm i diameter
  • lite blomjord
  • en skvätt vatten
  • en stor (med betoning på stor!) dos tålamod.

Allt klart? Då är det bara att sätta på odlingshandskarna så kör vi igång!

Lite praktisk information innan du börjar

Grotid: Att odla palettblad tar drygt tre veckor från jorddopp till första bladplopp. Därefter tar det ytterligare ett par veckor innan plantan är tillräckligt stor för att få en permanent plats i fönsterkarmen.

Odlingsperiod: För oss fönsterodlare går det bra att så palettblad dygnet runt, året om. Under årets mörkaste månader behöver fröerna dock lite hjälp på traven för att vakna ur sin dvala. En växtlampa eller två brukar göra susen!

Passande sorter: Eftersom palettblad är en relativt kompakt och lågväxt planta passar de flesta sorter att odla inomhus. Ett par personliga favoriter är:

  • Colocha rose, en rosa historia som för tankarna till valfritt flamencohak på spanska solkusten. Piffar upp vilken grå februaridag som helst! Finns här.
  • Fairway yellow är en lite mer kompakt palett med mindre blad som skiftar i gult och grönt. Som en växtbaserad version av glassen Solero shot, om du kommer ihåg den. Går att köpa här!
  • Superfine Rainbow Volcaon är precis så galen som den låter: stoora, rosa blad med en grönvågig bård ute i kanten. Så färggranna att de nästan lyser i mörkret. Finns här.
Palwttblad "Colocha Rose" från Impecta

För oss som vill handla sina fröer på nätet har Impecta många olika sorters palettblad att välja mellan. Där finns även krukor av storlek mini, växtlampor och annat användbart som kan vara svårt att få tag på om man exempelvis bor inne i stan. Ett extra plus i kanten får de för att fröerna även går att beställa under hösten och vintern. Klicka på knappen för att komma dit!

🪴 Odla palettblad inomhus – så gör du

Steg ett: Så fröerna

Jahopp, då vrider vi väl om nycklarna i startlåset och kör iväg på denna drygt tre månader långa resa som tar oss hela vägen från seed city till slutdestination leafy town. Men! Innan vi trycker plattan i mattan måste vi såklart förbereda inför aktiviteten, det vill säga plocka fram jorden, fröerna, vattenskvätten samt den behållare som fröna ska sås i. Om du har ett regelrätt pluggbrätte är det toppen, men en uppklippt mjölkkartong eller en sån där plastbehållare för svamp eller vindruvor från mataffären funkar minst lika bra. Så länge den är ett par centimeter hög och har hål i botten kan man använda det som finns till hands. Fyll på med jord nästan hela vägen upp till kanten och placera ut fröerna med några centimeters mellanrum. Avsluta genom att täcka hela kalaset med ett ytterst tunt lager jord – tänk florsocker ovanpå ett pepparkakshus och inte en endaste mikrometer mer. Palettbladsfröer är nämligen ljusgroende, vilket innebär att fönsterkarmen kommer att eka tämligen tom om de blir nerbäddade under ett för tjockt lager jord.

När allt är planterat och klart återstår bara att spraya jorden med lite vatten, täcka behållaren med plastfolie (eller stänga locket om din behållare är utrustad med ett sådant) och ställa hemmets nyaste medlem i fönstrets ljusaste hörn. Picka gärna ett par hål i plastlocket om sådana inte redan finns – växthuseffekten är minst lika skadlig för paletterna som den är för vår gröna planet. Sen är det bara att vänta! Och att vattna såklart. Minst en återhållsam omgång med sprayflaskan varannan dag, eller så ofta det krävs för att jorden inte ska torka upp. Ta bort plastlocket när de första bladen kikar fram. I samma veva brukar det vara bra att byta ut sprayflaskan mot ett för växterna lite mer törstsläckande alternativ. En bägare eller en vattenkanna storlek mindre till exempel!

Steg två: Plantera om (en eller två gånger)

Då puttrar vi vidare! Ett par veckor har gått sedan spåren av en av livets kanske absolut roligaste aktiviteter sopades bort från golvet, och under tiden har palettbladen inte utvecklat två, och inte fyra, utan hela sex små solpaneler av grönaste slag. Och säger sex stycken solpaneler säger omskolning, och det omedelbums! Runt 6-8 cm i krukdiameter är rekommenderat för att ge plantan det utrymme den behöver för att kunna bre ut sig som den önskar. Skulle det saknas en centimeter eller två är det ingen katastrof – det ska mycket till för att ett palettblad ska protestera.

Själva omplanteringen går till precis som en omplantering brukar gå till. Ta försiktigt upp plantorna ur jorden och separera på rottrådarna så försiktigt det bara går. Fyll sedan den nya krukan med jord, bädda ner plantan (en planta per kruka – annars blir det för trångt om rötterna!) och vattna så att det rinner ut ur dräneringshålen. Ha gärna i en näve leka-kulor eller lite pimpsten i jorden om du har det hemma – det minskar risken för plötslig plantdöd. Ställ tillbaka växterna i den ljusa fönsterkarmen och vattna när jorden börjar kännas torr. När palettbladen har vuxit till sig med ytterligare 3-4 bladpar bör den planteras om i en drygt dubbelt så stor kruka för att kunna växa till sig ordentligt.

– – – – – – – – –

Så var det med den saken! Lycka till med sådderna, och lämna gärna en kommentar och berätta hur det gick!

Upp