Plantbyrån skötsel pelargoner

Kan man ha pelargoner utomhus?

Äntligen har det blivit dags för en ny utgåva av frågefredag! Längesedan sist, men ekar det tomt i den grönmålade frågelådan så gör det. Men! Nu har det alltså kommit in en sprillans ny fundering från Anna, som undrar om det här med att ha annars inneboende pelargoner utomhus. Går det? Och i så fall när, var och hur? Låt oss slå ett kik på hur läget egentligen ser ut!

Att ha pelargoner utomhus – 3 knep för att lyckas

Kort svar, ja! Det går jättebra att ställa ut pelargoner, både i trädgården och på balkongen. Ett lite längre svar är ja! Det går jättebra att ha pelargoner utomhus, så länge man har koll på en grej eller två. Låt oss gå igenom Plantbyråns checklista för att få pellisen att trivas som en… mask i slasken!

 • Kanske självklart för några, men likt de flesta andra krukväxter klarar inte pelargoner hur låga temperaturer som helst. Därför brukar man säga att det inte är rekommenderat att ställa ut pelargonerna förrän det är garanterat frostfritt under dygnets kallaste timmar. För oss här i Skåne brukar det betyda mitten av maj ungefär, medan resten av landet snällt för vänta någon vecka till.
 • En annan viktigt grej att komma ihåg är att pelargoner som har spenderat vintern inomhus inte bara kan bli lämnade åt det fria livet utomhus utan att vänjas vid solens starka strålar först. Stort obs på att detta även gäller pelargoner som vanligtvis bor i fönsterkarmen – även där filtreras ljuset och är inte alls lika starkt som det är utomhus. Processen kallas avhärdning och går i stort sett ut på att man under en tvåveckorsperiod ställer ut växten för en, sedan två, tre, fyra timmar tills den tillslut är helt van vid det hårda utomhusklimatet. På så sätt undviker man både brännskador, växtdöd och en ledsen plånbok på en och samma gång!
 • Och så ett sista tips längs vägen! När pelargonerna ska flytta in efter sommarsäsongens slut är det ytterst viktigt att hålla dem åtskilt från resten av växtsamlingen under minst ett par veckor. Chansen är nämligen stor att någon form av noll, fyr, sex eller åttbent liten krabat har flyttat in i buskaget, och bäst är de om om de inte får möjlighet att fatta alltför stort tycke för det göttiga livet inomhus. Så om möjligheten finns – försök att isolera pelargonen någon vecka i en tom fönstermark eller annan ljus plats.

Det var det! Brukar du ha dina pelargoner utomhus när värmen kommer och hälsar på? Lämna gärna en kommentar och berätta!

 1. Hej och tack för en intressant blogg, som jag precis har upptäckt!
  Rubrikfrågan i det här inlägget tyckte jag var först var jättekonstig – mamma och mormor och farmor har alltid haft pelargoner i lådor utomhus om somrarna och övervintrat dem på något oanvänt rum om vintrarna så pelargoner är framförallt en uteväxt för mig. Sen när jag tänkte efter lite så har jag ju alltid sett blommande pelargoner i fönstren på Carl Larsson-målningar, Elsa Beskow-böcker och i typ vartenda fönster det bor folk innanför i Röros (för att nyfikna turister ska veta att de inte ska kika in när de går på sightseeing i den gamla gruvstaden), så det kanske inte är en så konstig fråga trots allt ^^.
  Jag har övervintrat pelargoner på lite olika sätt och en del har överlevt, andra inte. Bäst verkar de övervintrare trivas som får stå i balkonglåda i norrfönster i strax under normal rumstemperatur, och få någon eller högst ett par deciliter vatten en gång i månaden. De stackare som fått stå i matkällare, kolmörkt och 0-12 grader, har klarat flera månader utan vatten. Eller ja, de flesta av dem. Sämst mår de som står halvmörkt i egna små krukor i ett rum som är lite svalare än vanlig rumstemperatur. Mamma brukar ha sina pelargoner i fönster i vanliga rum som håller lite lägre temperatur, och bara klippa ner dem så det nästan bara är pinnar kvar när hon ställer undan dem, och vattna en skvätt nån gång ibland. De verkade dock trivas bättre i huset hon bodde i förut, 30 mil norrut, än i lägenheten i Dalarna. Möjligen är det för varmt och/eller dragigt i lägenheten, eller att de står i små krukor och inte balkonglådor, vad vet jag, vad vet jag.
  Vidare brukar jag härda av mina pelargoner precis som du gör. Mycket bärande blir det, men ingen middagssol den första veckan.
  Om de inte får ny jord efter vintern blommar de inte förrän sent på sommaren, när jag äntligen kommit ihåg att hälla i dem lite flytande näring.
  Slutligen har jag lärt mig att pelargoner inte tål att bli översnöade. Kan förstås ha varit frosten som tog dem redan innan, det var dock först när snön kom som jag kom ihåg att ta in dem och då var det, förstås, försent.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp