Odla gurka inomhus - så gör du!

Odla gurka inomhus: allt du behöver veta från sådd till skörd

SponsoredInlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Odla och Gardenstore

Idag påbörjar vi en ny serie på Plantbyrån! En helt ny kategori av inlägg faktiskt, som står ganska långt ifrån det vi brukar prata om här på hemsidan. Men ändå nära på något konstigt sätt? Från och med denna veckan och i ett par månader framöver ska vi nämligen snacka om… Den ädla konsten… Att… Odla grönsaker inomhus! Japp, så är det! Drygt 10 inlägg blir det, fyllda med tips, tricks och jättemycket text i sedvanlig Plantbyråisk anda. Och först ut på listan är: att odla gurka inomhus!

Av alla gröna projekt är nog att odla gurka inomhus ett av de roligaste man kan ta sig an. Det är nämligen den grönsak som går absolut snabbast att odla fram, men även den som ger mest frukt att skörda. I alla fall sett till storlek! Dessutom är smakar gurkorna bra mycket bättre än de som går att köpa i affärerna vilket definitivt är ett plus i kanten. En riktig supergrej att ha i fönsterkarmen helt enkelt!

Materiallista

För att odla gurka inomhus behöver du:

  • Jord
  • Gurkfröer (se mer info längre ner)
  • Liten behållare till sådderna
  • Kruka eller behållare på drygt 8-10 cm i diameter
  • Kruka på drygt 15-20 cm i diameter
  • En bambupinne, växtpelare, lina eller något annat som växten kan klättra på
  • Ett soligt fönster (alternativt, ett mindre soligt fönster och en stark lampa)
  • Vatten
  • Näring (se mer info längre ner)
  • Tålamod
  • Värmematta (valfritt)
  • Dränerande substrat (valfritt men rekommenderat)
  • Självdisciplin för att inte titta till plantan femton gånger i kvarten (valfritt men starkt rekommenderat)




Projektet tar ungefär två-tre månader från sådd till första frukt och passar utmärkt för en fönsterbonde av grönaste slag. Allt klart? Då är det bara att sätta på odlingshandskarna så kör vi igång!

Vilken slags gurka är bra att odla inomhus?

… Gick du på det? Att vi skulle köra igång direkt alltså? Nä, inte kan vi väl köra igång utan att ha pratat om en av de viktigaste aspekterna av inomhusodling: vilka sorters gurka som funkar bra att odla i fönsterkarmen. För till skillnad från många andra grödor, som sallad eller örter till exempel, är det långt ifrån alla gurksorter som passar för odling i fönsterkarmen. I vanligt utförande är nämligen både frukt och planta otroligt storvuxna (tänk sjutton icagurkor som dinglar från taknocken) vilket kanske inte är så värst önskvärt om man inte planerar att starta reko-ring hemma i köket. Därför är det superviktigt att välja sorter som inte blir fullt så stora, vanligtvis kallade kruk-, snack- eller babygurkor. Det kan till exempel vara:

Odla gurka inomhus - vilken sort ska man välja?
Picolino F1 – en bra sort att odla inomhus

Orkar man inte åka land och rike runt för att få tag på gurka i miniformat är webbshoppen Wexthuset ett toppenbra ställe att vända sig till. Där hittar man ett stort sortiment av både gurkfröer och annat användbart, oavsett årstid, inklusive de sorter som listas ovan. Klicka på knappen för att komma dit!

Steg ett: så fröerna

Då kör vi gång då, på riktigt den här gången! Som med de flesta andra odlingsprojekt så börjar vi med förberedelserna, det vill säga ta fram fröerna, såjorden samt den behållare som fröna ska sås i. Som nämnt i inköpslistan kan det vara allt från ett regelrätt pluggbrätte till en gammal lunchlåda, en uppklippt mjölkkartong eller en sån där plastbehållare för svamp eller vindruvor från mataffären. Så länge den är ett par centimeter hög och har hål i botten kan man använda det som finns till hands. Fyll sedan behållaren med jord (inte riktigt hela vägen upp till kanten men nästan), placera ut fröerna och avsluta genom att täcka hela köret med ytterliggare ett tunt lager jord. En centimeter eller två räcker gott och väl. Gurka är ett typisk rusa-upp-ur-jorden-växt som kräver stort utrymme från första början, så det är bra om det är minst ett fingermåtts avstånd mellan fröerna.

När allt är planterat och klart återstår bara att vattna ordentligt (gärna så pass att det rinner ut ut dräneringshålen) och ställa behållaren i det soligaste fönstret som går att hitta. Har man möjlighet kan man även täcka behållaren med ett lock eller lite plastfolie för att skapa ett riktigt gött klimat för växterna att bo i. Därefter tar det ungefär en vecka för fröna att gro – lite längre under vintern, och lite kortare under våra varma sommarmånader. Ta bort plasten när bladen kikar fram och se till att jorden aldrig riktigt torkar upp. Är det dåligt med tålamodet kan man alltid investera i en värmematta som kortar ner processen med ett par dagar oavsett säsong.

Steg två: plantera om (första gången)

Okej! Drygt 10 dagar senare borde minst två tredjedelar av fröerna ha kikat upp ur jorden (grobarheten är aldrig 100% när man sår fröer) och utvecklat varsitt karaktärsblad (alltså de blad som kommer efter skottets två små solpaneler). Och säger karaktärsblad säger hög tid för växten att flytta hemifrån! 8-10 cm i krukdiameter krävs för att plantan ska kunna bre ut sig som den önskar, men skulle det saknas en centimeter eller två är det ingen katastrof såklart.

Odla gurka inomhus - plantera om
1) Gurkans karaktärsblad 2) Bra storlek för att plantera om första gången

Själva omplanteringen går till precis som den brukar – ta försiktigt upp plantan ur jorden (gärna med den gamla jorden kvar för att undvika trasiga rottrådar), fyll den nya krukan med jord, bädda ner plantan och vattna så att det rinner ut ur dräneringshålen. Men! Med det sagt finns det ett par gurkspecifika saker som är viktiga att tänka på:

  • I och med att gurkor kräver ohemula mängder vatten är det superbra att blanda upp jorden med en ordentlig mängd dränerande substrat om möjligheten finns. Dränerande substrat är ju egentligen ett helt kapitel i sig, men i stora drag så hjälper det både till med att lufta upp jorden och evakuera eventuellt överflödigt vatten vilket minimerar risken för både växtdöd och hjärtesorg. Drygt 20% av mängden jord brukar vara lagom. Går att köpa för en mindre peng hos Odla till exempel.
  • En annan otroligt superduperviktig sak att tänka på när man planterar om gurka att stammen inte under några omständigheter får hamna längre ner i jorden än den var tidigare. Gurkan har nämligen inte möjlighet att skapa nya rötter på stammen vilket betyder att den illa kvickt hänger ner skylten om den hamnar för långt ner. Ofta så finns det en liten slut-på-rötter-knöl på stammen som agerar riktlinje, men känner man sig osäker kan det vara en god idé att sätta ett snöre eller en tejpbit i jordhöjd innan man planterar om.
  • Om gurkan är ämnad att klättra på en pinne av något slag är det bra att stoppa ner den i samband med omplanteringen för att inte riskera att behöva rycka ner den bland ömtåliga rötter längre fram. Kan se lite märkligt ut till en början med en miniväxt och maxistöd men frukta inte – gurkan kommer ikapp snabbare än man hinner blinka!

Härifrån finns det två ledord för att få gurkan att trivas och må bra: sol (så mycket och så länge det bara går) och vatten (så mycket och så ofta det bara går). Söderfönster är bäst såklart, men en ruta som vetter mot öst eller väst är inte fy skam det heller. Vattna ska man göra så fort jorden känns det minsta torr en liten bit ner i krukan – annars är risken stor att gurkorna blir missbildade. En sällsynt fall av ”bättre för mycket än för lite vatten” kan man gott säga!

Steg tre: stötta upp

Jahopp! Då har det gått ytterligare någon vecka och gurkan har börjat… hänga? Inte ”ledsen-i-gurkögat” hänga eller ”rädda-mig-från-ohyran” hänga alltså, utan snarare ”hjälp-!-Nu-orkar-jag-inte-längre-hålla-stammen-rak” hänga. Inte så konstigt egentligen med tanke på att gurkan är en riktig klätterapa till växt som till och med utvecklar små tentakler för att sakta men säkert arbeta sig upp mot skyn (eller i vårt fall, taknocken). Och med tanke på att det sällan finns träd, lianer eller annat kul att stötta sig mot inne i fönsterkarmen blir det vår uppgift att hjälpa den på traven!




Traditionellt sett så finns det två skolor när det kommer till gurkuppstöttning: den som använder en lång pinne av något slag (helst nerpetad under första omplanteringen) och den som låter plantan klättra upp för en lina fäst i taket/gardinstången. Frågar man gurkan själv spelar det ingen större roll så länge man ser till att den verkligen får grepp om stödet i fråga. Lina brukar den lösa själv, men vid pinnstöd av tjockare slag kan man ibland behöva binda fast stammen med en bit snöre eller lite tejp. Sen går det självklart minst lika bra att låta hjärnknölarna spåna fritt och ta fram en egen stödmackapär med det som finns hemma. Man bestämmer själv helt enkelt, som vi brukar säga här på Plantbyrån!

Steg fyra: plantera om (andra gången)

I samband med att gurkan får sina första blommor är det dax att plantera om för andra och sista gången. Inte särskilt kul med tanke på att gurkan nu har vuxit till sig ganska ordentligt, men vill man ha härodlat grönt på mackan så vill man! Flyttlasset går den här gången till en kruka på drygt 10L eller 20cm i diameter. Skulle den vara något mindre är det dock inte hela världen. Rent praktiskt så går man tillväga på exakt samma sätt som första gången – fyll krukan med ny jord, lassa på lite dränerande substrat, bädda ner plantan, vattna och stötta. Därefter är det åter sol och vatten i stora lass som gäller.

Steg fem: ge näring / gödsla

I samband med andra omplanteringen är det även dax att påbörja odlingens kanske läskigaste moment – att tillsätta näring. Att odla gurka inomhus är nämligen en riktigt energikrävande aktivitet för alla inblandade, och helt ärligt så går det inte att inte gödsla plantan och samtidigt förvänta sig den ska vara grön och skön under hela säsongen. Precis som med uppstöttning så finns det inga absoluta rätt och fel när det kommer till gödslingen, men bäst brukar det bli om man ger en liten skvätt flytande näring varje gång man vattnar. Kan låta mycket men så är det! Föredrar man näringspinnar så funkar det också bra, men då gäller det verkligen ha koll på när de tar slut. Gödsla gör man hela säsongen ända till plantan tackar för sig.

Vad gäller märken är Blomstra det absolut bästa alternativet på marknaden. Det är nämligen både framtaget tillsammans med proffsen på SLU och anger dosering för varje vattning direkt på flaskan. På så sätt kan man vara säker på att gurkan får i sig allt den behöver utan att själv behöva ha koll på av skvättar, slurkar och millilitrar. Ett annat bra alternativ för alla som odlar på båda sidorna av fönsterrutan är Substral Trädgårdsnäring som fick bäst i test när ett tiotal olika gödselmedel granskades för ett par år sedan. Ekar det tomt på kontot, eller om man är lite äventyrligt lagd, så funkar även guldvatten lika bra inomhus som utomhus. Mer om det kan man läsa inne hos Sara Bäckmo.

Steg sex: skörda gurka

Alltså… det är knappt att man kan tro det, men efter veckor av svett, jord och sömnlösa nätter så hänger de plötsligt bara där. Gurkorna alltså. Stora som en handflata ungefär, raka i formen och fasta när man trycker på dem. Tänka sig att det gick! Att man, trots motgångar och annat trist, får sitta i köket en riktigt härlig söndagsmorgon och njuta av världens mest härodlade gurka på ostamackan. Nästan så att man blir lite blöt i ögat om man är känslomässigt lagd!

Har man aldrig odlat gurka tidigare kan det vara bra att veta att gurkan inte självmant släpper när den har mognat – istället får man ta saken i egna händer och lossa gurkan från plantan när tiden är inne. Det är även viktigt att inte låta den hänga kvar när den har nått storleken som står angiven på förpackningen – då är risken stor att den blir bitter och snudd på oätlig.

Odla gurka inomhus - skörda gurka
Gurka ”picolino” redo att skördas

Hur ser då framtiden ut för herr gurka när man väl har börjat skörda frukten? Tja, beror ju lite på hur man sköter om den. Fortsätter man att vattna, gödsla och vårda är chanserna goda att den sätter frukt under många månader framöver. I och med att gurkan odlas inomhus går det inte att säga exakt när det kommer börja gå nerför, men om fröerna är satta på våren brukar plantan ge upp i slutet av sommaren. Ett tidigt tecken på att ålderns höst har gjort sitt intåg är att bladen får ett blekt och nästan spökliknande utseende, vilket även är startsignalen för att så nya fröer om man inte vill vara gurklös där hemma.

Vanliga frågor om att odla gurka inomhus

Vad är det för skillnad på F1-gurkor och vanliga gurkor?

Bra fråga! Kort förklarat kan man säga att F1-gurkor är en första generationens hybrid gurka, alltså en gurka som har uppstått genom att korsa två genetiskt olika arter eller sorter. Till smak och utseende är det ingen större skillnad på de två olika typerna, men önskar man ta fröer på sin gurka är det viktigt att välja en ”vanlig” sort. Hybrida gurkor skapar nämligen helt oförutsägbara ättlingar vilket betyder att det inte alls är säkert att de får samma egenskaper som den ursprungliga plantan. Kul och man gillar spänning i vardagen, men på söndagsmackan? Tvek på den alltså!

Kan jag toppa min gurka?

Yesbox – det går jättebra att klippa ner gurkan i valfri höjd om den börjar växa en ur huset.




Behöver jag pollinera min gurka i och med att den står inomhus?

Beror lite på vilken slags gurka man har köpt! Står de ”partenokarp”, ”självpollinerande” eller ”får endast honblommor” på förpackningen så kommer plantan att sätta frukt utan att man ena lyfter på odlingshandsken. Om den däremot är av det vanliga slaget, eller om det inte står något utskrivet på förpackningen, så måste man själv lajva pollinerare genom att se till att han- och honblommorna ingår i närkontakt av… närmaste slag. Kan låta lite skrämmande om man är grön på det gröna, men är faktiskt jätteenkelt och går typ inte att göra fel. Plocka bara fram en ren pensel eller öronpetare och dutta runt inne i hanblommorna, alltså de blommor som bara har en tunn stjälk mellan blomman och stammen. När penseln/öronpetaren är täck med pollen går man helt enkelt vidare och duttar runt i honblommorna, alltså de som har världens minsta gurka om baken, så långt in det bara går. Voilà!

Tänk på att vanliga gurkor ofta får ett par hanblommor innan honblommorna vaknar för säsongen. Det är alltså inte konstigt om man inte ser någon minigurka till och börja med.

Picolino är partenokarp vilket betyder att blommorna inte behöver pollineras

Hjälp, min gurka har drabbats av spinn! Vad gör jag?

Trist men lätt hänt då gurkan är en rackarns spinnmagnet, speciellt när den står inomhus. Ett bra sätt att både förebygga och behandla spinn är att duscha gurkan så ofta det bara går. Allra helst på kvällen för att minimera risken för brännskada. Spinn avskyr nämligen hög luftfuktighet och tenderar att tacka för sig när klimatet blir lite väl tropiskt för deras smak. Om det konstaterade angreppet är av jobbigare slag kan man även behandla gurkan med insektsdödande medel – se frågan nedan.

Och om min gurka har drabbats av någon annan form av ohyra?

Jamen då behandlar man den såklart! Idag finns det ju så många bra medel som går att använda på ätbara växter att det verkligen inte finns något skäl att slänga en planta som huserar en bladlus eller två. Den produkt som fungerar bäst på just ätbart grönt är Substral insektsmedel som tar kål på samtliga av våra vanliga skadegörare. Vi snackar alltså om:

  • Trips
  • Spinn
  • Bladlöss
  • Ullöss
  • Mjöllöss

Kostar drygt två gamla Carl von Linné:are för en flaska som räcker hur länge som helst!

Bladen på min gurka har fått bruna/bleka fläckar – vad är det som händer?

Med största sannolikhet är det solen som är boven i dramat! Gurka är nämligen en sån där riktigt knepig växt som vill pangmycket sol direkt på bladen, samtidigt som den får solsting få fort det blir lite för mycket närkontakt med fönsterrutan. Som tur är så är det ingen dödsdom när fläckarna kryper sig på – plantan brukar klara sig fint trots skavanker och tappar ofta inte ens bladen i fråga. Flytta bara krukan lite längre bort från fönstret så blir det toppenbra.

Litet gurkblad med brännskador (bruna fläckarna i mitten)

När kan jag börja odla gurka inomhus?

Lite när som helst, faktiskt! Att odla gurka inomhus är ju inte begränsat av väder och vind utan kan påbörjas när man känns lite väl tomt i fönsterkarmen. Stort obs på att det dock tar lite längre tid under våra mörka månader. Då kan man gott lägga till ett par veckor vid varje ”steg”.

Även på vintern?

Ja! Men då krävs det att man tar med sig en stora plånboken till valfritt byggvaruhus och bunkrar upp både värmematta och riktigt stark belysning. Se frågan nedan!

Behöver jag någon extra belysning för att odla gurka inomhus?

Beror lite på när man sår fröerna och hur mycket ljus man har tillgång till där hemma. Har man soliga fönster och sår under våren/sommaren klarar plantorna sig gott och väl med den mängd ljus som solen levererar. Om man däremot har dåligt med sol i de lediga fönsterkarmarna, eller vill odla under hösten för att ha färsk gurka lagom till julbordet, kommer det bli i svåraste laget om man inte tillsätter ordentlig lampa eller två. 100 watt per kvadratmeter är det som krävs för att plantorna ska fortsätta växa när solen lyser med sin frånvaro enligt forskarna på SLU – mer om ämnet går att läsa i det här inlägget.

Upp