När mitt intresse för krukväxter tog fart spenderade jag en himlans massa tid i Malmös olika växtbutiker. Det är lite som att tiden står stilla när man sakta lunkar fram i de fuktiga lokalerna och suktar efter alla frodiga växter. Väl framme vid slutet av butikerna, bland krukor och diverse tillbehör, stannade jag alltid upp ett ögonblick och kliade mig i huvudet: jag kunde inte för mitt liv förstå varför det fanns en sån himlans massa olika typer av jord. Såjord, orkidéjord, blomjord, kaktusjord, odlingsjord – nämn någon typ av jord som inte finns där, liggande i stora plastpåsar på trätrallarna. Jag menar, jord som jord, eller hur? Man kan ju inte förneka att det känns lite som ett säljknep för att få en att spendera en extra slant. Kan de verkligen spela så stor roll? Efter ett par års intresse och lite research så visar det sig att…
Blomjord, såjord, tomatjord eller orkidéjord?
Kikar man lite närmare på påsarna märker man snabbt att de olika jordsorterna kännetecknas av två olika faktorer: kompositionen (alltså om den består av torv, barkmull, lecakulor, perlit, sand etc) och näringsinnehållet (alltså hur den har blivit gödslad, samt om något extra ämne har tillsatts). Det är kompositionen som avgör hur kompakt jorden är samt hur bra den behåller vatten.
Våra två vanligaste sorters jord för inomhusbruk är blomjord och såjord. Båda är lite sådär härligt mellanmjölk och passar till de flesta växter som vi har inomhus. Såjorden är en finkornig, luftig och relativt näringsfattig jord. Som namnet indikerar passar den bäst till mindre växter eller sticklingar där nya små rötter enkelt kan växa utan större motstånd. Blomjorden å andra sidan är en mer kompakt jord som innehåller mer näring. Den passar bra till i stort sätt alla växter som som vill växa i jord.
Utöver dessa två finns det en uppsjö av andra, lite mer nischade sorters jord. Medelhavsjord, pelargonjord och orkidéjord för att nämna ett par. De här jordsorterna marknadsförs som särskilt framtagna för att simulera vissa naturliga förhållanden, eller för att ge optimala näringsförutsättningar hos specifika växter. Kaktusjorden är till exempel näringsfattig och består till större del av sand eller grus, medan medelhavsvärmen har ett lågt ph-värde. Namnet på påsen brukar ge en ganska tydlig indikation på vilken typ av växt jorden lämpar sig till.
Jord som är framtagen för utomhusbruk (till exempel sommarjord eller trädgårdsjord) är inte att rekommendera för inomhusbruk eftersom de ofta kan lukta ganska starkt de första dagarna.
Det optimala valet av jord
Så vad har då all research och erfarenhet visat? Hur viktigt är det att välja rätt jord till rätt växt? Alltså perlargonjord till perlargoner, och såjord till sticklingar? Enligt butikerna – livsviktigt. Enligt många andra – inte särskilt viktigt alls. Tänker man tillbaka på ens första erfarenhet med krukväxter är det nog inte många som planterade de första sticklingarna i just såjord, utan man tog vad som fanns till hands. Och det gick ju (förhoppningsvis) bra! Har man möjlighet att ha ett par olika jordsorter liggandes hemma är det självklart optimalt, men helt ärligt så räcker det gott och väl med en påse blomjord för de flesta. Utöver att kosta en massa pengar tar det faktiskt plats att ha sjuttioelva olika 20-liters påsars liggande och plats är ju ofta en bristvara, särskilt om man bor i lägenhet.
Men! Det finns ett såklart ett par undantag. Kaktusar, suckulenter samt orkidéer blir inte långvariga om de inte får växa i specialjord som imiterar deras naturliga miljöer. Kaktusar till exempel vill absolut inte bo i vanlig blomjord eftersom torven (”jorden” i jordpåsen) håller vatten under en längre period. Istället mår bäst om den får stå i en sandblandning (eller rent ut av i endast sand/grus om man är en riktigt hardcore kaktusförälder) där vattnet bara rinner igenom. Orkidéer är en annan kinkig växt och kan absolut inte tänka sig stå i något annat än torv utblandat med bark. Orkidéjorden finns att köpa i de flesta blomsterbutiker medan kaktus/suckulentjord går att blanda själv. Recept finns här!
Hållbarhet
När man är klar med all omplanteringen är det viktigt att förvara jorden på rätt sätt. Då håller den länge – till och med till nästa omplanteringssäsong om man så vill. Jorden bör förvaras torrt, mörkt och svalt – en källare eller vind fungerar toppen. Glöm inte att försegla påsen med en klämma eller liknande för att den inte ska torka ut. Skulle jorden frysa över vintern tinar den bäst genom sakta värmas upp igen, utomhus eller i rumstemperatur.
En lathund på olika typer av jord
Även om det inte är nödvändigt kan det alltid finnas fall där man av en eller annan anledning vill köpa ”rätt” jord till rätt växt. Då kan det vara bra med en lathund om man känner sig osäker när man står där i butiken och ska välja.
🌱 Såjord –> Sticklingar, frösådder, kaktusar och suckulenter (då utblandad ut med något mer dränerande)
🌱 Blomjord –> Mer eller mindre alla typer av växter
🌱 Medelhavsjord –> Alla växter som kommer från medelhavsområdet (olivträd, citrusträd, fikonträd)
🌱 Orkidéjord –> Orkidéer
🌱 Pelargonjord –> Pelargoner
🌱 Tomatjord/ grönsaksjord –> Grönsaker som odlas inomhus
❌ Planteringsjord, trädgårdsjord –> köp inte till inomhusbruk, luktar ofta bajs 🙂
—————————
Det här inlägget är en del i Plantbyråns serie om blomjord. Läs mer här:
Del 2: Låt oss reda ut dränering och jordförbättring
Del 3: Perlite, leca eller grus: vilken jordförbättrare ska jag använda?