så fröer från palettblad

Så fröer av palettblad, pelargoner och andra växter

Min absolut bästa grej för att kickstarta den nya växtsäsongen är att i början av februari börja så fröer palettblad och pelargoner, och ni är nog många som håller med. Det riktigt bubblar av vårkänslor när man sitter vid köksbordet och pillar ner de små fröerna i jorden. Väntan. Längtan. Förhoppningarna. Årets sista mörka månad blir dessutom något mindre mörk när man kan hoppa upp ur sängen med ett förväntansfullt pirr i magen för att se om natten har bringat liv till de tomma krukorna i fönsterkarmen.

Tyvärr så är det många som avstår från att hålla på med frösådder då det lätt kan kännas som att projektet är jobbigt och komplicerat, att det krävs en massa erfarenhet och prylar för att få det att fungera. Men mer fel kan man inte ha! Att så fröer är busenkelt, billigt och inte speciellt tidskrävande. Många av sakerna som behövs har man redan hemma eller kan återbrukas. Har du inte har drivit upp frösådder tidigare tycker jag absolut att du ska testa! 

Lite grejer som behövs innan man börjar med frösådder:

  •  Sålåda, äggkartong eller en mindre kruka med hål i botten.
  •  Väl dränerande jord, alternativt vanlig blomsterjord om inget annat finns.
  •  Fröer av valfri sort (växt eller grönsak)
  •  Vatten
  •  Plastfolie (valfritt)
  • En gnutta tålamod
🌱 Förbereda bädden

Vi börjar som vanligt med att förberedda såbädden, växternas framtida hem, genom att fylla krukan med såjord. Det är bra om det är såjord så att substratet är luftigt och fint – är jorden för tung kan de små rötterna inte tränga igenom och fröer kommer inte att gro. Har man inte såjord tillgängligt kan man blanda upp vanlig planteringsjord med perlite eller sand, eller så kör man med vanlig blomsterjord och hoppas på det bästa. Vattna så att det rinner ut ur botten på krukan. Tänk på att man inte ska packa eller trycka till jorden som man gör ibland – då försvinner luftfickorna vilket inte är toppen för mindre växter.

🌱 Så dina fröer

Öppna upp fröpaketet och plantera ut fröerna på jorden. Jag brukar använda frön från palettblad som jag har tagit själv, men det går lika bra att köpa fröer i växt- eller matvarubutiker. Det finns två olika tekniker man kan använda för att så fröerna: kaostekniken där man bara strösslar ut en stor mängd fröer och låter dem gro huller om buller, eller ordningstekniken där man varsamt placerar ut fröerna en och en i fina rader. För växten spelar det ingen roll när de är så här små, så det kan vara smart att köra på kvantitet före kvalitet för att få chans på så många skott som möjligt. Gallra kan man alltid göra i ett senare skede om det blir för trångt. Häll sedan ut ett mycket tunt lager jord över fröerna. Klart!
🌱 Placering och bevattning

Nu är det bara att vänta. Ställ din frösådd på en solig plats (sönderfönster är perfekt om man har ett sådant) och täck med plastfolie. Stick små hål i foliet med hjälp av en kniv eller tandpetare – då skapar man ett varmt och fuktigt klimat inne hos fröna som gör att de gror bättre. Fukta jorden om det första lagret ser torrt ut. Efter 2-4 veckor kommer två gröna blad kika fram ur jorden.

När växterna är ett par centimeter stora kan man plantera om dem i ordentliga krukor. Mer om det en annan gång!

Upp