Visst känns ljuslägen som en sån där typisk grej som alla bara antar att man har koll på, utan att ta hänsyn till att många faktiskt inte är särskilt bekanta med krukväxtrelaterade termer och ord? Jag menar – hur många gånger har man inte köpt en växt med ett litet piktogram på en molntäckt sol utan förklaring på vad det egentligen betyder, eller mumlat lite nervöst när försäljaren i blomsteraffären med mycket sträng blick frågat om man är varse om att nervkallan man precis langat upp på disken kommer att hänga upp skylten på tre röda om man inte ställer den i halvskugga i indirekt solljus? Många. För många. Men med rätta! För det är inte särskilt intuitivt vad de olika lägena egentligen innebär. Så låt oss gå igenom alla termer en gång för alla så att vi kan känna oss helt säkra på vad som gäller.
️ ☀️ Full sol
Full sol betyder just det – full sol! Pang på pannkakan bara, så mycket och så länge som det bara går. Söderfönstret är hemmets mest solfyllda ruta och utgör därför prima läge för dessa ljustörstande plantor. Finns inget sådant att tillgå får man istället fresta dem med det bästa huset har att erbjuda. Kanske ett hörn av ett fönster i ett annat väderstreck som har rikligt med soltimmar? Eller en piedestal ute på den inglasade balkongen? Ett annat alternativ är att komplettera det naturliga ljuset med ett artificiellt sådant från en växtlampa. Oavsett så gäller det alltså att maxa soltimmarna så mycket det bara går. En bra sak att tänka på är att det blir hiskeligt varmt när vår gula stjärna gassar på, vilket många full-solare (konstigt nog) inte gillar. Därför kan det vara bra att ha fönstret öppet runt lunchtid – i alla fall under juli och augusti månad.
️⛅️ Halvskugga / delvis skugga
Halvskugga är å andra sidan verkligen inte vad det låter som – alltså att växten skulle stå med ena ändan i skugga och andra ändan i solen. Istället betyder det att växten vill stå i ett blandat läge med växlande sol och skugga under dagen, eller att den vill stå precis bredvid ett soligt fönster men inte direkt i fönsterkarmen. Det är även införstått att växten inte vill ha lika stark sol på bladen som växter som kräver full sol. Därför blir fönster i väst och i öst, som är jämte solen på morgonen respektive på eftermiddagen, utomordentligt bra placeringar för dessa lite halvkräsna primadonnor. Halvskugga är det läget som flest växter trivs i, så känner man sig osäker på placeringen är det här ett bra ställe att börja på.
️ ☁️ Skugga
Sist ut och minst poppis av alla tänkbara placeringar är det skuggiga läget. Bland våra vanligaste krukväxter så är det bara en handfull som vill stå lång bort från solens varma strålar, då främst på grund av deras mycket känsliga blad. Bäst trivs de i ett ljust rum ett par meter bort från närmaste fönster eller annan stark ljuskälla. Högst upp på en hylla eller vid TVn till exempel. Exakt hur långt bort är omöjligt att säga utan att veta hur platsen ser ut, men 2-4 meter brukar bli lagom. Är det för mörkt kommer växten att sträcka på stjälkarna och då är det bara att flytta lite på den. En viktigt grej att tänka på är att skuggigt läge inte betyder avsaknad av sol! Man kan alltså inte ställa en skuggsugen växt i ett fönsterbefriat badrum utan att riskera förödande konsekvenser på lång sikt.
Direkt och indirekt solljus
Utöver dessa tre termer stöter man ibland på orden ”direkt solljus” och ”indirekt solljus”. Egentligen kan man se dem som synonymer på de olika ljuslägena. Direkt solljus betyder ett läge där stålarna landar direkt på bladen (fönsterkarm, precis bredvid fönstret) medan indirekt sol betyder att växten aldrig kommer i direktkontakt med solen (hyllplan, TV-bänk). Om man bara har plats kvar i fönsterkarmen så kan man skapa ett indirekt läge genom att ställa den solskygga plantan bakom en sån där halvt genomskinlig gardin från IKEA. Då filtreras ljuset genom tyget och riskerar inte att bränna bladen.
Ett sista litet tips om man är osäker på vilken riktning man har på fönsterna – kolla på google maps! Skriver man in adressen i sökrutan och zoomar in så är norr alltid uppåt på skärmen. Man kan även ladda ner en gratis kompass på telefonen om man föredrar det. Valfritt!