Plantbyrån perlite leca grus

Perlite, leca eller grus: vilken jordförbättrare ska jag använda?

Efter att ha gått igenom vikten av att förbättra den jord man köper i handeln går vi nu vidare till del tre i vår serier om jord för krukväxter. Det finns en hög olika produkter att köpa ute i handeln för att förbättra jorden vi planterar våra växter i, och alla är den andra lik. Vilket substrat ska man då välja? För nybörjaren spelar det ingen större roll, så länge man har koll på om substratet ska vara dränerande eller hålla fukt. Proffset eller växtfanatikern vill ofta ha lite mer kontroll och då gäller det att se till detaljerna. I slutändan är det viktigare att man har ett dränerande substrat än vilket man använder.

Jordförbättrande substrat går att köpa i de flesta stora växtbutiker som Plantagen eller Blomsterlandet. Vill man ha lite mer ovanliga produkter, som till exempel pimpsten eller sphagnummossa, är det oftast enklast att hitta online i butiker som Wexthuset, Plantica eller Öken. Känner man starkt för små egenföretagare kan man slå ett kik hos Grönväxtriket som ofta har ett bra utbud.

Jordförbättrare framtagna för växter

🌱 Perlite (dränerar och behåller fukt)

Perlite är ett vulkaniskt material som har hettats upp till mycket höga temperaturer och därefter fått sin karakteristiska, vitaktiga färg. I och med den porösa strukturen så absorberar perlite delar av vattnet i jorden som släpps ut när det behövs. Billigt och tillgängligt, men går inte att återanvända om ”stenen” går sönder. Har dessutom tendens att flyta upp till ytan med tiden på grund av den låga densiteten. Passar alla typer av växter och sticklingar.

🌱 Lecakulor (dränerar)

Lecakulor är ett riktigt bra dränerande substrat då den själv knappt absorberar något vatten. Kan antingen blandas med jorden eller läggas som ett lager i botten av krukan. Går att köpa i olika storlekar i välsorterade butiker. Den större modellen passar bra till stora växter, och den mindre till små växter. Lecakulor att återanvända från säsong till säsong om man inte vill köpa nya. I och med att den inte absorberar vatten används den i mindre mängd – 10% av jordmängden brukar räcka. Passar alla typer av växter, speciellt kaktusar och suckulenter.

🌱 Pimpsten (dränerar och håller fukt)

Pimpsten är min personliga favorit när det kommer till jordförbättrare. Precis som perlite har den en svampig struktur som både dränerar och absorberar, men då densiteten är högre stannar den nere i jorden. Pimpsten går att återanvända om man så vill. Tyvärr är det en relativt dyr produkt som kan vara svår att få tag på. Passar alla typer av växter och sticklingar.

🌱 Vermiculite (håller fukt)

Vermiculite skiljer sig något från andra jordförbättrare då den inte luckrar upp jorden. Däremot är den en jäkel på att suga åt sig vatten och håller jorden fuktig och go under en längre period. Vermiculite används oftast med frösådder eller växter som vill ha fuktig jord hela tiden, till exempel ormbunkar, calatheor eller alocasior (då tillsammans med ett enbart dränerande material). Funkar även för sticklingar.

🌱 Scoria (dränerar och håller fukt)

Scoria är ett vulkaniskt grus som liknar perlite och pimpsten. Skillnaden är att scoria inte flyter upp till ytan på grund av den höga densiteten, och har större förvaringshål än pimpstenen. Bra alternativ för dig som inte har möjlighet att vattna så ofta till exempel. Precis som pimpstenen kan scoria vara svår att få tag på och är relativt dyr att köpa. Passar alla typer av växter och sticklingar.




🌱 Odlingssand (dränerande)

Hasselfors garden saluför en produkt som heter odlingssand – en sandblandning specifikt framtagen för trädgårdar och krukväxter. Den så kallade sanden är mycket grovkornigare än till exempel strand- eller sanslådasand och har därmed mindre tendens till att åka ner i botten av krukan. Riktigt bra om man ska göra en egen jordblandning för kaktusar till exempel! Passar extra bra med ökenväxter men även allt annat som vill ha väl dränerad jord.

🌱 Kokosfiber (dränerar och håller fukt)

Kokosfiber är precis vad det låter som – fiber som blir över när man producerar olika typer av kokosprodukter. Kokosfiber kan antingen blandas upp med vanlig blomjord för att skapa en dränerande och luftigare miljö för växterna att bo i, eller så kan den användas som ensamt substrat att rota sticklingar och andra typer av mindre växter i. Tänk på att kokosfiber inte innehåller någon egen näring om produkten är rå. Man måste därför tillföra alla mikro- och makroämnen via näringsvatten eller näringspinnar. Passar sticklingar och de flesta andra växter.

🌱 Sphagnummossa (håller fukt)

Sphagnummossa kommer främst på tal när man pratar om att rota alocasior och monsteror – mossan är nämligen ett utmärkt medium att föröka deras sticklingar i. Beroende på storlek så lindas den våta mossan antingen runt stammen på sticklingen och hålls på plats med hjälp hjälp av ett gummiband, eller så ställs stammarna ner i en sphagnumfylld burk eller container. Man kan även tillsätta mossan i jordblandningar för att skapa ett mer fuktbehållande substrat. Passar för allt utom kaktusar, suckulenter och andra växter som vill stå torrt.

Andra jordförbättrare för krukväxter

🌱 Kattsand (dränerar och håller fukt)

Om man har icke-klumpbildande kattsand hemma går det jättebra att använda som jordförbättrande material. Observera att det måste vara icke-klumpbildande, annars gör den mer skada än nytta. Ett bra alternativ till pimpsten om man inte har möjlighet att köpa ”riktiga” odlingssubstrat. Funkar för de flesta växter.

🌱 Vanlig sand eller grus (dränerande)

Det går att använda vanlig sand eller grus för att skapa dränering men det är inte att rekommendera. Är sanden för fin kommer kornen migrera ner till botten av krukan när du vattnar – inte direkt vad vi är ute efter. Å andra sidan så har nöden ingen lag och om det är det enda som finns tillgängligt får man helt enkelt byta ut jorden lite oftare. Tänk på att man inte får lov att ta sand från offentliga stränder, och att skyffla saltat grus när snön har smält inte är någon bra idé. Passar kaktusar, suckulenter och växter som alltid vill ha fuktig jord.





Har du något annat tips eller tricks när det kommer till jordförbättrare? Lämna gärna en kommentar och berätta!

———————–

Det här inlägget är en del i Plantbyråns serie om blomjord. Läs mer här:

Del 1: Vilken jord ska jag välja till mina krukväxter?

Del 2: Låt oss reda ut dränering och jordförbättring

  1. Superbra sajt! Lusläser precis allt! 🙂 Kort fråga: hur mycket pimpsten blandar du i jorden för en ”vanlig” krukväxt, typ fikus?

    1. Hej Ida!

      Tack snälla för din fina kommentar 🙂
      Drygt 25-30% dränerande substrat tycker jag är lagom för en fikus och många andra ”vanliga” växter. Lite mer eller lite mindre funkar också bra. Det är inte så petnoga så man kan köra lite på känsla!

      /Sofia

        1. Hejsan!

          Tack för bra tips, lergranulat kände jag faktiskt inte till. Får nog bli en tur till affären inom snar framtid!

          /Sofia

  2. Håller med, mycket bra läsning!🙂
    Undrar angående vermiculite, att den används enbart med dränerande material, vilken blandning då tex? Och kan man ha i jordblandning för växter som kräver mycket vatten, typ palettblad?
    En sista fråga, jag använder ofta kokosfiber då jag inte tycker så mycket om hur ”vanlig jord” blir efter ett tag, hård och klumpig. Till kaktusar och suckulenter funkar det bra blandat med pimpsten, grus osv. Men skulle du använda en liknande blandning till monstera, zamiakalla osv? Eller vill dom ha en skvätt torv så att säga?
    Mvh Julia

    1. Hej Julia!

      Generellt skulle jag säga en bra bit mindre vermiculite än dränerande substrat om det ska blandas ner i jorden. Kanske 15-20% vermiculite, 30-35% perlite eller pimpsten och resten jord för växter som vill ha jättemycket fukt, som ormbunkar till exempel. För palettblad hade jag nog dragit ner lite på andelen vermiculite och perlite i och med att de inte vill stå fullt lika fuktigt.
      Föredrar du att odla i kokosjord kan du göra det med i stort sett alla typer av växter. Det är dock viktigt att komma ihåg att regelbundet tillsätta näring då kokosjorden inte innehåller macro- och microämnen på samma sätt som vanlig torv 🙂 Ha gärna i lite vermiculite också som kan absorbera näringslösningen och släppa ut den över en längre period.

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp